RO şi MD sau ce ştim unii despre alţii?

CONTROVERSĂ // „Zilele Literaturii Române la Chişinău”, o titulatură ce emană nostalgie sovietică

Institutul Cultural Român şi Centrul Naţional al Cărţii organizează între 19 şi 21 mai prima ediţie a Zilelor Literaturii Române. În decurs de trei zile cititorii vor avea ocazia să se întâlnească cu importanţi scriitori din Republica Moldova şi România. Evenimentul va cuprinde conferinţe, lecturi publice şi dezbateri la care vor participa: Gabriela Adameşteanu, Vladimir Beşleagă, Aurelia Borzin, Iulian Ciocan, Constantin Cheianu, Dumitru Crudu, Claudiu Komartin, Dan Lungu, Eugen Negrici, Doina Ruşti, Alexandru Vakulovski, Elena Vlădăreanu, Varujan Vosganian.

Manifestarea va fi inaugurată, miercuri, la Librăria din Centru, unde va susţine o lectură scriitorul Varujan Vosganian, autor al „Cărţii şoaptelor”, desemnată „Cartea anului 2009” la Gala premiilor revistei „Observator Cultural”. În prima zi a evenimentului va avea loc de asemenea o dezbatere cu genericul „RO şi MD sau ce ştim unii despre alţii?”, găzduită de restaurantul „Passepartout” (str. Mihail Kogălniceanu nr. 62).

Potrivit lui Vasile Ernu, moderatorul dezbaterii, „prin acest proiect ce reuneşte scriitori „de pe ambele maluri” ne propunem să facem un prim pas spre încetarea reproducerii ignoranţei şi necunoaşterii reciproce. La această primă ediţie, vom încerca să răspundem la câteva întrebări simple: „De ce ne cunoaştem atât de puţin?”, „Ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă cu noi, cu poezia şi literatura noastră?”. Scriitori valoroşi de limba română din ambele ţări vor citi pentru publicul larg fragmente din cărţile lor, vor discuta şi vor încerca să ofere soluţii pentru o mai bună înţelegere a fiecăruia dintre noi. Pentru a avea o relaţie normală, e nevoie de o (re)cunoaştere reciprocă”. Menţionăm că Vasile Ernu este coordonatorul proiectului. Coorganizatori ai evenimentului sunt Editura „Cartier”, Revista „Punkt” şi Primăria Municipiului Chişinău.

„Literatura română în Basarabia nu e un produs de import”

Fireşte că evenimentul este unul aşteptat de scriitorii basarabeni, de publicul de aici, avid de noutăţi literare. Totuşi nu putem să nu remarcăm o anume incoerenţă a mesajului pe care organizatorii par să ni-l transmită, optând pentru genericul „Zilele Literaturii Române la Chişinău”. Ce vrea să însemne această denumire? Că la Chişinău, adică în R. Moldova, se scrie altfel de literatură decât română? Că basarabenii de fapt trebuie să-şi accepte condiţia de marginali, localişti, lipsiţi de o identitate clară – nici moldoveni-moldoveni, nici ruşi-ruşi, nici români-români?

Genericul manifestării e de-a dreptul scandalos dacă ţinem cont de eforturile de integrare şi sincronizare ale literaţilor de pe malul stâng şi de pe malul drept al Prutului. Ca şi cum de la 1989 încoace nu s-a întâmplat nimic, ca şi cum nu e şi aici spaţiu românesc, unde limba de stat e româna, ca şi cum literatura pe care o scriu majoritatea autorilor de aici nu ar fi tot româna.

Dubii în privinţa genericului acestui eveniment au exprimat şi unii dintre participanţii incluşi în programul „Zilelor Literaturii Române la Chişinău”. Aurelia Borzin, de exemplu, redactor-şef al revistei „Clipa”, a declarat pentru JURNAL: „Titulatura festivalului a scandalizat cu şi fără motiv lumea literară de la Chişinău. Parcă îi vine cuiva prin gând să organizeze zilele literaturii franceze la Lyon? Titulatura este percepută ca una care ar veni să încurajeze diferenţele dintre cei de aici şi cei de dincolo. Or, tocmai, nu aceasta este intenţia evenimentului. Teoretic, nu ar fi trebuit să fie această reacţie bolnăvicioasă (de vreme ce în RM se scrie şi în rusă, nu?). Aş admite organizarea unui festival/eveniment într-o serie de ediţii cu această titulatură dacă acesta ar puncta cumva arealul românesc comun, de exemplu, Zilele Literaturii Române la Bălţi, la Iaşi, la Cluj, la Arad etc. Până în 2003, se organizau Zilele literaturii basarabene la Bucureşti. Dar Bucureştiul nu are nevoie de culturalizare, cu atât mai mult cu cât se accentua o dată în plus raportul centru-periferie. Dincolo de toate aceste interpretări, mai mult sau mai puţin relevante, esenţial este că se organizează un asfel de eveniment la Chişinău”.

„Literatura română e la ea acasă în Basarabia”

Un alt participant la întrunirea literară, Vitalie Ciobanu, redactor-şef al revistei „Contrafort”, va fi moderatorul dezbaterii „Literatura română în tranziţie. Teme şi tendinţe”. Acceptând dialogul cu toţi cei implicaţi în eveniment, Vitalie Ciobanu are totuşi unele rezerve faţă de genericul „Zilele literaturii române la Chişinău”, care „poate trezi interpretări, amintind unor cârtitori de o altă formulă, şi anume: «Zilele literaturii sovietice în Moldova»”. „Literatura română e la ea acasă în Basarabia, nu e un produs de import. Am discutat cu Vasile Ernu despre răstălmăcirile pe care le generează un asemenea titlu, însă pregătirile deja erau avansate şi genericul a rămas neschimbat. Oricum, e important că vor veni nişte scriitori de seamă de la Bucureşti şi Iaşi, şi sper ca publicul nostru să profite din plin de prezenţa lor. Salutând acest eveniment, aş spune că pe viitor ar fi bine ca asemenea manifestaţii să aibă ca centru de greutate organizatorică scriitori şi instituţii, reviste de cultură din Moldova, pentru a da o mai mare credibilitate locală unui proiect sprijinit de Institutul Cultural Român”, menţionează Vitalie Ciobanu.
În pofida unui generic discutabil, evenimentul este unul ofertant, are un program incitant şi merită atenţia opiniei publice, căci datorită lui vom avea rara ocazie de a ne întâlni cu scriitori de primă linie din Bucureşti şi de a asculta dezbaterile autorilor de pe ambele maluri.

Irina Nechit