Revoluţie în Liga Campionilor!

„Revanşa celor mici, dar bogaţi”

Tragerea la sorţi a sferturilor de finală a stabilit dueluri interesante, printre care şi unul 100% francez. Interesant e că de data asta nu a mai spus nimeni că sorţii au fost dirijaţi. Dincolo de ciocnirile Lyon–Bordeaux, Bayern–Manchester, Arsenal–Barcelona şi Inter–ŢSKA Moscova există concluzia celor de la „Marca”, potrivit căreia avem cele mai slabe sferturi din istoria competiţiei. „Revanşa celor mici, dar bogaţi”, titrează cotidianul citat. Acesta crede că nu este vorba despre o „nouă ordine mondială”, ci despre o situaţie de moment care nu va dura prea mult.

Au căzut nume grele

Optimile de finală ale actualei ediţii au adus cu sine eliminarea a trei cluburi favorite la câştigarea competiţiei, şi anume Real Madrid, Chelsea Londra şi AC Milan. Altele, cum ar fi deţinătoarea trofeului, Barcelona, şi Manchester United, finaliştii de la Roma, au mers mai departe conform pronosticurilor majorităţii specialiştilor. Au acces în aceeaşi fază a competiţiei şi Olympique Lyon, ŢSKA Moscova sau Girondins de Bordeaux, echipe demne de tot respectul, dar departe de a fi contribuit la scrierea istoriei sportului-rege. Cel puţin, nu până în acest moment. Putem trece la aceeaşi categorie şi pe Arsenal, un mare club, dar care nu a câştigat niciodată Liga Campionilor.

Palmaresul, bată-l vina!

Aruncând o privire pe tablou, remarcăm faptul că patru din cluburile care îşi dispută un loc în semifinalele ligii nu au cucerit niciodată acest trofeu: Arsenal, Lyon, ŢSKA şi Bordeaux. Celelalte patru au făcut-o: Bayern – de patru ori, Barcelona şi Manchester – de trei ori şi Inter – de două ori. Pare mult, dar nu este chiar aşa. Mai exact, ar trebui să ne întoarcem în ediţia 2000–2001 pentru a găsi nişte sferturi unde se prezentau mai multe cluburi necâştigătoare ale trofeului: Galatasaray, Leeds, Deportivo, Arsenal şi Valencia; la fel ca în 2004 – Lyon, Deportivo, Monaco, Chelsea şi Arsenal. Există însă o diferenţă fundamentală care vine să sprijine teoria celor de la „Marca”. Aceasta constă în faptul că numărul de trofee cumulate ale echipelor calificate în sferturile din 2001 erau de 13, cifra fiind superioară în ceea ce priveşte ediţia din 2004, cu numai puţin de 17 trofee cumulate. Evident că era suficient să fie Milan şi Real Madrid printre sfert-finalişti pentru ca numărul să crească sensibil.

O nouă tendinţă

Nu este clar acest lucru, dar cât de departe pare a fi ediţia 2002–2003, când nu mai puţin de şapte din cele opt sfert-finaliste câştigaseră cel puţin o dată trofeul (de 26 de ori în total). Mari echipe ca Real Madrid, Milan, Ajax sau Juventus – trupe care au câştigat multe trofee – nu se mai află în acest moment pe tablou. Tendinţa ar putea continua şi în anii următori. Sunt şanse ca ediţia din acest an să consemneze o învingătoare în premieră. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 1997, când Borussia Dortmund se încorona la Munchen campioană a continentului.
Liverpool continuă lupta pentru Europa League

Două echipe din Germania, două din Spania, două din Anglia, una din Portugalia şi una din Belgia au acces în sferturile de finală ale Ligii Europa în urma partidelor din returul optimilor în care s-au marcat 34 de goluri.
Dintre echipele din sferturi, Liverpool a câştigat de trei ori Cupa UEFA (actualmente Liga Europa), în timp ce Valencia s-a impus o dată în această competiţie. De asemenea, Atletico, Benfica şi Hamburger SV au câştigat un trofeu european, în timp ce Standard a evoluat în finala Cupei Cupelor. În schimb, Fulham şi VfL Wolfsburg nu au ajuns niciodată atât de departe într-o importantă competiţie europeană.

Programul partidelor din sferturile de finală şi semifinalele Ligii Europa:
Tabloul sferturilor de finală:
Meci 1: Fulham (Anglia) – VfL Wolfsburg (Germania)
Meci 2: Hamburger SV (Germania) – Standard Liege (Belgia)
Meci 3: Valencia (Spania) – Atletico Madrid (Spania)
Meci 4: Benfica Lisabona (Portugalia) – Liverpool (Anglia)
Tabloul complet al semifinalelor:
Semifinala 1: Câştigătoare meci 2 – câştigătoare meci 1
Semifinala 2: Câştigătoare meci 3 – câştigătoare meci 4

Învingătoarea celei de-a doua semifinale va fi considerată gazdă la finala de la Hamburg din 12 mai, în timp ce învingătoarea primei semifinale va fi considerată oaspete. Sferturile vor avea loc la 1 şi 8 aprilie, iar semifinalele la 22 şi 29 aprilie.