România rămâne în ceaţă

Cu sufletul la gură, România aşteaptă cum va răspunde Băsescu la înfrângerea din 9 decembrie. Îl va numi premier pe candidatul Uniunii Social-Liberale, Victor Ponta, şi astfel va pune capăt perioadei de instabilitate sau va desemna un alt candidat şi va arunca ţara într-o nouă rundă de „război civil”. Aceasta este principala intrigă a alegerilor parlamentare, în condiţiile în care rezultatele erau previzibile, iar USL s-a constituit ca un bloc anti-Băsescu.

Şi pentru aceasta USL a fost votat de majoritatea alegătorilor prezenţi la urne. Rezultatele reflectă nu atât încrederea faţă de Ponta şi Antonescu, cât ura nepotolită faţă de actualul preşedinte, care i-a silit pe români să-şi strângă cureaua în momentul când începuseră să guste din plăcerea consumismului ce creează dependenţă. Absenteismul, mult peste 50 la sută, confirmă dezamăgirea, apatia profundă, cronicizată, a românilor faţă de clasa politică românească. Scorul de circa 10 la sută obţinut de partidul exotic, justiţiar al lui Dan Diaconescu e o confirmare în plus.

Constituţia României prevede că preşedintele desemnează candidatul pentru funcţia de prim-ministru „în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”. USL nefiind un partid, ci o alianţă, Băsescu poate ignora candidatura lui Ponta. O asemenea decizie ar sfida spiritul, dacă nu litera, Constituţiei şi ar declanşa o nouă procedură de suspendare a preşedintelui României. Liderii USL l-au avertizat nu o singură dată despre aceasta. Cel care va ridică sabia de sabie va pieri, a spus Victor Ponta, la Târgu Jiu, în mesajul său de după închiderea secţiilor de votare. Deşi nu a pomenit numele lui Băsescu, toată lumea a înţeles că el este adresantul.

România are nevoie de stabilitate, nu în mai puţină măsură decât astă vară, când liderii USL au declanşat în mod iresponsabil procedura de suspendare a preşedintelui. Va proceda Băsescu la fel, se va lăsa dominat de spiritul de răzbunare sau se va conforma votului popular? Ar face bine să se conformeze, chiar dacă nu îl consideră pe Ponta bun de prim-ministru. USL funcţionează, iar ceea ce funcţionează nu e stupid (spune una din legile lui Murphy) şi trebuie lăsat să funcţioneze.

Chiar dacă a declarat, cu o săptămână înainte de alegeri, că va desemna „un premier care va trebui să fie confirmat în plenul parlamentului”, incertitudinea privind comportamentul lui Băsescu persistă, nimeni nu poate şti cu siguranţă cum va proceda el. Este exemplul liderului care, ridicat de valul popularităţii, scăldându-se în „băile de mulţime”, a ajuns să se creadă „atotputernic”, capabil să lupte de unul singur împotriva tuturor. În loc să-i dea de gândit, să-l tempereze, suspendarea eşuată din 2007, respinsă de marea majoritate a alegătorilor, pare să-l fi influenţat în sens negativ, ca un drog care dezinhibă, eliberează reflexele din chingile calculului raţional. El a considerat că nu are nevoie de aliaţi, tratând partidele şi politicienii din opoziţie „la pachet”, ca pe nişte duşmani. Ar fi timpul ca măcar la sfârşit de mandat să-şi revadă această „strategie” distructivă, păguboasă. Nu a fost niciodată un război bun şi o pace rea, considera Benjamin Franklin. O pace rea e preferabilă unui război bun, spune un proverb rusesc.

Oricum, alegerile de duminică au arătat că pentru români Băsescu nu mai contează. Va veni poate un timp când va fi apreciat mai mult decât azi, dar pentru aceasta trebuie să demonstreze că pune interesul ţării mai presus de plăcerea luptelor pe baricade.

Pe de altă parte, scorul obţinut de USL, absenţa unei opoziţii puternice, trezeşte la fel o legitimă nelinişte. Va rezista conducerea USL tentaţiilor răzbunătoare? Astă vară nu a rezistat, compromiţând imaginea României. La recenta conferinţă ministerială a OSCE din Dublin, Hilarry Clinton a menţionat problemele României la capitolul „proces constituţional”. Va avea răbdarea Crin Antonescu să aştepte până la următoarele alegeri prezidenţiale, în 2014, nu va dori el să ocupe locul lui Băsescu înainte de încheierea mandatului acestuia, iniţiind, sub pretexte false, o nouă suspendare? Din păcate, nu putem răspunde afirmativ, univoc, nici la această întrebare. Ceea ce înseamnă că viitorul României mai rămâne în ceaţă.

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.