Ridha Tekaia: „Este îngrijorător faptul că nu se ține cont de greșelile care au dus la apariția crizei bancare”

mobiasbanca

Ridha Tekaia, președintele „Mobiasbancă”. Foto: agora.md

 

Președintele „Mobiasbancă”, Ridha Tekaia, este de părere că atâta timp cât nu au fost înlăturate lacunele care au dus la falimentarea celor trei bănci – Banca de Economii a Moldovei (BEM), Unibank și Banca Socială, aceleași scheme frauduloase ar putea fi aplicate și la alte bănci. Ridha Tekaia a făcut aceste declarații într-un interviu pentru newsmaker.md.

Acesta s-a arătat îngrijorat că nu au fost trase învățăminte în urma crizei celor trei bănci. „Aceleași greșeli se repetă astăzi, după prăbușirea BEM, în raport cu alte bănci, spre care sunt direcționate conturile instituțiilor statului. Conturile ministerelor deservite până mai ieri de către BEM sunt direcționate în mare parte în două bănci. Ca și în cazul băncilor falimentate, este îngrijorător faptul că nu se știe cine sunt până la urmă acționarii acestor bănci. Într-o bună zi, ne putem pomeni cu o nouă criză bancară. Și cine va trebui să plătească din nou? Contribuabilii”, a specificat Tekaia.

Ministerul Finanțelor a anunțat o licitație pentru preluarea trezoreriei. Este vorba de 30–40 miliarde de lei. Întrebat dacă crede că acest tender va fi unul transparent, Tekaia a declarat că ar fi mai corect ca această cifră de afaceri să fie distribuită tuturor băncilor conform cotei-părți pe care o dețin. „Doar astfel poate fi asigurat echilibrul. Să nu uităm că în R. Moldova sunt și bănci mici, a căror pondere constituie 2–5%. În caz contrar, marii jucători își vor crește și mai mult veniturile. Vor apărea doi–trei mari jucători, în mâinile cărora vor fi concentrate 70–80 la sută din piață. Celelalte bănci vor suporta consecinţe grave. Este periculos atunci când cetățeanul este privat de posibilitatea de a alege o bancă. Nu trebuie să permitem să fie creat un jucător care va dicta ulterior regulile jocului”, a mai spus Tekaia.

Președintele „Mobiasbancă” susține că, deși tenderul de preluare a activelor BEM, Banca Socială și Unibank încă nu a fost încheiat, două bănci ar fi fost deja favorizate în acest sens, fapt demonstrat de transferul conturilor ministeriale, deservite anterior de BEM, la aceste două bănci. Deși nu spune care ar fi acestea, statisticile BNM arată că, din luna noiembrie 2014 până în prezent, Moldova Agroindbank și Moldindconbank și-au majorat semnificativ valoarea depozitelor deținute.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)