Prietenul fosfaţilor

Dacă se va confirma că o companie a încălcat regulamentul, va fi sancţionată administrativ cu o amendă stabilită de către instanţa de judecată

crenvursti

Rezultatele finale ale expertizei efectuate la crenvurşti nu sunt încă accesibile publicului, au declarat responsabilii. Cu toate acestea, un blogger a publicat pe internet miercuri, 10 mai, rezultatele expertizei din 26 aprilie efectuată de către Centrul Municipal de Sănătate Publică asupra crenvurştilor, pe eticheta cărora este indicat „fără glutamaţi şi fosfaţi”.

În rezultate expertizei se menţionează că aceştia conţin fosfaţi – 2576 mg/kg, normă admisă în produsele alimentare pentru maturi. Responsabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Siguranţa Alimentelor ne-au comunicat că examinează acest caz, iar cei de la Agenția pentru protecția consumatorului îndeamnă părinţii să depună o plângere la Ministerul Sănătăţii.

Nemulţumirile părinţilor privind alimentarea copiilor cu carne procesată au rezultate. Ministerul Sănătăţii a semnat un ordin prin care a interzis consumul de crenvurşti în şcoli şi grădiniţe. În cadrul conferinţei de presă din 27 aprilie curent, directorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Iurie Pânzaru, a anunţat că în urma expertizei efectuate la „crenvurştii pentru copii” au fost depistaţi cantităţi mari de fosfaţi, adausuri care nu erau indicate pe etichetă.

Aceste rezultate au provocat nemulţumiri în rândul părinţilor. Furnizorul de carne procesată pentru instituţiile de învăţământ a respins orice acuzaţii, asigurând cumpărătorii că produsele sale sunt inofensive şi de cea mai înaltă calitate. În statele în care se respectă drepturile consumatorilor, pentru asemenea încălcări grave, agenţii economici sunt sancţionaţi dur. „În fiecare stat e diferit, important este că daunele morale plătite sunt enorme, se ajunge şi la sistarea activităţii”, ne-a spus un părinte, Veaceslav Marsejnîi.

Producătorul poartă răspundere şi ANSA

Conform Hotărârii de Guvern Nr. 996 din 20 august 2003 despre aprobarea normelor privind etichetarea produselor alimentare, orice companie care livrează pe piaţă produse alimentare este obligată să indice pe etichetă toate ingredientele în ordinea descrescătoare a cantităţii din momentul introducerii la fabricaţie, vitaminele şi elementele minerale adăugate, aditivii alimentari folosiţi se includ în lista cu ingrediente. O companie însă a încălcat acest regulament inducând opinia publică în eroare. Mai mult, în legislaţia R. Moldova nu există locuţiunea „crenvurşti pentru copii”, producătorul şi-a asumat de sine stătător acest drept fără avizul Ministerului Sănătăţii.

Andrei Ciuburciu, şeful secţiei supraveghere a alimentelor în cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că rezultatele expertizelor efectuate asupra crenvurştilor nu există încă.

„Nu am primit niciun răspuns oficial. Producătorul poartă răspundere pentru calitatea produselor plasate pe piaţă. De asemenea, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să efectueze controale pentru a depista încălcări. Demult trebuia să reacţioneze. Părinţii îşi manifestă nemulţumirile şi este foarte bine, deoarece copiii trebuie să aibă o alimentaţie sănătoasă”, a menţionat el.

Ciuburciu a adăugat că fosfaţii sunt aditivi alimentari care se adaugă în diverse produse, însă sunt interzişi în produsele pentru sugari şi copii cu vârsta de până la trei ani. Cu toate acestea, în grupele creşă din grădiniţe sunt copii de până la trei ani, care au consumat timp de un an carne procesată cu fosfaţi.

ANSA examinează cazul

Directorul adjunct ANSA, Ion Toma, ne-a comunicat că agenţia se ocupă de acest caz din momentul în care a avut loc conferinţa de presă din 27 aprilie. „Am avut două şedinţe de lucru împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Menirea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor este de a supraveghea activitatea producătorilor, iar aceştia sunt obligaţi să respecte toate normele de producere, care se efectuează în baza unor documente”, a explicat Toma.

Pentru moment, ANSA este într-un proces de examinare a acestui caz, posibil să fie efectuate şi alte expertize, iar dacă se confirmă că producătorul a încălcat regulamentul va fi sancţionat administrativ prin aplicarea amenzii stabilite de către instanţa de judecată. Reprezentanţi din cadrul Ministerului Sănătăţii ne-au comunicat că firma în cauză va fi sancţionată conform legislaţiei, părinţi se pot adresa de asemenea în instanţa de judecată.

Agenția pentru Protecția Consumatorului nu se poate autosesiza în acest caz, domeniul dat ţine de competența Centrului Național de Sănătate Publică (art. 4 al legii nr. 10 din 03.02.2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice). În acest caz, părinții pot depunde plângere la Ministerul Sănătății.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)