România aleasă // BOGATU

Alegerile parlamentare de duminică, deşi par fără nicio miză, vor intra, totuşi în istorie. Şi acest fapt, fără nicio exagerare, se datorează Basarabiei.

Calea reîntoarcerii acasă

Nu este vorba de balanţa electorală pe care alegătorii din Republica Moldova ar putea s-o încline într-o parte sau alta. Nici vorbă de aşa ceva. Influenţa votului din stânga Prutului va fi derizorie şi va avea un impact minim asupra rezultatelor generale ale scrutinului.

E limpede că meciul electoral va fi câştigat la un scor de maidan, ca să folosim o metaforă din presa sportivă, de USL. Rămâne de văzut doar cât de jos va coborî PDL care merge în alegeri sub stindardul Alianţei România Dreaptă (ARD).

Sincer vorbind, eu unul nu aş vrea ca fostul partid de guvernământ să intre la apă prea adânc. Şi asta pentru simplul motiv că România are nevoie, deopotrivă, şi de o opoziţie redutabilă, şi de o dreaptă puternică. Alegătorii din Republica Moldova pot contribui la menţinerea acestui echilibru.

Chiar dacă din campania electorală din România, ca în oricare altă democraţie, de altfel, nu lipsesc fel de fel de fiinţe exotice – ciobani băşcălioşi, farsori şmecheri, bufoni de doi bani, oracole de iarmaroc, pițipoance toante care nu se ruşinează să afirme că cel mai mare atu al lor sunt picioarele lungi şi fundul mare – semnificaţia alegerilor de duminică este una aparte.

După umila mea părere, România, în ciuda crizei şi a cotonogelilor intestine, începe să-şi întoarcă acasă Basarabia pierdută. Şi asta datorită faptului că politicile de multe ori ezitante ale Bucureştiului faţă de conaţionalii din afara graniţelor estice începe să dea roade. Educaţia, culturalizarea, deschiderea, europenizarea şi democratizarea îşi spun cuvântul.

Basarabenii caută singurul drum accesibil pe moment spre casa istorică. Calea alegerilor. Drumul e lung, dar sigur.

Unire prin sufragiul popular

Românii de dincoace de Prut, orice s-ar spune, îşi dau seama sau poate intuiesc că ei nu vor primi România în dar. Ei vor trebui s-o aleagă. Dar nu numai cu inima, ci şi cu buletinul de vot.

Adevărul istoric va triumfa în cele din urmă. Dar nu pentru că reîntregirea naţională ne va fi adusă pe tavă de UE, SUA sau NATO. Unirea va câştiga teren prin sufragiul popular.

Tocmai de aceea, interesul pentru tot felul de exerciţii electorale româneşti creşte în Basarabia. Asta s-a văzut în scrutinul din 2008, şi la referendumul din 2012.

Actuala campanie pentru alegerile parlamentare face o figură aparte printr-o implicare mai mare ca oricând a politicienilor. Dar nu numai de malul drept al Prutului, ci şi de pe cel stâng. În cursă sunt antrenate până şi unele personaje publice de la Chişinău care încă mai ieri erau adversari furibunzi ai Unirii. Este clar că pe unii îi mână în alegeri nu convingerile, ci conjunctura. Totuşi, schimbarea de macaz este simptomatică.

Votul Pro România

Contează, mai întâi de toate, totuşi, prezenţa la urne a alegătorilor. Aici ar putea fi probleme, având în vedere ataşamentul majorităţii basarabenilor faţă de Băsescu şi, totodată, victoria practic inevitabilă a adversarilor săi. Spectrul înfrângerii ARD ar putea să descurajeze participarea. Ar fi păcat dacă s-ar întâmpla asta.

Indiferent de rezultatul final, miza alegerilor româneşti din Basarabia o depăşeşte pe cea a candidaţilor sau a partidelor concurente. Votând, Republica Moldova optează preponderent pentru caracterul său românesc, pe de o parte, şi unitatea de neam, pe de alta.
Este vital să ne prezentăm duminică la urne într-un număr cât mai mare.

Petru Bogatu

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu