România și Austria susțin învăţământul profesional tehnic din Republica Moldova

semnare acord (4)

La Chișinău a fost semnat un nou acord de îmbunătățire a calității învățământului în domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicare pentru economia Republicii Moldova.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, și șeful Biroului de Coordonare a Cooperării pentru dezvoltare a Austriei la Chișinău, Gerhard Schaumberger, au semnat acordul pentru implementarea proiectului „Parteneriate pentru Calitate și Relevanță în Învățământul Profesional Tehnic în domeniul TIC”.

Marius Lazurca a menționat că proiectul are ca scop îmbunătăţirea unor aspecte în domeniul educației și al formării profesionale în Republica Moldova prin sprijinirea Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional: „Pentru noi sfera educației, sfera învățământului, a cercetării este foarte importantă și acest nou proiect dovedește importanța pe care noi o dedicăm acestui sector al vieții publice din Republica Moldova. Ne propunem să ajutăm Agenția să dezvolte standardele și indicatorii de calitate ca să-și facă misiunea și anume să asigure calitatea învățământului; să realizeze câteva vizite de studiu în România pentru a se întâlni cu Agenția similară de la București; să o ajutăm să lege parteneriate cu instituții similare din alte state membre ale UE”.

Austria a decis să continue cooperarea în acestor sector important, care este inclus în noua strategie bilaterală cu Republica Moldova până în anul 2020. Acest proiect este focusat anume pe domeniul tehnologiilor informaționale și asigurarea calității, care devine un factor esențial: „Am reușit să construim o anumită experiență și să obținem succese în cooperarea noastră prin numeroase proiecte, prin colaborarea instituțiilor vocaționale cu mediul de afaceri, prin modernizarea curriculei și metodelor de predare și mai ales prin promovarea educației duale, ceea ce ar însemna într-adevăr o cooperare cu mediul de afaceri” – Gerhard Schaumberger.

Proiectul este finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Guvernul României, USAID, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiei Informaționale și al Comunicațiilor (ATIC). Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni (01.12.2015 – 30.11.2018). Bugetul total – 694.000 euro.

Cristina Parfeni