Rogozin: Comerţul cu Moldova depinde de situaţia pacificatorilor ruşi în Transnistria

rogozin

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, a dezvăluit ce a discutat cu vicepremierul în exerciţiu al Republicii Moldova, Victor Osipov, acum câteva zile în cadrul unei vizite efectuată de acesta din urmă la Moscova. Deşi demnitarul moldovean nu a făcut publică discuţia cu partea Rusă, Rogozin a dezvăluit subiectul acesteia: relaţiile comerciale cu Moldova vor depinde de poziţia Chişinăului faţă de pacificatorii ruşi, potrivit ria.ru.

„Zilele trecute, am avut o discuţie cu vicepremierul în exerciţiu al Moldovei, Osipov. Am spus lucrurilor pe nume: caracterul relaţiilor noastre economice şi comerciale cu Moldova va depinde de poziţia lor [Chişinău] faţă de pacificatorii ruşi, rotaţia grupului nostru operativ [Armata 14], care staţionează în Transnistria”, a spus Rogozin.

Amintim că după denunţarea de către Rada Supremă de la Kiev a acordului despre tranzitarea trupelor ruse pe teritoriul ucrainean, 21 mai curent, militarii ruşi nu mai pot călători în unităţi militare spre Transnistria, ci individual, şi doar prin Aeroportul Internaţional Chişinău.

În stânga Nistrului staţionează contingentul rus de pacificatori, al cărui număr nu se ştie cu exactitate – unele surse dau cifra de peste 400 de oameni, în timp ce altele – 383, şi Unitatea militară nr. 13962 sau Grupul operativ al trupelor ruse, alcătuit probabil din două batalioane, aproximativ 1000 de oameni.

Grupul operativ asigură paza depozitelor de muniţii de la Colbasna. Atât Grupul operativ, cât şi contingentul de pacificatori ruşi este completat din cetăţeni ai rmn cu cetăţenie rusească (150–160 mii de locuitori ai acestei formaţiuni nerecunoscute deţin cetăţenia Federaţiei Ruse), precum şi militari din Rusia. În timp ce autorităţile moldoveneşti consideră ilegali pe teritoriul său militarii Grupului operativ, Moscova îi dă drept pacificatori, fapt ce se observă chiar şi în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.

The following two tabs change content below.
Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ultimele articole de Ilie Gulca (vezi toate)