„România mea frumoasă, tu-mi ești mamă, tu-mi ești casă” // VIDEO

În 2012, pe 1 decembrie, Ion Paladi lansa „Dorul Basarabiei”, iar în acest an, tot de Ziua Națională a României, vine cu o melodie și un videoclip în care redă viața unui scriitor român, persecutat de regimul comunist. Și la „România mea frumoasă”, căci așa se numește piesa, artistul a colaborat cu aceeași echipă de la „Dorul Basarabiei”, iar așteptările tuturor sunt mari și de această dată.

 

La un an de la spectacolul grandios pe care l-a susținut la Sala Palatului din București, Ion Paladi revine cu o nouă surpriză pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. După „Dorul Basarabiei” care a fost lansat acum cinci ani, de Ziua Națională a României, iată că artistul vine cu o piesă la fel de emoționantă, însoțită și de un videoclip pe potrivă.

Istoria videoclipului

„România mea frumoasă” este lansată astăzi, pe 1 decembrie, iar în videoclipul ei se redă povestea unui scriitor român. Persecutat de regimul comunist, acesta este nevoit să emigreze peste ocean, pentru a-și salva viața, însă mereu rămâne obsedat de dorul de casă. După ani grei de exil, revine în țară și lansează cartea „România mea frumoasă”.
Regia videoclipului este semnată de Oleg Butnaru, iar scenariul îi aparține Inei Butnaru; cu cei doi Ion Paladi a colaborat și la „Dorul Basarabiei”.
Rolul scriitorului este jucat de către actorii Iurie Gologan din Chișinău și Emil Coșeru din Iași, iar în videoclip o vom vedea și pe actrița Dana Ciobanu care apare în rolul iubitei.

„O piesă patriotică”

Mariana Honceru, cea care a scris „Dorul Basarabiei”, a semnat și textul pentru „România mea frumoasă”. Muzica îi aparține lui Ion Paladi, orchestrația și aranjamentele muzicale poartă amprenta lui Corneliu Botgros, iar piesa a fost înregistrată cu „Lăutarii” maestrului Nicolae Botgros.
„Este o melodie dedicată românilor de o parte și de alta a Prutului. „România mea frumoasă” e o piesă patriotică la care s-a depus foarte mult suflet de întreaga echipă cu care am colaborat. Au fost șapte zile de filmări, filmări care au avut loc în R. Moldova, România, dar și în străinătate.


După „Dorul Basarabiei” este greu să revii cu o piesă și un videoclip mai frumos. Îmi doresc ca noul produs să prindă la public și ca mulți dintre cei care vor asculta melodia să se regăsească în ea. Astăzi, mai multe posturi de televiziune din România vor difuza videoclipul”, ne-a declarat Ion Paladi.

Urmează un turneu

2017 a fost un an foarte încărcat și plin de evenimente dincolo de Prut pentru interpretul nostru. Chiar dacă mulți se întrebau unde a dispărut acesta căci de la spectacolul de la Sala Palatului nu prea a apărut în vizorul mass-mediei, în tot acest timp, Ion Paladi, împreună cu echipa sa, a „copt” surpriza pentru 1 decembrie.
„Ne gândim să venim în 2018 cu un turneu asemănător „Dorului Basarabiei”, însă lucrurile mari se fac încet. Trebuie gândite, coapte și analizate foarte bine”, adaugă artistul.
Patru zile pe săptămână, interpretul de muzică populară se află dincolo de Prut, iar dacă anul trecut ne spunea într-un interviu că 60 la sută din solicitările pentru evenimente îi vin din România, iar 40 – din R. Moldova, astăzi lucrurile nu mai stau la fel. În 2017, 90% din invitațiile la spectacole și evenimente private au venit de la publicul din România.

Tradiție pentru publicul din R. Moldova

„Am deja luate evenimente și pentru 2019, ca să vă dați seama ce agendă încărcată am. Mă strădui să iau parte la spectacolele mari care se organizează la Chișinău, însă chiar dacă voi lipsi mai des de pe scena de acasă, mă gândesc ca o dată la doi ani să fac un spectacol la Palatul Național. Să fie un eveniment bătut în cuie, ca o tradiție pentru cei care iubesc ceea ce fac eu. Am crescut în fața publicului din R. Moldova și mereu îmi este dor de el, iar din acest motiv mă voi strădui să organizez spectacole pentru el. Cele mai mari emoții le am când ies în fața lui”, ne-a mai spus Ion Paladi.

Și mâine s-ar muta cu traiul în România, dar…

Artistul își dorește să-și cumpere o casă și dincolo de Prut căci, zice el, „obositoare nu sunt atât de mult spectacolele, cât drumurile”. S-a obișnuit în România, nu și soția lui. Dacă ar fi după el, chiar mâine s-ar muta cu traiul la frații români, însă Veronica nu este pregătită să facă acest pas. De aceea, au decis ca lucrurile să decurgă de la sine și să aștepte momentul potrivit pentru a face acest pas. „Eu cel mai mult mi-aș dorit să am câte o căsuță pe ambele maluri ale Prutului”, adaugă interpretul.
Își dorește un duet cu fiul său Lucian, însă până va veni acest moment, am aflat că, în 2018, Ion Paladi ne va surprinde cu o melodie pe care o va cânta împreună cu cei doi frați ai lui. Melodia și textul sunt scrise, rămâne doar să o imprime și să-i filmeze un videoclip.

„România e acasă”

De Revelion, Ion Paladi va cânta la Botoșani, iar de o vacanță de iarnă nici nu poate fi vorba. Îndată după sărbătorile de iarnă, împreună cu echipa sa, va organiza primul spectacol din turneul „România mea frumoasă”.
Întrebat ce înseamnă pentru el România, acesta a ales să ne răspundă cu primele versuri ale melodiei pe care a lansat-o astăzi: „România mea frumoasă,/Tu-mi ești mamă/Tu-mi ești casă”. Și a decis să-și continue gândul spunându-ne că pentru el România înseamnă foarte mult.
„E acasă! Mi-aș dori foarte mult ca într-o bună zi să avem o Românie mare și să nu mai existe frontiera între noi, lucru care chiar nu mi se pare corect. Noi unirea o facem în suflet și prin cântec”, conchide Ion Paladi.

Lena NEGRU