România oferă R. Moldova un împrumut de 150 de mil. de euro pentru cinci ani

ponta-strelet

România oferă Republicii Moldova asistenţă financiară rambursabilă în valoare de 150 de mil. de euro pentru o perioadă de cinci ani. Şefii guvernelor din România şi Republica Moldova, care s-au întrunit astăzi într-o şedinţă comună în staţiunea Neptun, Constanţa, au oferit mai multe detalii despre împrumutul oferit de Bucureşti, scrie jurnal.md.

Primele 60 de mil. de euro vor fi debursate chiar în acest an. „Dobânda acestui împrumut este egală cu cea pe care a plătit-o România creditorilor internaţionali”, a precizat premierul român Victor Ponta. „Republica Moldova nu intenţionează să cheltuiască aceşti bani pe domenii neproductive. Avem intenţia să reanimăm proiectele investiţionale care au fost suspendate”, a precizat şeful Guvernului de la Chişinău Valeriu Streleţ.

Totodată, premierul moldovean a precizat că R. Moldova urmează să-şi schimbe legislaţia pentru a atrage mai multe companii româneşti. „Am demarat deja un proces pentru a ajusta legislaţia astfel ca întreprinderile româneşti din domeniul construcţiilor să nu fie obligate să treacă o acreditare anevoioasă în R. Moldova. Deschidem calea pentru mai multe companii româneşti în R. Moldova”, a spus Streleţ.

În opinia expertului în economie în cadrul IDIS “Viitorul”, Tatiana Laruşin, acest împrumut, chiar dacă este unul imperios, nu va restabili încrederea în elitelor politice din Republica Moldova şi nu se ştie cum va fi restituit.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)