România a declanşat procedura pentru acordarea primei tranşe din împrumutul de 150 mil. de euro

candu-ciolos

Guvernul României a declanşat procedura tehnică pentru acordarea primei tranşe din împrumutul în valoare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de către prim-ministrul român, Dacian Cioloş, la întrevederea cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. De asemenea, premierul de la Bucureşti a salutat iniţiativele pozitive obţinute de către autorităţile de la Chişinău privind realizarea Foii de parcurs, transmite ipn.md. cu referire la un comunicat al legislativului.

„Ne dorim ca sprijinul României să fie unul nu doar financiar, ci să fie utilizat de Republica Moldova inclusiv pentru a-şi recâştiga încrederea în relaţiile cu partenerii occidentali. Important este să obţineţi rezultate şi să mergeţi etapă cu etapă în implementarea reformelor, astfel încât banii acordaţi de Guvernul României să sprijine schimbările iniţiate”, a menţionat Dacian Cioloş.

Prim-ministrul României a subliniat faptul că implementarea Foii de parcurs va genera schimbări importante în domeniile justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, precum şi în sectorul financiar-bancar. Dacian Cioloş s-a interesat despre acţiunile întreprinse de autorităţi în sensul simplificării administrative şi de control asupra mediului de afaceri din Moldova. Totodată, oficialul român a încurajat autorităţile să implice mai activ sectorul nonguvernamental în procesul de luare a deciziilor.

Andrian Candu a declarat că adoptarea Foii de parcurs a servit drept un imbold mobilizator, determinând Parlamentul şi Guvernul să-şi sincronizeze agendele şi să gestioneze mai eficient atât realizarea angajamentelor asumate faţă de UE, cât şi să instituie noi mecanisme de monitorizare şi raportare în acest sens.

În context, preşedintele Parlamentului s-a arătat convins că autorităţile vor reuşi să îndeplinească acţiunile prevăzute până la finele sesiunii curente a Parlamentului, chiar dacă lunile iunie şi iulie se arată a fi aglomerate în plan legislativ.

În altă ordine de idei, Andrian Candu a exprimat gratitudine Guvernului României pentru sprijinul acordat R. Moldova şi a apreciat înalt continuarea proiectelor de cooperare bilaterală anunţate pentru următoarea perioadă de prim-ministrul României, Dacian Cioloş. Acestea prevăd acordarea a 100 de microbuze şcolare unităţilor de învăţământ din Republica Moldova, iniţierea unui program de finanţare a comunităţilor locale, precum şi continuarea programului de reparaţie a grădiniţelor din R. Moldova, în acest sens fiind alocaţi circa trei milioane de euro.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)