RM – un stat pericol

IMG_8209Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a spart mitul „Moldova – o poveste de succes a UE” după ce la începutul acestei săptămâni a enunţat într-un editorial publicat în „New York Times” că Republica Moldova este un stat capturat de oligarhi, şi riscă să devină următoarea criză de securitate a Europei. Articolul a stârnit discuţii aprinse la Chişinău. Potrivit unor experţi, atât timp cât RM nu are o strategie naţională a securităţii statului, în care să fie clar formulat interesul naţional al RM, şi cât timp oamenii nu conştientizează riscurile legate de corupţie, acest stat prezintă un pericol nu doar pentru UE, ci şi pentru propriii cetăţeni.

În comentariul său Thorbjorn Jagland notează că RM se află la o răscruce între Estul şi Vestul Europei. „De la declararea independenţei, în 1991, puterea a oscilat între Partidul Comuniştilor, care a optat mereu pentru legături puternice cu Rusia, şi partidele proeuropene, care s-au exprimat ferm pentru aderarea la Uniunea Europeană. În 2009, proeuropenii au venit la putere şi au înregistrat unele progrese în acest sens. Cu toate acestea, situaţia din RM este departe de a fi una optimistă. Corupţia nu a dispărut niciodată, iar statul se află în mâinile oligarhilor. Totodată veniturile mici au determinat sute de mii de moldoveni să ia calea străinătăţii în căutarea unei vieţi mai bune”, afirmă Jagland.

 Eşecul statului prin prisma crizei bancare

În comentariul său, oficialul european vorbeşte şi despre „jaful secolului” şi urmările acestuia, precum recesiunea economică şi suspendarea finanţării externe. „La sfârşitul anului trecut, un miliard de dolari a dispărut din trei bănci din ţară. Scandalul a ajuns să reprezinte eşecul statului în ceea ce priveşte protecţia intereselor cetăţenilor. Puţini cred că cei responsabili vor fi traşi la răspundere sau că banii vor fi returnaţi. Valoarea monedei naţionale a scăzut, ratele dobânzilor au explodat, iar recesiunea s-a conturat. Toată finanţarea din afară a fost suspendată, în aşteptarea acţiunilor concrete în lupta cu corupţia şi stabilizarea sectorului financiar. În cazul în care autorităţile nu reuşesc să îndeplinească cerinţele pentru restabilirea sprijinului extern, ţara se va confrunta cu turbulenţe economice grave”, avertizează secretarul general al Consiliului Europei.

 Recomandări pentru Guvernul de la Chişinău

Cât priveşte situaţia regională, oficialul european susţine că în pofida temerilor privind reizbucnirea conflictului din regiunea transnistreană, pe fondul celor ce se întâmplă în Ucraina, „un conflict militar este puţin probabil”.

Totodată acesta este de părere că pentru a evita criza economică şi socială Guvernul de la Chişinău trebuie să înceapă imediat epurarea oficialilor corupţi din instituţiile publice. „Pentru început, trebuie să fie investigaţi zeci de judecători care au fost acuzaţi de abuz flagrant de putere. Organele de drept trebuie să facă, de asemenea, tot posibilul ca să aresteze persoanele responsabile de fraudele bancare masive. Pentru a reda oamenilor încrederea că se va face dreptate în aceste cazuri, intervenţiile politice obscure trebuie eliminate din sistemul judiciar. Legea care ar garanta imparţialitatea procurorilor trebuie să fie pusă în aplicare fără întârziere. Şi pentru a demonstra că nimeni nu este mai presus de lege, imunitatea de care beneficiază membrii Parlamentului ar trebui să fie redusă”, afirmă reprezentantul Consiliului Europei.

În concluzie, Thorbjorn Jagland susţine că, „eliberat de corupţie, acest stat poate fi transformat. Dar, mai întâi de toate, acest stat capturat trebuie să fie returnat cetăţenilor”.

 Reacţia lui Streleţ

În replică, premierul Valeriu Streleţ a declarat că actuala guvernare de la Chişinău deja a făcut un pas îndărăt de pe marginea prăpastiei „Noi deja am început să recuperăm întârzierile înregistrate în procesul de implementare a Acordului de Asociere și să corectăm derapajele ţinându-ne strict de prevederile Programului nostru de Guvernare”, a declarat premierul pentru deschide.md.

 Interesul naţional al RM – o noţiune abstractă

Tatiana Lariuşin, expert economic la IDIS „Viitorul”, consideră că oficialii europeni au fost întotdeauna conştienţi de nivelul înalt al corupţiei şi că instituţiile statului R. Moldova sunt extrem de vulnerabile. „Ar trebuie să ne îngrijoreze nu reacţia critică a oficialului european, ci că instituţiile statului nostru devin tot mai vulnerabile de la un an la altul. RM este percepută drept un pericol pentru securitatea altor state din regiune din cauza că intră în categoria statelor falimentare. State cu instituţii slabe ale puterii au fost întotdeauna în sfera de interese a grupărilor interlope, un stat cvasi-independent este mereu în vizorul traficanţilor, al contrabandiştilor şi al altor grupări criminale”, a declarat Lariuşin. Potrivit expertului, instituţiile responsabile din Moldova, SIS, Consiliul Suprem de Securitate şi altele, trebuiau să dea alarma că nivelul înalt al corupţiei pune în pericol securitatea statului şi să fie întreprinse acţiuni prompte pentru combaterea acestui flagel. Un exemplu relevant în acest sens este furtul de la cele trei bănci, cărora oamenii şi-au încredinţat banii, iar instituţiile statului n-au fost în stare să-i protejeze.

„Din păcate, R. Moldova nu are o strategie de securitate naţională bine pusă la punct, o strategie funcţională, nu una abstractă. Găsiţi măcar un premier, un preşedinte al RM care să formuleze interesul nostru naţional. Să spună cum îl înţeleg. RM nu are un astfel de document, nu are o strategie a securităţii naţionale care să conţină această noţiune. De aceea mulţi funcţionari se conduc nu de interesul naţional, ci de interesul, indicaţia conducătorului de partid ori a sponsorilor acestuia”, a mai spus Lariuşin.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu