RM, pe poziții bune în Parteneriatul Estic

Republica Moldova ar putea obține liberalizarea vizelor într-o perioadă rezonabilă

La prima reuniune informală a Parteneriatului Estic care a avut loc pe 5 iunie la Chișinău, comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, a declarat că Republica Moldova este liderul în cadrul parteneriatului. Fule a mai menționat că R. Moldova, cu siguranță, va obține regimul liberalizat de vize cu UE, dar nu poate spune cu exactitate când se va întâmpla acest lucru.

Vadim VASILIU

Totodată, șeful delegației UE, Dirk Schuebel, a menționat pentru un post tv că legea antidiscriminare nu este perfectă, iar R. Moldova trebuie să convingă cele 27 de țări ale UE să voteze ridicarea vizelor. Președintele RM Nicolae Timofti a declarat în cadrul Consiliului Superior de Securitate că dezrădăcinarea corupției va apropia RM de UE, iar pentru aceasta este nevoie, inclusiv, de majorarea salariilor judecătorilor.

La prima reuniune a dialogului informal a Parteneriatului Estic, care s-a desfășurat la 5 iunie la Chișinău, au participat comisarul UE pentru Extindere, Stefan Fule, viceprim-miniștrii Georgiei și Ucrainei, viceminiștrii Afacerilor Externe din Armenia și Belarus, ambasadorul Azerbaidjanului la Chișinău și adjunctul secretarului general al Serviciului European pentru Acţiune Externă, Helga Schmid.

Stefan Fule a remarcat că reuniunile informale nu substituie reuniunile oficiale ale Parteneriatului Estic. „Nu este întâmplător că prima reuniune informală a Parteneriatului Estic a avut loc la Chișinău, deoarece RM este un foarte bun exemplu de țară determinată de a fi activă în cadrul Parteneriatului Estic”, a declarat Fule.

După reforme și răsplată

Stefan Fule a remarcat că reformele care se produc în cadrul Parteneriatului Estic determină asistența pe care o acordă UE.

Comisarul UE a adăugat că R. Moldova se află pe poziții foarte bune pentru a obține liberalizarea vizelor într-o perioadă rezonabilă datorită faptului că s-a încheiat recent prima etapă a planului de liberalizare de vize.

„Așteptăm recomandarea Comisiei europene bazată și pe studiul de impact al eventualei liberalizări de vize. Există determinare politică din partea R. Moldova. Deja rămâne să vedem cum și când”. Acest lucru va depinde de UE, dar și de Republica Moldova care va trebui să îndeplinească lista așteptărilor în sensul reformelor”.

Eradicarea corupției, pas important spre UE

Nicolae Timofti a convocat recent Consiliul Superior de Securitate. În cadrul ședinței s-a discutat strategia națională anticorupție și Planul de activitate a Consiuliului Suprem de Securitate pentru 2012. Președintele Timofti a remarcat că securitatea este vitală pentru Republica Moldova. „Integrarea europeană a Republicii Moldova va fi imposibilă dacă nu va fi dezrădăcinată corupţia care a pătruns în toate sferele societăţii.

Corupţia a devenit un pericol care ameninţă securitatea statului, afectează activitatea guvernării”, a specificat președintele.

Nicolae Timofti a specificat că un pas important pentru eradicarea corupției este și mărirea salariilor judecătorilor. „De la început, banii ar putea fi alocaţi de UE. Am vorbit cu şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel, care a spus că UE este pregătită să accepte acest lucru”, a subliniat Timofti.

Legea imperfectă care va ridica vizele

Într-un interviu acordat PROTV, Dirk Schuebel a remarcat că legea antidiscriminare, care a pus punct primei etape în negocierile pentru liberalizarea regimului de vize, nu este perfectă. Vlad Filat a venit cu o replică usturătoare la adresa șefului delegației UE. „Există situaţii când unii oficiali îşi permit mai multe decât limita competenţelor. Eu, însă, nu cred că cineva aici, la Chişinău, este în drept să ne arate cu degetul şi să ne ofere lecţii”, a replicat premierul Filat.

  

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)