Roman Iagupov alunecă pe scena de la Dusseldorf

EUROVISION // Originalitatea, elementul pe care mizează zdubii
Zdob şi Zdub” a ajuns cu bine la Dusseldorf. Băieţii au început repetiţiile pentru semifinala din 12 mai. Toate bune şi frumoase, numai că solistul trupei, Roman Iagupov, are probleme. În cadrul unui interviu acordat site-ului esckaz.com, „Live from Dusseldorf”, Roman s-a plâns că scena este lunecoasă şi se teme să nu alunece. „Îmi este teamă să nu alunec, căciulile sunt grele şi e dificil să-ţi menţii echilibrul. În timpul repetiţiilor, m-am ţinut cât am putut ca să nu cad, voi fi nevoit să-mi schimb încălţămintea”, spune artistul.

În cadrul aceluiaşi interviu, Roman a declarat că este mulţumit de condiţiile oferite de către organizatori. Cei care au urmărit repetiţiile au fost surprinşi de căciulile enorme şi de energia pe care o emană trupa. Jurnalistul german care a discutat cu Roman a menţionat că evoluţia zbubilor va avea un mare succes, acesta declarându-se printre susţinătorii trupei.

Roman însă a declarat că toată energia o păstrează pentru semifinală. La sfârşitul interviului, Iagupov a cântat câteva cuvinte din piesa „So Lucky” în germană, special pentru poporul german. Roman a cântat şi o piesă în limba română, mărturisind că respectă tradiţiile şi folclorul românesc.

Pătratul galben, soarele şi mămăliga moldovenească

Trupa a organizat săptămâna trecută, înainte de plecare la Dusseldorf, o conferinţă şi a făcut o repetiţie în faţa jurnaliştilor. Piesa „So lucky” a suferit mici modificări. Un element nou al show-ului este decorul în formă de pătrat mare, de culoare galbenă, care va avea rolul să scoată în evidenţă căciulile moldoveneşti, gigantice, pe care le vor purta băieţii. „Căciulile sunt simbolul show-ului nostru. Cu acest pătrat vrem să ne asigurăm că ele nu se vor pierde pe fundal. În plus, pătratul va simboliza soarele şi mămăliga moldovenească”, au adăugat membrii formaţiei.

Din spusele zdubilor, elementul-cheie este originalitatea. „Vrem să ne asigurăm că vom fi diferiţi de ceilalţi concurenţi, acesta este elementul pe care mizăm”. În acest scop, instrumentele vor fi neobişnuite. Acestea au fost confecţionate de Ion Silvestru, muzician. Totodată, oaspeţilor de la Dusseldorf le vor fi înmânate nişte păpuşi care amintesc de personajele principale din piesă şi tricouri cu capul de bour.

Aşteaptă punctaj maxim din partea României şi a Rusiei

Întrebaţi cum îşi apreciază şansele de reuşită, zdubii au răspuns că îşi propun în primul rând să intre în top 10. „Concursul este imprevizibil. Nu analizăm ce fac ceilalţi, ne concentrăm pe show-ul nostru”, au declarat artiştii.

Aceştia se aşteaptă la un punctaj mare din partea României şi a Rusiei, dar şi din partea altor ţări. Totodată, zdubii i-au îndemnat pe moldoveni să-şi susţină vecinii ca să nu se repete situaţia din 2005, când nu au oferit punctaj maxim României. Pe moment, formaţia „Zdob şi Zdub” se pregăteşte pentru cele trei mari concerte care vor preceda finala Eurovisionului.

Timpul, problema principală

Membrii formaţiei au menţionat că, în acest an, problema cu care se confruntă nu sunt banii, ci timpul. Producătorul formaţiei Igor Dânga a declarat că acesta este şi motivul pentru care trupa va filma un videoclip tocmai după încheierea concursului.

Prima evoluţie a zdubilor va avea loc în cadrul semifinalei din 12 mai, etapa finală a concursului se va desfăşura cu două zile mai târziu. Zdubii au reprezentat RM şi în 2005, cu piesa „Bunica bate toba”, plasându-se pe locul 6.

Pe scena de la Dusseldorf va fi prezentă şi Tatiana Iliescu, fata cu monociclu care a participat la show-ul zdubilor prezentat în cadrul selecţiei naţionale, etapa finală. Regulamentul Eurovisionului permite prezenţa pe scenă doar a şase persoane, de aceea trupa a renunţat la un membru în favoarea Tatianei Iliescu. În 2005, trupa a renunţat la un membru în favoarea Lidiei Bejenaru, bunica cu toba.

Carolina CHIRILESCU

Stela UNTILĂ


 

The following two tabs change content below.