RM, pe cât de independentă pe atât de liberă

STUDIU // Experţii din regiunea noastră consideră că R. Moldova este o ţară mai democratică decât Ucraina sau Georgia

Republica Moldova este parţial liberă, arată un studiu lansat de Freedom House. În acelaşi timp, unii experţi moldoveni sunt de părerea că R. Moldova are rezultate mai bune ca ţările vecine în domeniul democraţiei. Alţii însă spun că noi nu suntem nici parţial independenţi.

Marina LIŢA

Republica Moldova, alături de Georgia, Ucraina, Armenia, Kîrgîzstan, sunt parţial libere, arată ultimul studiu, lansat de Freedom House (FH) la 20 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice. Cele trei state baltice, Estonia, Lituania şi Letonia, sunt libere, în timp ce Tadjikistan, Azerbaidjan, Kazahstan, Rusia, Belarus, Uzbekistan şi Turkmenistan înregistrează cel mai jos nivel la capitolul libertate.

Presa moldovenească este parţial liberă

Aceeaşi situaţie este şi în domeniul libertăţii mass-media, presa fiind liberă doar în cele trei state baltice şi controlată de stat în alte şapte state foste sovietice, printre care Federaţia Rusă, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan.

Potrivit studiului, în primii ani de la declararea independenţei, toate ţările din fosta Uniune Sovietică au cunoscut un avânt democratic. În ultima perioadă însă s-a înrăutăţit situaţia. În studiu se menţionează că fostul preşedinte rus, Vladimir Putin, ar fi creat multe probleme în spaţiul fost sovietic, iar tactica de lucru nu este democratică, mai ales când vine vorba de problema energetică.

În acelaşi timp, în iunie curent, FH a mai lansat un raport vizavi de situaţia din Republica Moldova. Acesta din urmă a făcut o analiză detaliată a evoluţiei următoarelor domenii: cel electoral, societate civilă, independenţă mass-media, guvernare democratică, guvernare locală, sistem judecătoresc şi corupţie. Potrivit acestui studiu, R. Moldova a înregistrat unele succese la toate capitolele enunţate, mai puţin în domeniul corupţiei, înregistrându-se al şaselea an la rând scorul şase. De menţionat că succesele ţărilor sunt evaluate pe o scară de la unu la şapte, în care unu este nivelul cel mai înalt de progres democratic.

Păreri împărţite

Astfel, potrivit studiului, conducerea Republicii Moldova, în anul 2010 a eşuat în domeniul combaterii corupţiei şi nu au fost elucidate acuzaţiile aduse de către Sergiu Mocanu politicianului Vlad Plahotniuc. Raportul arată că, în urma acuzaţiilor aduse, a scăzut semnificativ încrederea populaţiei în Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi a Partidului Democrat, al cărui membru este Plahotniuc.

Solicitaţi de JURNAL, analiştii politici au păreri împărţite privind aceste studii. Astfel, Corneliu Ciurea expert la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale “Viitorul” (IDIS „Viitorul”), ne-a declarat că, de-a lungul timpului, scorul acordat ţării noastre a oscilat. „Odată cu venirea Partidului Comuniştilor la putere, situaţia s-a deteriorat şi este în creştere, din 2009. Cu toate acestea, rapoartele reprezintă o analiză subiectivă, deoarece experţii din regiunea noastră consideră că R. Moldova este o ţară mai democratică decât Ucraina sau Georgia”, a opinat expertul.

Să nu ne certăm cu experţii străini

Referindu-se la capitolul menţinerii aceloraşi indici ai corupţiei, expertul a menţionat că raportul a fost alcătuit în baza unor cifre indirecte. „Cazurile de corupţie nu sunt vizibile. De menţionat că Sergiu Mocanu şi campania „Antimafie” lansată de acesta nu putea să nu influenţeze studiul. În acelaşi timp însă, s-ar putea ca ţările vecine să aibă scoruri mai mari la acest capitol, dar, pentru că nu au campanii asemănătoare, nu sunt incluse în raport”, a spus Ciurea.

Potrivit acestuia, un alt factor al menţinerii indicelui şase la capitolul corupţie sunt campaniile anticorupţie promovate activ de Occident în R. Moldova. „Să nu ne certăm cu experţii străini şi să nu punem în discuţie studiile elaborate de aceştia, dar nici să le luăm prea în serios. E adevărat că democraţia în Republica Moldova nu s-a dezvoltat la nivelul ţărilor europene, dar, în 20 de ani, ţara noastră a înregistrat succese considerabile în sistemul politic. Faptul că suntem în criză politică sporită denotă un echilibru politic. Nimeni nu este mai presus de lege. Poate nu este un exemplu concludent, dar este adevărat”, a conchis Cornel Ciurea.

„Nici parţial nu suntem liberi”

Pe de altă parte, analistul politic Valentin Dolganiuc este de părerea că Republica Moldova nici parţial nu este independentă. „Statul nostru este dominat de monopol, în special în domeniul economic şi cel al mass-media”, a declarat pentru JURNAL Dolganiuc. Acesta a menţionat că libertatea presei nu este determinată doar de stat, ci şi de patroni. „După opt ani de guvernare comunistă, când presa era oprimată de partidul aflat la conducere, reporterii acum sunt în slujba patronilor televiziunilor, care selectează persoanele ce trebuie să apară. Dar şi în domeniul TV domină monopolul”, a comunicat Dolganiuc.

Referindu-se la campania „Antimafie”, lansată de politicianul Sergiu Mocanu, Dolganiuc a opinat că, „dacă aceasta ar fi ajuns şi la locuitorii din afara Chişinăului, Partidul Democrat din Moldova, al cărui membru este Vlad Plahotniuc, ar fi repetat situaţia de la alegerile locale din iunie, când candidatul democrat a luat un singur mandat pentru Consiliul municipal Chişinău”, a menţionat analistul.

Expertul a mai spus că există monopol şi în domeniul afacerilor. „S-a tot vorbit de demonopolizarea afacerii cu metale. Ştiţi care sunt condiţiile de a intra pe această piaţă? Trebuie să ai două hectare de pământ şi şapte ani de experienţă în domeniu. Care din începători are şapte ani de experienţă în domeniul metalelor?”, se întreabă retoric Dolganiuc.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)