Roman de la Străşeni, eroul italienilor // Oameni buni

Un tânăr originar din Republica Moldova a uimit locuitorii Parmei prin curajul său

„Mulţumesc, fără tine n-aş mai fi trăit” sunt cuvintele de mulţumire şi titlul unui articol publicat în „Gazzetta di Parma” adresate unui tânăr din Republica Moldova, Roman Sili, 21 de ani, originar de la Vorniceni, Străşeni, de către un italian de 27 de ani.

Victoria POPA

Ca multe alte familii din Republica Moldova, părinţii lui Roman Sili s-au stabilit în Italia acum unsprezece ani. Acolo au locuri de muncă ce le asigură strictul necesar de care are nevoie o familie. „Mai întâi, a plecat mama, apoi tata şi eu. De la 13 ani sunt printre italieni. Acolo mi-am obţinut diploma de mecanic auto, actualmente, sunt angajat al unui salon auto ‘Citroen’”.

Tânărul spune că munceşte de trei ani la acest salon şi e mulţumit de salariul pe care îl primeşte, de colegi şi de atitudinea patronului. Spune fără înconjur că, în prezent, nu se gândeşte la venitul lunar pe care îl are, deoarece îi are pe părinţi alături. „Vreau să lucrez ca să acumulez experienţa de care am nevoie ca să fiu un mecanic solicitat. Aici am posibilitatea să cresc”, mărturiseşte el. Crede că are viitorul tot în Ţara Pastelor şi a modei, pentru că îi place: „Obişnuinţa şi modul de trai de aici îmi plac foarte mult. Mergem anual acasă, în Moldova, dar revenim…”.

O zi de duminică

Acum trei săptămâni, Roman a devenit popular în oraşul Parma unde locuieşte împreună cu părinţii săi. Tânărul a salvat viaţa unui bărbat în vârstă de 27 de ani, pe nume Marco, şi a surorii acestuia. Modest din fire şi emoţionat, a început să povestească cum a ajuns să fie considerat marele erou al familiei lui Marco şi al italienilor care au citit în presă despre accidentul ce a avut loc într-o zi de duminică seară, 26 august.

„Veneam de la prietena mea, ce locuieşte la 20 km de Parma. Era seara, pe la ora 22.00. Mergeam cu viteză mică, în faţa mea, se deplasau mai multe maşini. La un moment dat, am observat că o maşină a derapat într-un canal cu apă de pe marginea drumului. Totul s-a petrecut foarte repede. Căzuse o creangă mare dintr-un copac, din această cauză, şoferul pierduse controlul volanului. În urma impactului, maşina s-a răsturnat în canalul cu apă”, povesteşte Roman.

L-am salvat şi pe el, şi pe mine

În maşina accidentată se aflau doi tineri italieni – o soră şi un frate – care se întorceau dintr-o vacanţă. Speriat şi emoţionat de cele văzute, moldoveanul a acţionat rapid, fără a aştepta ajutoarele. „S-au mai oprit câteva maşini, dar nimeni nu a intervenit”, mărturiseşte Roman. Băiatul spune că a acţionat la strigătele fetei, care cerea disperată ajutor: „Şoferul era cu capul în apă, ambii erau cuplaţi cu centuri. Marco suferise o lovitură puternică la cap, dar sora acestuia de pe bancheta de alături cerea ajutor cu o voce cutremurătoare, e în stare de şoc”.

Roman spune că i-au prins bine studiile pe care le are. „Am intrat în maşină prin portbagaj. Mi-a luat ceva timp scoaterea bagajelor. Nu ştiu exact cât timp mi-a luat să-l scot pe Marcus şi pe sora lui, dar am făcut-o foarte rapid. Aveam emoţii. Sora era bine, dar în stare de şoc. Şoferul a suferit o lovitură la cap puternică şi a căzut fără cunoştinţă”, mărturiseşte tânărul.

Crede că tot ce se întâmplă este cu voia Domnului, adaugând: „Salvând cei doi fraţi, parcă m-am salvat pe mine însumi. Doar ei mergeau chiar înaintea mea, la câţiva metri distanţă! În locul lor aş fi putut fi şi eu”.

Un copil mi-a salvat copiii

Roman Sili este unicul băiat la părinţi, faptul că a salvat vieţile a doi oameni i-a bucurat foarte mult pe părinţii săi. „Am fost şi la spital. Marco acum e bine, deja este externat”, relatează moldoveanul care, între timp, a făcut cunoştinţă mai îndeaproape şi cu familia lui Marco. „Părinţii săi, când m-au văzut, erau foarte emoţionaţi şi, totodată, surprinşi că, fiind atât de tânăr, am acţionat atât repede şi le-am salvat copiii. Tatăl lui m-a îmbrăţişat de mai multe ori, nu ştia cum să-mi mulţumească pentru viaţa unicilor săi copii. A spus că un copil i-a salvat copiii. Aveam şi eu emoţii, dar eram şi fericit că am făcut un bine cuiva, pe care cred că nu-l va uita”, mărturiseşte Roman.

Vestea s-a răspândit repede în tot nordul Italiei. A doua zi, la serviciu, tânărul din R. Moldova a fost întâmpinat cu aplauze. În „Gazzetta di Parma” au fost publicate două articole despre acest caz, numindu-l pe Roman – „un exemplu de curaj şi solidaritate omenească”.

 

The following two tabs change content below.