Robii lui Dodon

Au beneficiat de fonduri europene, dar se visează sub papucul Rusiei

avdarma-600x400

96,69% din locuitorii din Avdarma, l-au votat pe Igor Dodon, cel care promite să denunţe Acordul de Asociere cu UE

Culmea ironiei, zeci de sate care au beneficiat până mai ieri de granturi europene, inclusiv din UTA, Găgăuzia, au votat masiv candidatul pro-rus la actualele alegeri, cel care promite să anuleze Acordul de Asociere cu UE. Mai mult ca atât, la 20 noiembrie, curent, în UTA Găgăuzia vor avea loc alegeri la funcţia de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Majoritatea candidaţilor promit să atragă investiţii europene şi să realizeze proiecte legate de reparaţia grădiniţelor şi îmbunătăţirea infrastructurii.

Din 2011 până în 2015, satul Congaz, mun. Comrat, a beneficiat de investiţii europene de peste două milioane de lei. O parte din bani au fost investiţi în serviciul de salubrizare a localităţii. Autorităţile au beneficiat de un excavator, două tractoare multifuncţionale, tomberoane şi un automobil pentru şeful întreprinderii. Primarul de atunci, Constantin Telpiz, unicul general de poliţie din regiune, declara că mai are un singur vis, să-i convingă pe „donatori” să aloce mijloace pentru procurarea unui greder multifuncțional.

În 2014, primarul de Comrat, Nicolai Dudoglo, se lăuda că autorităţile locale au reuşit să realizeze 40 de proiecte, valoarea investiţiilor „străine” depăşind suma de 10 milioane de lei. Pentru anul 2015 „sunt prevăzute planuri şi mai grandioase” anunţa acesta.

În pofida investiţiilor făcute din bani europeni, la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, 91% din alegătorii din UTA Găgăuzia au votat candidatul prorus, Igor Dodon, cel care promite să anuleze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi să transforme R. Moldova într-o federaţie.

„Cunosc Europa, dar nu uită Rusia”

În s. Congaz, mun. Comrat, Igor Dodon a fost votat de 95,38% de alegători, fiind urmat de candidatul Partidului Nostru, Dumitru Ciubaşenco, cu 2,82%. Întrebat de ce oamenii din Găgăuzia nu apreciază beneficiile semnării Acordului de Asociere, fapt relevat şi de felul în care şi-au dat votul, fostul primar de Congaz, Constantin Telpiz, deduce că „oamenii nu uită că datorită Federaţiei Ruse a crescut şi a înflorit această regiune”. „Oamenii ştiu ce înseamnă Europa, dar nu uită Rusia. Din păcate, foarte mulţi tinerii sunt plecaţi la muncă peste hotare, aici au rămas bătrânii care îşi amintesc cu nostalgie de trecut. Totodată avem legături strânse, rude în FR. De aceea oamenii au votat masiv pentru candidatul pro-rus”, explică Telpiz.

N-au reuşit s-o cunoască pe Maia Sandu

Satul Avdarma a beneficiat de investiţii europene de peste 3 milioane de lei. Guvernul României a alocat 1,5 milioane de lei pentru grădiniţa din localitate. A fost reparat acoperişul, a fost construită o sală de sport şi s-a cumpărat mobilier nou. Totodată primăria a mai beneficiat de proiecte finanţate de Letonia şi Polonia. Primarul localităţii, Ivan Kasîm, ne informează că în prezent accesează noi proiecte pe care speră ca primăria să le câştige.

În pofida acestui fapt, 96,69% din locuitorii din Avdarma, l-au votat pe Igor Dodon, cel care promite să denunţe Acordul de Asociere cu UE. „Cu părere de rău, oamenii din UTA Găgăuzia sunt orientaţi mai mult spre Est. Cred că în cel de-al doilea tur situaţia se va schimba. Noi nu am fost informaţi suficient despre candidatura Maiei Sandu. Dacă citeam programul ei, ori o ascultam, cred că situaţia avea să arate altfel. La cel de-al doilea tur, sper, lumea va fi mai informată”, a declarat Ivan Kasîm.

Servicii de sănătate ca în Europa

O situaţie similară se atestă şi în alte raioane. Spre exemplu, în februarie 2015, a fost dat în exploatare Centrul Medicilor de Familie de la Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Noul sediu a fost modernizat din fonduri europene în valoare totală de peste 100 de mii de euro şi deserveşte populaţia din cinci sate din stânga Nistrului. Locuitorii de aici l-au votat în proporţie de 65,15% pe Igor Dodon. Primarul localităţii, Oleg Gazea, a declarat că oamenii cel mai probabil au ţinut cont de promisiunea că le vor fi retrase restricţiile celor care au încălcat regimul de şedere în FR, şi vor putea reveni la muncă în această ţară. Totodată, Dodon le-a promis ţăranilor din aceste sate să le asigure accesul la terenurile de dincolo de şoseaua Râbniţa-Tiraspol. „Nu e un secret şi faptul că tinerii sunt plecaţi la muncă, în sate au rămas mai mult bătrânii care sunt nostalgici după trecutul sovietic. Sper ca la scrutinul următor să facă o alegere mai bună”, ne-a spus primarul.

În cadrul programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, în raionul Dubăsari au fost implementate 12 proiecte de infrastructură socială, suma investiţiilor fiind de circa 1 milion 168 de mii de euro. La alegerile din 30 octombrie, pentru candidatul prorus şi-au dat votul 62,54 %, mai bine de jumătate din populaţia acestui raion.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)