Rivalitatea Filat–Plahotniuc surpă AIE 2

CONTROVERSĂ // Disensiunile din AIE 2 ne apropie de alegeri anticipate

După mai multe săptămâni de suspans, premierul Vlad Filat a dezvăluit că „păpuşarul” este prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc. La rândul său, vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc, a ţinut să declare că dacă ar fi coborât la nivelul premierului, ar fi trebuit să opereze cu noţiuni cum ar fi – „regele contrabandei”, „ţara IPTEH” sau chiar cu citate din cartea lui Roşca, „contrabandistul secolului”.

Analiştii politici susţin că în cazul în care acest scandal va impulsiona realizarea reformelor anunţate de guvernanţi, în urma lui, va avea de câştigat întreaga societate, dacă reformele vor stagna, va avea de câştigat, în primul rând, Partidul Comuniştilor.

„E greu să spui cu precizie cine azi aparţine taberei reformiste şi cine face parte din tabăra conservatoare. Se întreprind eforturi din partea premierului Vlad Filat pentru a promova reformele. El înţelege foarte bine că dacă lucrurile nu vor evolua în acest sens, Guvernul va eşua şi nu numai Guvernul, ci şi AIE”, explică analistul politic Anatol Ţăranu. Potrivit acestuia, opinia publică însă aşteaptă nu numai dezvăluirea numelui „păpuşarului”, dar şi explicaţii, inclusiv probe, privind modul în care acesta a influenţat mersul reformelor.

PCRM va avea de câştigat

„Ne aflăm la prima etapă a acţiunilor pe care le întreprinde Vlad Filat în acest sens, este dificil de presupus cum vor evolua lucrurile în continuare. PL, desigur, are de jucat un rol foarte important. Pe de o parte, liberalii au relaţii foarte apropiate cu PD-ul, pe de altă parte, PL doreşte continuitatea reformelor. Greutatea va fi de partea taberei pe care o va susţine acest partid în continuare”, a mai spus Ţăranu.

PCRM va începe să forţeze alegeri anticipate şi are numai de câştigat în urma acestui scandal, opinează analistul politic Arcadie Barbăroşie care ne atenţionează că la alegerile locale PCRM a luat doar cu 3% mai puţine voturi decât la alegerile parlamentare şi pentru prima oară are majoritatea în CMC. Oamenii ar putea să-i voteze pe comunişti doar din cauza unei dezamăgiri totale în liderii AIE. „Runda de replici dintre liderii AIE seamănă mai mult cu o reglare de conturi dintre diferite grupări economico-financiare, dintre grupuri de antreprenori şi oameni de afaceri, din spatele unui sau altui partid.  Au fost făcute declaraţii dure la adresa «Franzeluţa», «Metalferos», «Moldtelecom», dar n-am văzut documente care să argumenteze aceste atacuri. În realitate, sunt companii lipsite de transparentă, pe site-urile cărora lipsesc informaţiile privind rapoartele financiare, componenţa consiliilor de administrare, care sunt investiţiile în acestea.

În această situaţie, evident, ar avea de câştigat în primul rând PCRM. În cazul unor alegeri anticipate, aceştia ar avea un scor mult mai bun”, a spus Barbăroşie.

Soluţie de compromis sau o nouă formulă de guvernare

Preşedintele interimar, Marian Lupu, a anunţat ieri că liderul PLDM, Vlad Filat, fiind invitat, a refuzat să participe pe parcursul acestei săptămâni la Consiliul AIE. „Am trimis invitaţii PL şi PLDM. A venit un răspuns pozitiv de la PL. De la PLDM a venit un răspuns de imposibilitate de participare a liderului PLDM până la sfârșitul săptămânii”, a spus Lupu. Analistul Nicolae Chirtoacă susţine că însuşi faptul că premierul Vlad Filat a refuzat să participe la consiliu este un semn foarte prost. „Cred că are loc o anumită regrupare de forţă. Liderii AIE au două variante – să se aşeze la masa de tratative să găsească o soluţie de compromis sau reformarea definitivă a coaliţiei de guvernare”.

Totodată, tărăgănarea reformelor, potrivit analistului, în aceşti ultimi doi ani, nu pot fi reduse la blocajele şi învinuirile la adresa unui singur om. „Aceasta ar însemna că AIE este foarte  fragilă şi foarte vulnerabilă dacă un singur om, Vlad Plahotniuc, ar avea astfel de posibilităţi să blocheze încerările de reformare. Consider că există multe interese oculte, societatea doar le intuieşte, iar sistemul de guvernare nu este funcţional şi nu se bazează pe consens, aşa cum au promis liderii AIE imediat după alegerile din 2010”, a mai spus Chirtoacă.

O coaliţie PLDM–PCRM?

Amintim că după mai multe aluzii cu privire la cel care trage sforile în societatea noastră, la sfârşitul săptămânii trecute, premierul Vlad Filat a dezvăluit că „păpuşarul” nu este altcineva decât prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc. „Păpuşarul încearcă să-şi impună propriile reguli de joc în ţara aceasta. Eu, personal, nu voi tolera acest lucru, voi face regulă la «Franzeluţa», «Telecom» , «Metalferos» şi în sectorul energetic”, a spus Filat, precizând că Plahotniuc încearcă să-şi păstreze sfera de interese pe care a avut-o şi pe timpul comuniştilor, pe timpul AIE 1 şi pe moment.

„Această situaţie e în contradicţie cu obiectivele pe care RM şi le-a asumat, să avem o economie de piaţă funcţională, să nu avem monopoluri, să avem justiţie care nu răspunde telefoanelor, ci normei legale”, a mai spus premierul.

În replică, preşedintele interimar al RM, liderul PD, Marian Lupu, a spus că reacţia lui Filat este o pregătire pentru schimbarea formatului actualei guvernări şi formării unei alte coaliţii PLDM–PCRM. „Se pregăteşte o configuraţie a schimbării puterii de stat”, a puncat Lupu.

La rândul său, prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, a ţinut să declare că dacă ar fi coborât la nivelul premierului, ar fi trebuiе să opereze cu noţiuni cum ar fi – „regele contrabandei”, „ţara IPTEH” sau chiar cu citate din cartea lui Roşca, „contrabandistul secolului”. „Într-o discuţie în 2009, Filat m-a rugat să-l ajut să devină politicianul nr. 1, eu însă l-am refuzat. Tot atunci mi-a promis că în cazul în care îl voi ajuta să devină politicianul nr. 1, mă va favoriza şi facilita cu anumite contracte ca să devin businessmanul nr. 1. Acesta e motivul diverselor campanii de denigrare”, a declarat Plahotniuc.

La rândul său, premierul Vlad Filat a declarat că a ajuns politicianul nr. 1 chiar avându-l în opoziţie pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc.

Svetlana Corobceanu

 

The following two tabs change content below.