„Românismul trebuie să fie în afara oricărei doctrine politice”

Ana GutuAm decis să fac publice mai multe informații referitor la ceremonia de decorare a unui grup de deputați din parlamentul RM cu Ordinul „Steaua României”, căci privesc.eu a difuzat doar ceremonia oficială și lumea a fost lipsită de posibilitatea de a se minuna de incultura și bădărănismul celui mai mare liberal al românității Mihai Ghimpu…

Ghimpu a transformat ceremonia de decorare într-o campanie dezgustătoare de PR pentru un partid care se agață de firele de paie ce-i vin în cale, pentru a ieși din cloaca în care s-a autocatapultat. PL-ul a venit, cum s-ar zice pe aici, „cu droaia” la Cotroceni: și ministrul-hoțoman de drumuri și trenuri eurofurate Șalaru, și primarul scâncitor Chirtoacă, și liderul nedecorat de data asta Ghimpu, și niște secretare de pe la partid ca să facă figurație, în stilul vorbelor lui Banciu, că, mă rog, ditamai grup de deputați-plagiatori și profitori a fost băgat în seamă de președintele Băsescu!

Înainte de ceremonia propriu-zisă, doamna de la protocol a anunțat unde trebuie să stăm, cum trebuie să mergem, și, la un moment dat, a spus că pentru luări de cuvânt sunt invitați „președintele” Ghimpu și cineva din partea grupului de decorați. Am intervenit și am precizat, din moment ce vorbește Ghimpu, ar fi corect să vorbesc și eu în numele comunității profesorilor de limba română. „Președintele” Ghimpu s-a dezlănțuit: „Cum cineva din partea grupului de decorați? Parcă v-am spus în coridor, ce – n-ați înțeles? Vorbesc eu și Corina Fusu! Eu v-am spus că nu vreau să aud de trădători! N-au ce vorbi trădătorii pe aici! Eu i-am făcut deputați! Sunt decorați datorită mie, că eu am pus-o pe listă!”. Speriată de reacția dezechilibrată a lui Ghimpu, doamna de la protocol s-a retras din bibliotecă și a spus că revine cu o decizie. A revenit, a spus că decizia este următoarea: va vorbi doar Ghimpu. S-a speriat sărmana că l-a mai apuca damblaua pe așa-zisul „dl președinte Ghimpu” și vor mai trebui să-și asume consecințele, tot mai bine e să se trateze acasă la el…

Acum nu vreau să învinuiesc pe nimeni, dar i-am răspuns doamnei de la protocol că pe mine Ghimpu nu mă reprezintă și că, dacă aș fi cunoscut scenariul acestei ceremonii, mai ales prezența în forță, absolut ridicolă a PL-iștilor, nu aș fi venit. Finalmente, ceremonia a avut loc, Președintele Băsescu și-a cerut el scuze de la mine pentru „divergențele din grupul nostru”. I-am răspuns că el nu trebuie să se simtă vinovat pentru ceea ce se întâmplă. Și, de fapt, nu mai suntem demult un grup. Am fost. Cândva. Regret și acum că m-am sacrificat pentru ca cineva să ajungă deputat, președinte interimar (absolut accidental), primar etc… I-am mai spus încă ceva Președintelui Băsescu – românismul trebuie să fie în afara oricărei doctrine politice, românismul e un cadru existențial în care te naști, ești educat, și apoi îl promovezi prin acțiuni și fapte concrete.

Veni și momentul fotografiatului de protocol. PL-iștii se înghesuiau să încapă toți în poză cu Președintele Băsescu. Nu doream să particip la poza de grup cu toți PL-iștii, veniți acolo cu treabă și fără treabă, însă Președintele Băsescu m-a rugat frumos să mă alătur dumnealui. Asta am și făcut. După care, Ghimpu a început a urla ca un zălud: „Acum fără dânsa, pleacă de aici, pleacă, needucată ce este! Trădătoare! Pleacă de aici! Etc., etc.” – şi toate acestea în prezența consilierilor, protocolului, ce rușine, Doamne! Îmi era rușine mie pentru aceste escapade verbale ale unui dement, ajuns pe post de „președinte”, care a fost podidit de onoruri nemeritate! Un „patriotard” fricos, dar țipălău, care speculează memoria fratelui său, Gheorghe, pe care niciodată nu l-a agreat în timpul vieţii, nu a acceptat să fie în același partid cu el! Cine e adevăratul trădător?! Ghimpu și-a trădat propriul frate, Ghimpu a trădat oamenii din Partidul Liberal, a trădat parcursul european al RM, dacă ne luam cu toții după mintea lui – în toamna anului trecut RM ar fi cunoscut, cu certitudine, scenariul ucrainean. Ghimpu a trădat ideea românismului, fiindcă, din interiorul PL, mi-am dat seama că românismul pentru el este o paradă, o mască, pe care o afișează ocazional, atunci când vrea bani, decorații, onoruri și, uneori, voturi. De fapt, Ghimpu este un statalist ordinar, care ne învăța pe noi, „proștii” din PL: „Politica este și ea un fel de business, dar trebuie să ai cap ca să faci un așa business”. Așa că „politicianul” și „businessmanul” Ghimpu să mai amăgească pe cei zombificaţi, căci oamenii informați nu se vor mai lăsa mințiți de un rătăcit în tenebrele politicii moldovenești.

Fiul meu m-a însoțit la acea ceremonie, care mi-a lăsat un gust amar. A rămas stupefiat de exploziile lui Ghimpu. Am râs apoi împreună pe marginea comportamentului gălăgios al liberalilor, care afișau o falsă dezinvoltură, cu țigările aprinse prin sala delegațiilor, unde, de fapt, nu se fumează, am criticat discursul lui Ghimpu, din care reieșea că el este patriotul Nr. 1 din Basarabia, cel mai mare unionist, cel mai mare român, cel mai mare președinte, cel mai mare… de fapt, a demonstrat că e cel mai mare bâlbâit, cel mai mare bădăran, un om necărturar și lipsit de discernământ, un orfan de fler politic, pentru care mintea vizionară este un lux imposibil de atins!

Ana Guțu,

copreședinte al PLR, deputat în Parlamentul RM

PP

The following two tabs change content below.