Ridicolul poate ucide Rusia // Observator

Revista americană „Foreign Policy” publică un banc care circula în Rusia, în 2007, după ce Putin hotărâse să nu mai candideze la funcţia de preşedinte al Rusiei, ocupând scaunul de prim-ministru şi propunându-l în locul său pe un bun prieten, care îi fusese consilier la Sankt Petersburg, Dmitri Medvedev: Rusia, anul 2023. Putin şi Medvedev în una din bucătăriile lor, beau şi pălăvrăgesc. „Ascultă, spune Putin, articulând cu greu cuvintele, am pierdut din nou şirul evenimentelor: care dintre noi e preşedinte şi care e prim-ministru?” „Dumneata eşti acum preşedinte, cred eu”, bălmăji Medvedev. „Ei, zise Putin, însemnă că e rândul tău să mergi după bere”.

A fost o glumă profetică, scrie FP, comentând rocada de sâmbătă de la Moscova: Putin va candida la postul de preşedinte al Rusiei, iar lui Medvedev i se rezervă funcţia de prim-ministru al guvernului rus. Orice s-ar spune despre calităţile de om de stat şi de mare strateg al lui Putin, această mişcare adaugă la imaginea Rusiei ce pretinde a se „ridica din genunchi” o nuanţă de fals, de ridicol, amintindu-ne prin ceva de perioada lui Brejnev, pe timpul Uniunii Sovietice. Iar ridicolul, se ştie, poate ucide. Explicaţia faptului că URSS s-a prăbuşit ca un arbore putred, că „poporul sovietic” nu a sărit în apărarea „celui mai democratic stat din lume” trebuie căutată şi în falsitatea esenţială, în aspectul caraghios, absurd, vrednic de râs al conducerii sovietice.

După cum se bănuia, dar nu vroia nimeni să creadă, Medvedev s-a dovedit a fi o marionetă.  Acum, ascunzându-şi zâmbetul, lumea va privi spre Rusia cu o şi mai mare prudenţă.

(N.N.)

The following two tabs change content below.