RM, veriga slabă în lupta cu „Gazprom”-ul // NEGRU

Rusia învinge (temporar) UE în Republica Moldova. După întâlnirea cu premierul rus Dmitri Medvedev, premierul Vlad Filat va cere Bruxelles-ului să amâne cu 4 ani, din 2016 până în 2020, implementarea pachetului energetic al UE. Dacă Bruxelles-ul va zice da, cel puţin până în 2020, noi ieşim, de facto, din componenţa comunităţii energetice europene.

Nu sunt clare, deocamdată, condiţiile Moscovei. Premierul nu a dezvăluit detaliile importante ale procesului de negocieri. Ce obţine Chişinăul prin această derogare: doar un nou contract pe termen lung cu „Gazprom”-ul sau şi reducerea preţului la gaze? Refuză „Gazprom”-ul să încheie un nou contract pe termen lung cu RM, dacă Chişinăul nu obţinea amânarea, sau refuză doar să micşoreze preţul? Sunt detalii fără de care nu este clară motivarea amânării anunţate de Filat.

Aceasta a generat reacţii negative explicabile. În contextul declaraţiei ministrului rus al Energiei, care a condiţionat reducerea preţului la gaze prin ieşirea RM din comunitatea energetică europeană, decizia premierului Filat părea o capitulare ruşinoasă în faţa presiunilor ruseşti, o încercare de a-şi declina responsabilitatea şi a o pune pe umerii Bruxelles-ului, de a efectua o manevră care să-i atragă simpatiile electoratului rusofil în viitoarele alegeri parlamentare. A cere amânarea cu patru ani a unor măsuri de demonopolizare şi diversificare a pieţei gazelor naturale e ca şi amânarea tratamentului în cazul unei boli. De ce cu patru ani, şi nu în funcţie de unele acţiuni concrete în acest sens? Nu a calculat bine guvernul atunci când a stabilit termenul limită pentru 2016?

Interviul acordat de şeful Delegaţiei UE în RM, Dirk Schuebel, pentru Radio Europa Liberă, a vărsat ceva lumină asupra situaţiei. El spune, de fapt, că premierul Filat nu a acţionat de capul său, că acesta a fost în „contract permanent” cu comisarul european pentru Energie Günther Oettinger, că experţii europeni în domeniu sunt implicaţi şi caută soluţii, şi că Bruxelles-ul nu consideră derogarea cerută de guvernul RM drept una „excepţională”. „Încercăm să sprijinim Republica Moldova în negocierile cu Rusia şi sperăm că o vom putea ajuta şi că vom găsi o soluţie cât mai rapidă”, a dat asigurări dl Schuebel.

Ambasadorul UE precizează că al treilea pachet energetic este şi parte componentă a acordului de liber schimb între UE şi RM, şi că se negociază o soluţie care să permită RM „să-şi îndeplinească angajamentele care-i revin din tratatul energetic comunitar, inclusiv când este vorba de al treilea pachet energetic, dar în acelaşi timp să permită derogarea, pentru câţiva ani, de la angajamentul de a „destructura” companiile (de gaze)”.

Însă o soluţie care să-i satisfacă pe toţi, de tipul „şi lupul (ursul) sătul, şi oaia întreagă”, nu e atât de simplu de găsit, dacă se adevereşte că miza nu e preţul gazelor, ci asigurarea furnizării lor. Dacă Rusia a decis să dea bătălia energetică cu UE pe teritoriul RM şi pune în pericol aprovizionarea noastră cu gaze naturale, situaţia e gravă. Suntem de departe veriga slabă a UE în lupta cu „Gazprom”-ul. Preconizata construcţie a gazoductului Iaşi-Chişinău, care să asigure interconexiunea cu piaţa gazelor din UE, nici măcar nu a fost începută. RM nu dispune de o sursă alternativă de gaze ca să poată rezista ameninţărilor de sistare a gazelor din partea Moscovei. Aşa că ne aflăm la cheremul ei, şi UE nu ne poate ajuta deocamdată decât cu bani, 50 milioane de euro, dar nu şi cu gaze. De aceea, amânarea poate fi considerată şi în fel de câştig.

Calculul Rusiei, pe de altă parte, poate fi cât se poate de simplu: până în 2020, RM va trece prin două cicluri electorale şi există şansa ca alianţa proeuropeană să fie înlocuită cu o guvernare de orientare opusă.

Indiferent de rezultatul războiului „Gazprom”-ului cu UE, pe care compania rusă nu are cum să-l câştige, Moscova înregistrează o mică victorie pentru spaţiul ei de influenţă. E încă un pas pe calea refacerii URSS. E o victorie simbolică, plăcută sufletului său, care o va încuraja şi o va determina să stimuleze şi mai mult partidele proruseşti din RM. Nu în zadar ele jubilează după anunţul lui Filat.

The following two tabs change content below.