România, prima la Olimpiada Internaţională de Geografie

Medalia de argint i-a revenit basarabeanului Traian Tomenco

România este prima ţară din lume la Olimpiada Internaţională de Geografie, după ce elevii români au câştigat trei medalii de aur şi una de argint la ediţia de anul acesta a competiţiei, desfăşurată în Japonia, informează Ministerul Educaţiei Naţionale din România, potrivit mediafax.ro. Medalia de argint i-a revenit basarabeanului Traian Tomenco, absolvent al Liceului Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Bucureşti, medaliat cu bronz la ediţia precedentă a olimpiadei internaţionale de profil.

Originar din Sireţi, Străşeni, Traian Tomenco, despre care JURNALUL a scris în articolul „Pasiunea lui Traian pentru geografie”, publicat la 12 iulie curent, a făcut parte din lotul olimpic internaţional al României la geografie.

Medaliile de aur au fost obţinute de Andra-Cosmina Albulescu (Colegiul Naţional „Costache Negri” din Galaţi), Cosmina-Andreea Manea (Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Piteşti) şi Theodor-Adrian Ivan (Colegiul Naţional din Iaşi), toţi trei aflaţi la prima participare într-o astfel de competiţie.

La ediţia de anul trecut, România a ocupat locul al doilea pe naţiuni, cu două medalii de aur, una de argint şi una de bronz. De menţionat că, anul trecut, Traian Tomenco a câştigat medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Geografie.

Traian are înclinaţia pentru geografie ca ştiinţă din copilărie. Perseverenţa şi setea de cunoaştere i-au adus la vârsta de 19 ani „un pic de succes”, după spusele lui. A obţinut, în 2010, în R. Moldova, primul loc la Olimpiada republicană la geografie, peste doi ani, a câştigat locul I la Olimpiada Naţională de Geografie din România, unde a adunat un punctaj aproape de record în raport cu alţi elevi din ţară.

La sfârşitul lunii iulie 2013, a mers la Kyoto, Japonia, la Olimpiada Internaţională de Geografie, unde au participat 33 de state. De data aceasta, olimpicul a adus României medalia de argint.

Să cunoşti Lumea prin geografie

Are pasiunea pentru geografie de pe când învăţa la liceul din Sireţi, Străşeni. Se ghida după nişte atlase sovietice pentru a afla cât mai multe informaţii despre continente, oceane, ţări şi popoare. În timpul studiilor gimnaziale, l-a interesat în special Antarctida, despre care nu ştia prea multe şi informaţiile erau greu de găsit.

După spusele lui, geografia este o ştiinţă care sintetizează informaţii din orice materie – matematică, astronomie, istorie etc. şi pentru asta e şi frumoasă. Prin geografie se poate vedea lumea în ansamblu. „Orice aspect din viaţă poate fi redat prin geografie, nu e însă cazul altor materii, de exemplu, al chimiei”.

E surprinzător că olimpicul crede că a citit puţine cărţi în domeniul geografiei. Este de părerea că geografia trebuie studiată logic, bazându-te pe orientarea în spaţiu.

Exclude copiatul

Examenele de Bac le-a susţinut la sfârşitul lunii mai curent, cu media 9,58, la profilul umanistic, împreună cu alţi patruzeci de olimpici internaţionali din România şi vreo 200 de sportivi de performanţă. Are o satisfacţie enormă că participă la olimpiade de diferit nivel. Iar performanţa îl mobilizează să meargă şi mai departe.

Traian este un tânăr modest, dintr-o familie de intelectuali basarabeni, care şi-a pierdut devreme tatăl (Victor Tomenco, jurnalist, om de cultură şi combatant în războiul de pe Nistru) fiind crescut şi educat numai de mamă, Cornelia Vasilache-Tomenco, profesoară de limba franceză. Tânărul îţi doreşte să obţină un loc cu bursă la una din instituţiile de învăţământ superior din Bucureşti, la facultatea de drept.

Victoria POPA

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.