„Ridicarea vizelor, un pas spre o posibilă aderare”

Marian-Jean-Marinescu-1Interviu cu europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu

– Ce semnal transmite UE pentru Republica Moldova prin votul de astăzi? Ni se deschide o perspectivă clară de aderare la UE?

E un semnal pozitiv şi un pas spre o posibilă aderare, bineînţeles. Toate ţările au trecut prin aceste faze, inclusiv România: liberalizarea vizelor, ţară candidată etc. Depinde şi de Republica Moldova dacă va continua traseul pe care l-a început.

– Ce avantaje economice vor fi pentru Republica Moldova în urma ridicării obligativităţii vizelor pentru a călători în UE?

Ridicarea vizelor cred că va avea efect şi asupra economiei, pentru că oamenii vor putea călători fără probleme, îşi pot vedea familia, având dreptul să stea trei luni de zile pe teritoriul UE. Vor putea să-şi găsească un loc de muncă în UE, bineînţeles, legal. Pe de altă parte, oamenii de afaceri pot călători uşor. Pot face legături în UE mult mai simplu decât a fost până acum.

Aceste lucruri luate în ansamblu cu viitoarea semnare a Acordului de Asociere şi a Acordului privind Zona de Liber Schimb vor avea efecte şi mai mari, deoarece va fi un spaţiu de legături economice fără taxe. Prin urmare, se vor schimba lucrurile pentru Republica Moldova.

– Cum va funcţiona acest regim pentru rezidenţii din regiunea transnistreană?

Sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, nu există deosebire. Va fi nevoie de paşaport biometric, doar atât. Aceasta este condiţia.

Abolirea vizelor pentru cetăţenii RM sper că va contribui şi la schimbarea atmosferei din regiunea transnistreană. Având o altă perspectivă, se va schimba şi modul de gândire al unora din Transnistria. Este un semnal extrem de pozitiv pentru Republica Moldova şi ceea ce se întâmplă în Ucraina. Republica Moldova trebuie sprijinită. Dacă un partener a îndeplinit toate angajamentele, Uniunea Europeană trebuie să-şi respecte, la rândul său, angajamentele sale.

– Cum credeţi, când cetăţenii RM vor circula fără vize şi când Chişinăul va semna Acordul de Asociere?

În opinia mea, acest regulament de liberalizare a vizelor va intra în vigoare pe la sfârşitul lui mai, depinde de corecturi lingvistice, de traduceri în cele 24 de limbi ale UE. E pur şi simplu o procedură tehnică, nu mai are nimic cu politicul. Având în vedere că intră în vigoare la 20 de zile după publicare, cred că la sfârşitul lui mai, poate fi şi mai devreme.

Acordul cred că va fi semnat în august, aşa a menţionat comisia. S-au micşorat termenele cu privire la semnarea Acordului de Asociere. Şi acest acord se află într-o procedură tehnică de verificare lingvistică şi juridică în acelaşi timp.

– Cum va funcţiona acest regulament cu privire la statele care nu sunt membre ale spaţiului Schengen – România, Bulgaria, Cipru?

La fel ca pentru toate statele membre, nu contează dacă sunt sau nu în Schengen.

monica-macovei-amenintata-de-europarlamentarii-usl-cu-smonica -14402961„Prin votul de astăzi se extinde zona de democraţie”

Interviu cu europarlamentarul român Monica Macovei

– Stimată doamnă Macovei, ştiţi data când Consiliul Uniunii Europene va confirma votul de astăzi?

Votul de astăzi a avut o largă majoritate, ceea ce înseamnă o susţinere politică puternică pentru Republica Moldova în parcursul său spre Uniunea Europeană. Din cei 510 de europarlamentari prezenţi în sală, au votat pentru 460, majoritate care se traduce printr-o puternică susţinere politică. Evident că este unul dintre paşii pe drumul către UE. Sunt foarte fericită, cum am spus şi în declaraţia din plen dinainte de vot. Sunt foarte fericită pentru Republica Moldova, pentru Uniunea Europeană, e un beneficiu reciproc. Se extinde zona de democraţie, iar cetăţenii RM vor putea călători liber, vor avea contacte interumane, care sunt cele mai importante.

Vor vedea cum funcţionăm în Uniunea Europeană. Când au fost eliminate vizele pentru Bulgaria şi România, au fost zile de sărbătoare, lumea dansa pe stradă. Sper să vă bucuraţi şi voi. Urmează o decizie a Consiliului, însă există acordul tuturor statelor membre, deci, în mai, veţi circula fără vize.

– Unele voci vorbesc despre luna iulie…

Nu am auzit pe nimeni să vorbească de iulie. Ştiu că în aprilie va fi confirmat votul de Consiliul Uniunii European şi, în 20 de zile, va intra în vigoare. Aş spune: mijlocul lui mai, între 15 şi 30.

– Cum va funcţiona acest regim fără vize la modul practic? Va fi nevoie să demonstrăm că deţinem mijloace financiare pentru a intra în UE?

Unele ţări cer mijloace financiare, altele – nu. E o şedere de maxim trei luni, obligaţie valabilă şi pentru cetăţenii UE care circulă dintr-o ţară în alta. Singura condiţie e ca cetăţeanul RM să aibă paşaport biometric. Nu contează unde domiciliază persoana atâta timp cât e cetăţean al Republicii Moldova şi are un paşaport. Evident că aici intră şi cetăţenii moldoveni din regiunea separatistă transnistreană.

– Ce înseamnă acest vot în contextul ultimelor evenimente din Ucraina?

Vreau să spun că în faţa Parlamentului European este un grup de cetăţeni din Ucraina, care sunt aici de luni şi care manifestează pentru ridicarea vizelor pentru Ucraina. Kievul trebuie să semneze Acordul de Asociere. Oamenii au ieşit în stradă din cauza nesemnării acestuia. Am pledat pentru reducerea perioadei până când va semna Republica Moldova, deoarece voi aţi parafat, aţi dat acordul în principiu la Vilnius.

Urmează semnarea. Această perioadă trebuie să se reducă cât de mult ca să semnaţi cât mai repede în vară, pentru a reduce perioada în care Federaţia Rusă poate să facă presiuni.

Vreau să vă spun că Uniunea Europeană a fost scuturată de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. Nu se aştepta să se tragă cu muniţii de război în oameni. Acum, UE este mult mai vigilentă cu Republica Moldova, ceea ce este bine pentru voi.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)