România Curată // Cum a furat Vanghelie 90 mil. de euro

Direcţia Naţională Anticorupţie a refăcut traseul şpăgii din bani publici la Primăria sectorului 5. Procurorii cer arestarea lui Vanghelie

CONFERINTA EXTRAORDINARA - PSD BUCURESTI

Marian Vanghelie

 

Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 al Bucureştiului, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, informează vineri Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România. El este acuzat că a perceput un comision de aproximativ 20% din contracte de 2 miliarde de lei noi, pe care nu îl primea în bani, direct, ci prin bani sau bunuri cedate altor firme sau persoane apropiate de el. Reţinut aseară în acest dosar, Marian Vanghelie va fi prezentat astăzi instanţei cu propunerea de arestare preventivă, scrie gândul.info.

Procurorii DNA informează că Marian Vanghelie este urmărit penal pentru abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, în timp ce vărul său, Mircea Sorin Niculae, este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, iar Adrian Murgoci (şoferul lui Vanghelie), Laura Ciocan şi Sorin Ciocan (apropiaţi ai lui Vanghelie) sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă. Cei patru sunt reţinuţi şi se propune arestarea lor preventivă pentru 30 de zile. Procurorii DNA arată că din 2007 până în prezent, Marian Vanghelie a ajutat un om de afaceri (este vorba despre Marin Dumitru, arestat anterior – n.r.) să obţină contracte pentru lucrări publice în valoare de aproximativ 2 miliarde de lei (aproximativ 450 de milioane de euro). În schimb, Vanghelie a perceput un comision de aproximativ 20% din aceste contracte (adică aproximativ 90 de milioane de euro) încheiate în Primăria sectorului 5 şi instituţii subordonate şi firma lui Marin Dumitru.

Comisionul respectiv a fost plătit de omul de afaceri prin intermediul vărului lui Vanghelie, Mircea Sorin Niculae, şi unui alt apropiat de-al lor. O parte din comision, susţine DNA, a fost plătită de firma lui Marin Dumitru, Premier Palace SRL (controlată prin offshore-uri), prin contracte „nejustificate din punct de vedere comerciale”, către firme controlate de interpuşi ai lui Vanghelie. „Din datele existente în cauză a reieşit că beneficiare ale unor astfel de contracte (şi a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele şi societăţile Bucureşti S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin) şi Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este inculpata Ciocan Laura)”, arată DNA.

O altă parte din comision ar fi fost plătită prin cedarea a două imobile noi unor persoane apropiate de Vanghelie. O altă parte de comision a fost plătită prin cedarea de către un om de afaceri a unei firme către apropiaţi ai lui Vanghelie. O altă modalitate de plată a comisionului, susţine DNA, a constat în achitarea de către firmele lui Marin Dumitru a cheltuielile de renovare şi amenajare a unor spaţii utilizate de către o firmă controlată de Fashion Brand Management S.R.L. (unde asociat este inculpatul Niculae Mircea-Sorin, vărul lui Vanghelie).

În aceeaşi perioadă, Marian Vanghelie şi vărul său (acţionar la Bucureşti SA şi Fashion Brand Management) au folosit banii din mită la achiziţionarea unor bunuri mobile şi imobile, pe care le introduceau în patrimoniul firmelor controlate de ei. Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienţei cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie de la administratorul mai multor societăţi comerciale, susţine DNA.

Vanghelie a ascuns şi provenienţa acţiunilor la firma Eurowest Imob Consulting, pretinse de la un om de afaceri (firma a ajuns pe numele şoferului său, Adrian Murgoci – n.r.). Procurorii notează că la audierile de joi, 12 martie, Adrian Murgoci, Laura Ciocan şi Sorin Ciocan au făcut afirmaţii mincinoase „în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale, acţionând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, sub aspectul comiterii infracţiunilor menţionate anterior”.

DNA a beneficiat în acest dosar de sprijinul SRI, Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al Grupului de Lucru pentru Combaterea şi Documentarea Infracţiunilor de Evaziune Fiscală şi Spălarea Banilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)