Robii studenţilor

Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.f.nadea roscovanuÎn universităţi din Republica Moldova se instalează softuri antiplagiat care vor verifica autenticitatea lucrărilor ştiinţifice

Luna iunie este perioada în care se susţin tezele de licenţă şi master, lucrări ştiinţifice la care se lucrează în decursul anilor de studii. Ce fac însă studenţii care nu au chef să elaboreze aceste lucrări sau nu au o asemenea capacitate? Un răspuns ar fi plagierea. Însă, începând cu acest an, la catedre va fi instalat un soft antiplagiat. Softul respectiv ar putea fi fatal pentru afacerile celor care vând lucrări de licenţă şi master.

Iurie Bruc, şeful secţiei pentru susţinerea proiectelor studenţeşti la Universitatea de Stat din Moldova, ne explică ce reprezintă acest soft. Iurie Bruc este coordonatorul acestui proiect. Programul antiplagiat de la USM este elaborat de către studenţii de la specialitatea informatică a acestei instituţii de învăţământ superior. „Băiatul care s-a ocupat de elaborarea acestui proiect va susţine teza de master şi doctor cu această temă. Toate lucrările vor fi plasate pe serverul central al universităţii unde vor fi supuse investigaţiilor. Conţinutul unei lucrări va fi confruntat 15 minute cu sursele de pe internet, precum şi cu cele din baza de date internă”, precizează Bruc.

Deocamdată, softul este programat să identifice plagierile din limbile română, rusă şi engleză. Începând din 2015, va fi adăugată limba franceză. Prin urmare, studenţii care plagiază din alte limbi decât cele trei au şanse să treacă. Mai mult, potrivit angajatului USM, softul este apt să identifice lucrările elaborate de către afacerişti ce se ocupă de elaborarea tezelor contra bani. Un asemenea soft va fi instalat în scurt timp şi la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova. În anul curent, softul este aplicat aici în regim de testare. Totuşi rezultatele cu privire la plagiat vor avea consecinţe reale asupra studenţilor. Studenţii vor putea contesta rezultatele verificării.

Cum să cumperi o teză?

„Important este facem diferenţa dintre plagiat şi citarea unei surse. Potrivit legislaţiei din Republica Moldova, un demers ştiinţific poate fi alcătuit în volum de 40% din preluări, însă dacă ideea principală a tezei este furată, lucrarea nu poate fi acceptată”, explică Iurie Bruc.

Afaceriştii de ocazie însă neagă faptul că softul antiplagiat ar putea depista lucrările elaborate de ei. Aceştia oferă garanţii că lucrările lor sunt originale. Potrivit spuselor lor, o lucrare de masterat poate scrisă în cinci zile va trece softul antiplagiat.

În privinţa preţului unei asemenea cercetări, pentru o teză de licenţă se percepe o taxă în valoare 200 de euro, iar pentru una de master – 300 de euro. „Ne daţi un avans 50 de euro, iar noi vă emitem o recipisă. Când lucrarea va fi finalizată, veţi mai plăti 150 de euro”, ni s-a spus la celălalt capăt al firului.

Site-urile care oferă asemenea servicii publică listele domeniilor în care „specialiştii” lor pot elabora lucrări ştiinţifice. Printre acestea se numără teologie, matematică, farmaceutică, medicină veterinară etc. Completaţi online un chestionar cu privire la teza pe care vreţi să o cumpăraţi, încărcaţi materialele şi vă apare termenele şi condiţiile în care va fi elaborată teza. În regim obişnuit, o teză de master se redactează în 30 de zile, o teză de licenţă – în 20 de zile şi o teză de an – în zece zile. În regim de urgenţă, o teză de master este scrisă în patru zile, o teză de licenţă în două zile, iar o teză de an într-o zi. Iurie Bruc menţionează că tezele elaborate de site-urile respective se repetă în fiecare an şi sunt uşor de depistat.

Cum profesorii depistează plagiatul?

Conform legislaţiei Republicii Moldova, lucrările al căror conţinut este plagiat în proporţie de cel puţin 40% nu sunt admise. Studenţii prinşi cu plagiatul nu vor fi admişi la susţinere. Însă dacă mai au timp şi conducătorii ştiinţifici revizuie lucrările, studenţilor şmecheri li se oferă a doua şansă. În caz contrar, studentul va susţine lucrarea anul viitor.

Inga Rusu, lector la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Psihologie, ne împărtăşeşte din experienţa ei privind plagiatul la studenţi: „Unii studenţi se adresează colegilor lor să le scrie lucrările sau le cumpără de la alte universităţi. Nu am auzit să se adreseze la profesori, însă am avut cazuri de teze cumpărate. Chiar în anul curent, o studentă mi-a adus o teză cumpărată… Studenta respectivă a prezentat înainte de Paşti capitolul I, care era dintr-o teză de doctor.

Eu scriu teză de doctor şi am consultat multe lucrări. Ele au un specific. Pentru tezele de licenţă şi master cerinţele sunt un pic diferite, de aceea a fost uşor să depistez că lucrarea e cumpărată. La noi la facultate, nu prea se cumpără teze pentru că cerinţele nu sunt atât de mari şi studenţii le fac faţă. Mulţi vin doar pentru a avea studii superioare şi se mulţumesc cu calificativele 6-7. Pentru astfel de note, coordonatorii îi ajută să facă ceva simplu ca să treacă”.

Profesorii, robii studenţilor

Un profesor de la ULIM ne spune că unii profesori sunt dispuşi să scrie în locul studenţilor lucrările de licenţă sau chiar cele de master. Proiectele de licenţă asupra cărora se lucrează aproximativ o săptămână costă 200 de euro. Cele de master, 300, ne spune sursa. „La elaborarea tezelor de licenţă, profesorul trebuie să fie precaut pentru ca să nu-i fie descoperit stilul. Altfel este uşor să depistezi că tezele sunt scrise de aceeaşi persoană”, adaugă sursa.

The following two tabs change content below.