Rogozin declară la Tiraspol că Rusia va face totul pentru a asigura securitatea Transnistriei

By Editor Moldova.ORG

Rusia va face totul pentru a asigura securitatea Transnistriei, a declarat vineri la Tiraspol vicepremirul rus, Dmitri Rogozin, transmite Russia Today.

Înaltul oficial moscovit se află pe 9 mai în Transnistria, pentru a sărbători „Ziua Victoriei”, în ciuda nemulțumirii afișate de Guvernul de la Chișinău în legătură cu această vizită, pe care Rogozin o întreprinde pe fundalul evenimentelor din Ucraina.

Rogozin este însoțit de ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski, mai mulți senatori ruși, precum și reprezentanți ai tuturor fracțiunilor din Duma de Stat de la Moscova.

Referindu-se la Ucraina, vicepremierul rus, care este și reprezentant special al Moscovei la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean, a reafirmat teza potrivit căreia autoritățile de la Kiev ar fi înăsprit blocada regiunii. „Noi vedem că la graniță a fost fortificată astăzi blocada, în special în ceea ce-i privește pe bărbații între 16 și 60 de ani. Asta demonstrează frica care îi cuprinde pe fasciști”, a declarat Rogozin. El a adăugat că:

Rusia nu doar urmărește situația, dar noi vom face tot ce este necesar pentru ca transnistrenii să vadă roul nostru și de pacificatori, și de garant al securității republicii transnistrene. (…) Tocmai de asta, vom întreprinde măsurile corespunzătoare pe parcursul evoluției evenimentelor.

Presa rusă mai menționează că, în ajun, administrația de la Tiraspol a introdus o pedeapsă penală pentru “jignirea memoriei ostașilor care au luptat în Marele Război pentru Apărarea Patriei”

Joi, avionul cu care Dmitri Rogozin și delegația rusă urmau să ajungă la Chișinău, de unde să meargă la Tiraspol, nu a primit permisiunea de a survola spațiul aerian al Ucrainei. Motiv pentru care, oficialul moscovit a comentat cu sarcasm pe Twitter că trebuie să facă un ocol de 4,5 ore, prin Bulgaria și România.

Sursa: diaspora.moldova.org