Rogozin vrea să revină la Tiraspol

rogozinDmitri Rogozin intenţionează să ajungă din nou la Tiraspol după ce a părăsit în mai curent, cu scandal, Republica Moldova

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, copreşedinte al Comisiei Interguvernamentale Rusia – Republica Moldova, planifică o nouă vizită în stânga Nistrului. Acesta intenţionează să marcheze pe 24 august la Tiraspol „70 de ani de la eliberarea de ocupaţia fascistă”. Ce-i drept, Rogozin încă nu ştie cum va ajunge la Tiraspol. Acesta se arată convins într-un interviu pentru presa din Rusia că, dacă ar survola spaţiul ucrainean, ar putea fi reţinut. „Intenţionez să vizitez Tiraspolul pe 24 august pentru a participa la ceremonie.

Îmi dau seama că va fi dificil să ajung din cauza că mă aştept să fiu înscris în curând în lista de persoane care nu pot vizita Ucraina. Este imposibil să zbor prin Ucraina, avionul ar putea fi obligat să aterizeze”, a declarat Rogozin pentru „Izvestia”. Totodată, acesta s-a arătat convins că nici prin România ori Bulgaria nu-i va fi uşor să treacă.

„Am să găsesc eu o cale”, a spus Rogozin, precizând că a primit o propunere din partea co-președintelui Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de a se întâlni pentru a discuta relaţiile comerciale din perspectiva sancţiunilor occidentale.

Prezenţa acestuia la parada militară din stânga Nistrului ar reprezenta încă un act cinic faţă de R. Moldova. Sancţiunile faţă de Chişinău au fost instituite de demnitari ruşi cu rang mai înalt, de premierul Dmitri Medvedev, de prim-vicepremierul rus Igor Şuvalov. Rogozin nu a avut niciodată o atitudine prietenească faţă de R. Moldova, acesta rămâne a fi emisarul Moscovei în Transnistria, care arată pe această cale că e interesată să păstreze influenţa în această zonă

„Există probleme mai stringente pe agenda moldo-rusă”

Preşedintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborarea comercial-economică, Adrian Candu, nu a fost de găsit pentru a comenta preconizata vizită a vicepremierului rus în R. Moldova. Şeful Biroului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a declarat că un demers oficial din partea lui Dmitri Rogozin de a vizita regiunea transnistreană încă nu a fost depus. „Aşteptăm o adresare oficială după care vom vedea ce şi cum trebuie de întreprins. În acelaşi timp, considerăm că sunt probleme mult mai stringente pe agenda bilaterală a Chişinăului şi Moscovei ce ar putea fi discutate decât participarea la evenimentul enunţat”, a punctat Bălan.

Personaj scandalos

Amintim că Dmitri Rogozin este unul dintre oficialii ruşi sancţionaţi de către Uniunea Europeană în contextul crizei ucrainene. Acesta este cunoscut pentru retorica sa antioccidentală. Demnitarul rus şi-a permis în repetate rânduri să lanseze aprecieri şi comentarii deplasate despre demersul proeuropean al R. Moldova. În septembrie 2013, cu puţin timp înainte de parafarea Acordului de Asociere cu UE, acesta a ţinut să avertizeze cetăţenii R. Moldova că ar putea rămâne fără gaz. În mai curent, Rogozin a participat la parada militară de la Tiraspol, încercând să transporte la Moscova listele cu semnături prin care cetăţenii din stânga Nistrului îi cereau lui Vladimir Putin să fie recunoscută „independenţa republicii nistrene”. Listele au fost sechestrate pe teritoriul Aeroportului Internaţional Chişinău de către reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, care au descins cu o percheziţie în avionul vicepremierului rus.

Rogozin, persona non grata

În urma acestor descinderi scandaloase, reprezentanţii formaţiunii liberale din Parlament şi liberal-reformatorii au solicitat Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene ca Dmitri Rogozin să fie declarat persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova. „Am primit un răspuns grav şi echilibrat din partea Ministerului Afacerilor de Externe şi Integrării Europene, care a încercat să ne convingă că declararea vicepremierului rus drept persona non-grata ar putea să crească şi mai mult animozităţile dintre RM şi FR. Nu ne satisface acest răspuns. Vom continua demersurile noastre atâta timp cât anumiţi demnitari din Federaţia Rusă vor continua să intervină în treburile interne ale Republicii Moldova, alimentând separatismul transnistrean”, a declarat deputatul liberal Valeriu Munteanu.La rândul său, deputata PLR Ana Guţu este de părere că vizita lui Rogozin trebuie anunţată pe canale diplomatice şi că autorităţile ar trebui să ia o decizie în funcţie de scopul vizitei şi importanţa acesteia pentru R. Moldova.

Problemele economice nu pot fi discutate cu Rogozin

Expertul în economie Viorel Chivriga este de părere că nu ţine de obligaţiile lui Rogozin să poarte tratative comerciale cu Chişinăul. „Ţinând cont de declaraţiile scandaloase pe care le-a făcut anterior, este clar că nu vor putea fi purtate discuţii constructive cu o astfel de persoană. Prezenţa acestuia la parada militară din stânga Nistrului ar reprezenta încă un act cinic faţă de R. Moldova. Sancţiunile faţă de Chişinău au fost instituite de demnitari ruşi cu rang mai înalt, de premierul Dmitri Medvedev, de prim-vicepremierul rus Igor Şuvalov. Rogozin nu a avut niciodată o atitudine prietenească faţă de R. Moldova, acesta rămâne a fi emisarul Moscovei în Transnistria, care arată pe această cale că e interesată să păstreze influenţa în această zonă”, a spus expertul.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu