Rogozin da, Filat ba!

rogozin_24650200Un anunţ făcut pe reţelele sociale de vicepremierul rus Dmitri Rogozin ar putea pune Republica Moldova într-o situaţie extrem de delicată. Înaltul oficial intenţionează să meargă de 9 mai la Tiraspol, iar ex-premierul şi liderul PLDM, Vlad Filat, consideră această vizită ca inoportună şi nepotrivită. Aceeaşi opinie o împărtăşeşte şi analistul politic Anatol Ţăranu, care susţine că Rogozin n-ar trebui să ajungă şi la Chişinău.

Rogozin a anunţat pe Twitter şi pe Facebook că a acceptat invitaţia transnistrenilor de a sărbători „Ziua Victoriei” la Tiraspol.

Politicienii ruşi vin în Moldova fără să fie invitaţi

„Rusia vrea să refacă Uniunea Sovietica, iar Republica Moldova este în pericol”,a susţinut liderul PLDM şi fostul premier al RM duminică, 4 mai, în cadrul emisiunii „După 20 de ani” de la Pro TV Bucureşti. Potrivit acestuia, politicienii ruşi vin în Moldova fără să fie invitaţi. Filat consideră că un exemplu elocvent în acest sens ar fi vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, binecunoscut deja prin declaraţiile sale belicoase, lipsite de scrupule şi şovine atât la adresa Republicii Moldova, cât şi a Occidentului, în ansamblu.

Transnistrenii aşteaptă reacţia lui Rogozin la declaraţia lui Filat

Declaraţia a fost preluată imediat de Agenţia transnistreană de ştiri „TIRAS”, care scria ieri că Rogozin, în cadrul vizitei sale, urmează să se întâlnească cu conducerea de vârf a autoproclamatei republici şi că se aşteaptă, în cel mai scurt timp, reacţia oficialului rus pe marginea declaraţiilor lui Filat.

Anterior, Rogozin îşi anunţase pe Twitter şi pe Facebook intenţia de a participa la parada de la Tiraspol, unde urmează să aibă loc un program pompos dedicat celei de-a 69-a aniversări a Victoriei armatei sovietice asupra Germaniei naziste și nu este exclus să vină și la Chișinău.

Contactată telefonic, Ana Taban, şefa serviciului de informare şi comunicare cu mass-media de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a declarat, însă, că până la închiderea ediţiei, nu venise nicio informaţie oficială cu privire la vizita vicepremierului rus în R. Moldova.

E de dorit ca Rogozin să n-ajungă la Chişinău

Întrebat de JURNAL care ar urma să fie reacţia autorităţilor RM privind vizita viceministrului rus la Tiraspol, comentatorul politic Anatol Ţăranu a opinat că e vorba de o problemă „foarte delicată” şi că ar fi de dorit ca Rogozin să n-ajungă la Chişinău. „Vizita lui Rogozin la Tiraspol, deşi nu e în sfera intervenţiei autorităţilor RM, urmează să fie notificată şi monitorizată de ele. Declaraţiile oficialului rus trebuie să provoace o reacţie promptă şi clară din partea Chişinăului. Ar fi oportună chiar o notă adresată MAE-ului Federaţiei Ruse prin care să se motiveze inoportunitatea vizitei lui Rogozin în ţara noastră în contextul social-politic actual”.

După ce am redactat acest articol, a apărut şi reacţia oficialului rus vizat. Vicepremierul de la Moscova a revenit cu un comentariu şi mai dur pe Twitter, legat tot de „Ziua Victoriei”. „Le recomand activiştilor proromâni să-şi organizeze euro-paradele lor gay în alte zile şi sa nu ne strice atmosfera festivă de Ziua Victoriei”.

Festivităţile care vor avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale pe 9 mai sunt, cel mai probabil, „euro-parada gay” la care se referă Dmitri Rogozin.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)