România naivă

Val-Butnaru

Tot mai mulți oficiali și analiști politici de la București încep să înțeleagă care e starea de lucruri adevărată la Chișinău. Și totuși, mai auzim suficiente voci ale unor oficiali și analiști naivi care ne recomandă cu tărie ca între Federația Rusă și Plahotniuc să-l alegem pe Plahotniuc. Ei ne recomandă pe bune să-l acceptăm pe liderul unei grupări criminale investigat de Interpol, pe hoțul care a furat miliardul, pe mafiotul care are la dispoziţie propriul său serviciu de spionaj și care și-a subordonat procuratura, instanțele de judecată, audiovizualul, poliția, băncile în frunte cu BNM, pe proxenetul care i-a filmat pe mulți oficiali de la Chișinău și de la București în ipostaze compromiţătoare și care plătește din gros ziariști de la Chișinău și de la București ca să-i lustruiască imaginea.

Oare cum ar reacționa oficialii și analiștii naivi dacă, la rândul nostru, le-am recomanda să declanșeze o campanie în sprijinul lui Sorin Ovidiu Vântu și Dan Voiculescu? Chiar le recomandăm pe bune să-l aleagă pe Vântu în funcția de prim-ministru și pe Voiculescu – președinte al României. Presupun că prietenii noștri de la București s-ar scandaliza peste măsură. Știți de ce? Fiindcă acest lucru i-ar viza direct. Le-ar afecta nemijlocit activitatea social-politică și viața personală.

Ca să înțeleg, candidaturile lui Vântu și Voiculescu nu vă convin? Și atunci, cu ce drept ni-l băgați pe gât pe Plahotniuc?

Apropo, de Federația Rusă și guvernul proeuropean al lui Filip Morris. Acest guvern a fost votat de 14 deputați comuniști care au declarat tranșant că urăsc UE. Chiar să nu înțelegeți că un kgb-ist sovietic la cap ca Reșetnicov nu se va sacrifica pentru integrarea europeană a RM? Pericolul rusesc nu trebuie subestimat în niciun caz, de acord. Dar și să te prefaci că nu vezi cum Plahotniuc menține regimul de ocupație rusesc, tot nu e bine. Partidul Democrat este singura formațiune de la Chișinău care a semnat un acord de colaborare și prietenie cu partidul lui Putin „Edinnaia Rossia”. Televiziunile lui Plahotniuc transmit zilnic propaganda antieuropeană a Kremlinului. Zilnic, milioane de moldoveni sunt otrăviţi de minciunile putiniste. Pentru aceste merite președintele Timofti l-a decorat pe interlop cu Ordinul Republicii. Îi reamintesc lui Timofti că, acum patru luni, am declarat public că renunț la Ordinul Republicii în semn de protest față de acest gest scandalos. Îl rog să reacționeze măcar acum, în cel de-al doisprezecelea ceas.

Oficialii și analiștii naivi strâmbă din nas că Andrei Năstase organizează proteste în comun cu Dodon și Usatîi. Recunosc, această imagine îmi provoacă o durere insuportabilă. Consider că asta e o greșeală tactică. Dar sunt necesare câteva precizări. Unu: decizia în cauză a luat-o nu Năstase, dar Forumul civic. Doi: Platforma DA nu s-a dezis și nu se va dezice niciodată de vectorul european și românesc. Trei: această alăturare va dura mult mai puţin decât își imaginează naivii. Și în cele din urmă, ar fi de spus că dacă alegerile anticipate nu vor avea loc acum, peste trei ani Dodon și Usatîi vor câștiga majoritatea constituțională în Parlament. Asta sugerează logica sondajelor pe care le consultăm cu groază la fiecare trei luni de actuală guvernare europeană. Și când se va întâmpla asta, cine își va asuma răspunderea? Oficialii și analiştii naivi? O, nu! Ei vor spune că, pur și simplu, și-au dat cu părerea, atâta tot! Iar vina e a Platformei DA, fiindcă n-a insistat asupra alegerilor anticipate. Pentru a câta oară în istorie, tot basarabenii vor fi de vină…

În final, aș vrea să le propun – nu, nu celor naivi –, ci oficialilor responsabili de la București să aplice legea și să transmită în instanță dosarul penal al lui Plahotniuc-Ulinici pentru încălcarea legislaţiei privind dubla identitate. Băgaţi-l la puşcărie și la Chişinău se va instala liniştea. Va dispărea imediat pericolul rusesc, teroriștii de la Bălți, deciziile judecătorești la comandă, terorismul mediatic, sifonarea miliardelor din bănci.

E atât de simplu să rezolvați ecuația basarabeană! Mult mai simplu decât își imaginează oficialii și analiștii naivi.

Val Butnaru

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău