Rocada preelectorală în PDM

Vlad PlahotniucPrim-vicepreşedintele PDM, Vladimir Plahotniuc, a renunţat la mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Acesta a menţionat că se retrage din funcţia de deputat, nu însă şi din politică. „Încă din primele zile de la intrarea în politică am observat o greșeală: partidele trimit cei mai buni oameni în Guvern, Parlament, iar la partid nu rămâne nimeni. Vreau ca PD să spargă aceste tipare și să împărțim bine sarcinile în interior”, a spus Plahotniuc.

Acesta a declarat că pe viitor, împreună cu vicepreşedintele de onoare al partidului, Dumitru Diacov, vor organiza mai multe întâlniri cu populaţia în raioanele şi satele din RM pentru a lua „pulsul real al oamenilor”.

„Renunț la mandat pentru că nu mai vreau să se considere că beneficiez de privilegii. Cel mai important privilegiu de care vreau să mă lipsesc este imunitatea parlamentară. Nu a prezentat niciodată un privilegiu pentru mine”, a precizat Plahotniuc.

Totodată, controversatul om de afaceri a ținut să spună că nu a venit în politică pentru bani, imunitate sau putere, așa cum o fac alţii. „Politica nu avea ce să-mi ofere în plus faţă de ceea ce aveam. Am venit deja bogat în politică. Am venit ca om cu experiență şi om de afaceri. M-a determinat să intru în PD potențialul enorm și oamenii”, a mai spus Plahotniuc.

Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a declarat că funcţia de preşedinte al fracţiunii PD în Parlament va fi preluată de Marian Lupu. La rândul său, Marian Lupu a declarat că mişcările în interiorul partidului au loc în contextul viitoarei campaniei electorale, care va avea loc în 2014.

„Am discutat despre aceste schimbări într-un cerc restrâns. Pentru marea majoritate a membrilor partidului nostru este o noutate şi a fost primită cu multă înţelegere. Căutăm soluţii pentru consolidarea poziţiei PD”, a spus Lupu.

Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat că pentru fracţiunea sa contează mult ca fracţiunea PD în cadrul parlamentului să fie una funcţională, solidară şi să-şi exercite atribuţiile în conformitate cu acordul Coaliţiei proeuropene. „Pentru noi contează mai puţin mişcările în interiorul acestei fracţiuni: plecarea unor deputaţi, venirea altora, motivele invocate etc. Noi vom avea doar în vedere ca fracţiunea PDM, ca parte a Coaliţiei Europene, să-şi confirme şi pe viitor adeziunea sa la valorile şi regulile de joc stabilite prin acordul Coaliţiei”, a spus Streleţ.

Ana Guţu, deputat din Partidul Liberal-Reformator, este de părere că un partid politic e totdeauna în campanie electorală şi, cu siguranţă, retragerea lui Plahotniuc din funcţia de deputat se explică prin apropierea campaniei electorale din 2014. „Cred că a fost o decizie personală şi politică, şi cred că vor mai fi mişcări pe tabla de şah a acestui partid”, a spus ea.

Fostul viceministru al Justiţiei, Gheorghe Susarenco, relevă că a văzut multe acuzaţii în presă la adresa controversatului om de afaceri, dar niciun dosar finalizat care le-ar proba. „Eu, în locul lui, nici nu mă băgam în politică. În general, oamenii de afaceri, milionarii din ţările europene nu se avântă să ocupe funcţii de stat. Ei stau în umbră. De altfel, pretutindeni oamenii care au bani influenţează procesul politic. La noi însă, orice s-ar spune, mulţi se avântă în acest domeniu doar ca să facă bani”, a spus el.

Comuniştii au ironizat pe seama declaraţiilor lui Plahotniuc că imunitatea parlamentară pentru el nu prezintă niciun beneficiu. „Îi propunem lui Plahotniuc/Ulinici ca, în loc să renunţe la mandatul de deputat, să renunţe la Procuratura Generală, la Curtea Supremă de Justiţie şi la Centrul Naţional Anticorupţie”, a scris pe o reţea de socializare comunistul Grigore Petrenco.

Svetlana Corobceanu

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu