România va verifica cum a fost împărţit ajutorul umanitar

Autorităţile de la Bucureşti doresc să ştie dacă cele 112 tone de grâu semincer, acordat Republicii Moldova în calitate de ajutor umanitar, a fost distribuit fermierilor afectați de secetă.

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a anunţat într-un comunicat de presă că în scurt timp va efectua o vizită în raionul Făleşti, pentru a constata eficienţa ajutorului umanitar venit din partea României.
Lazurca va avea întâlniri cu fermieri din Fălești, ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, și factori de decizie de la nivel raional.

Anterior, Mihail Suvac, şef al Direcţiei politici de producere şi reglementări de calitate a produselor vegetale din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), a declarat pentru JURNAL că Republica Moldova a primit 200 de tone de grâu drept ajutor umanitar din Ucraina şi alte 112 tone din România. Grâul din Ucraina a fost repartizat raioanelor Ialoveni şi Cantemir, iar cel din România – raionului Făleşti. JURNAL a scris că şi în acest raion au curs gârlă acuzaţiile că împărţirea ajutorului a avut loc pe criterii politice. Cazul a ajuns în vizorul procurorilor după ce fermieri din satele Scumpia şi Glinjeni au reclamat inclusiv faptul că grâul a ajuns la persoane care nu deţin terenuri agricole, deşi ar fi trebuit să-l semene.

Autorităţile raionului Făleşti neagă acuzaţiile şi spun că, din cei 48 de fermieri care au beneficiat de ajutor, doar patru sunt membri ai PLDM.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, declară că instituţia pe care o conduce verifică acuzaţiile şi promite să ia măsuri.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu