„Revoluţia twister” şi „eroina” lu’ Mocanu

7 APRILIE // Asociaţia obştească „Moldova mea” împreună cu doi tineri au făcut declaraţii şocante despre „adevăraţii organizatori ai revoluţiei din 7 aprilie”  

20 de euro pe zi, marijuana şi alcool ar fi primit „revoluţionarii twister”de la Chirtoacă, Filat şi Urchean.

Vadim VASILIU

Asociaţia obştească „Moldova mea” a organizat ieri, 11 august, o conferinţă de presă cu titlul „Mărturisirile sincere ale participanţilor la devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei privind executorii şi cei care au comandat acţiunea”. La conferinţă urmau să dea mărturisiri doi tineri: Eugen Mocanu şi Nina Caraman.

Chiar înaintea conferinţei, Fiodor Ghelici, liderul Asociaţiei obşteşti „Moldova Mea”, le-a explicat celor doi tineri cum trebuie să se comporte şi ce trebuie să spună la conferinţă. Ghelici i-a spus tânărului că, în mod expres, trebuie să-şi ceară scuze de la poliţişti, soldaţi şi de la mamele acestora pentru ce a făcut în aprilie 2009. Ninei Caraman i-a spus să-l calce pe picior pe Eugen când acesta o va lua razna în declaraţii.

„Va începe un război puternic!”

Eugen Mocan, 24 de ani, locuitor al municipiului Chişinău, spune că nu mai poate să ascundă adevărul, el declară că ştie cum s-au organizat şi finanţat evenimentele din 7 aprilie 2009. Tânărul a mărturisit că vrea să înceapă o viaţă nouă. Conform spuselor sale, în 2009  era liderul şi fondatorul unei grupări – „Asociaţia Naţional- Nacistă”.

Eugen a spus că membrii acestei asociaţii şi alţi tineri au fost recrutaţi de către Chirtoacă, Filat şi Urechean şi duşi la o tabără de la Vadul lui Vodă unde, timp de două săptămâni, au fost instruiţi cum să organizeze o „revoluţie twister”.

După spusele lui Eugen Mocanu, această „revoluţie twister” ar fi fost pregătită de către două asociaţii: Noua dreaptă şi Asociaţia Naţional Nacistă, cea din urmă „este mult mai importantă”. Tânărul a specificat că 23% din membrii asociaţiei sunt nişte tipi „bine făcuţi, băieţi care practică sportul de mici copii”.

Totodată, unul dintre liderii asociaţiei ar fi o persoană importantă care lucrează la televiziunea „Prime”. Rugat să explice ce înseamnă „revoluţia twister”, Eugen Mocanu a explicat că este modelul de revoluţie la care a recurs Hitler în 1933, când a incendiat Reichstagul. Mocanu a ţinut să menţioneze că, în cazul în care se va întâmpla ceva cu el, va începe „un război puternic”.

 „Uneori fumam iarbă”

Timp de două săptămâni, 1500 de tineri au fost pregătiţi moral, psihologic, ştiinţific şi fizic la o tabără din Vadul lui Vodă. Tinerii stăteau câte şapte în cameră. Acolo ar fi fost instruiţi cum să facă cocteiluri „Molotov”. În acest răstimp, Chirtoacă, Filat şi Urecheanu i-ar fi vizitat regulat pe tineri. Pentru fiecare zi petrecută în tabără, fiecare tânăr ar fi primit câte 20 de euro. Pe lângă această sumă, Vlad Filat i-ar fi aprovizionat cu alcool şi stupefiante. „Uneori fumam iarbă chiar şi faţă de Vlad Filat”, a declarat tânărul.

Dacă facem un simplu calcul, aflăm că staţiunea de la Vadul lui Vodă ar trebui să aibă 214 căsuţe ca să adăpopstească toţi tinerii, iar „finanţatorii evenimentelor din aprilie” ar fi cheltuit 420 de mii de euro pentru a plăti tinerii.

Contactat de JURNAL, Ion Popuşoi, consilier pe probleme de mediu din cadrul primăriei Vadul lui Vodă, a spus că în localitate nu există staţiune cu o asemenea capacitate. „La Vadul lui Vodă nu sunt baze de odihnă unde s-ar putea odihni 1500 de persoane”, a declarat  consilierul. Acesta a precizat că taberele de odihnă pentru copii au o capacitate maximă de 500 de persoane. „Nu ştiu dacă Partidul Liberal are vreo pensiune pe teritoriul nostru, poate că arendează una”, a mai comunicat Popuşoi.

„Am putut să ţin piept acestei revoluţii!”

Eugen Mocanu a declarat că, timp de trei ani, ar fi primit lunar câte 2300 de lei pentru a ţine limba după dinţi. Ultima dată ar fi luat această sumă în iulie de la „o persoană dintr-un opel roşu”

Iniţial, Eugen a făcut public doar numele lui Dorin Chirtoacă, spunând că celelalte două nume importante le va rosti după o săptămână, în cazul în care respectivii politicieni nu-şi vor recunoaşte benevol crimele. Însă, la un moment dat, Fiodor Ghelici l-a rugat să spună şi celelalte două nume. Eugen n-a ezitat să le rostească: Vlad Filat şi Serafim Urechean.

Celălalt personaj, Nina Caraman, s-a prezentat drept vicepreşedinta Coaliţiei anticomuniste din aprilie 2009 şi eroina acelei revoluţii. „Am putut să ţin piept acestei revoluţii şi să ies învingătoare şi nu-mi pare rău de ceea ce am făcut!”, a declarat Nina. La un moment dat, Nina a citit o declaraţie care îl contrazice pe Eugen. „Constatăm totodată că regimul lui Voronin a eliberat din penitenciare în prima jumătate a lui 7 aprilie 2009 multe grupuri de persoane dubioase pentru a instaura frica şi teroarea”, a citit Nina Caraman.

După ce tinerii au răspuns la întrebările jurnaliştilor, Fiodor Ghelici a ţinut să menţioneze că Eugen Mocanu este foarte inteligent, cunoaşte patru limbi şi are o filozofie de viaţă aparte.

„Este un personaj dus cu pluta”

Eugen Mocanu este născut într-o familie cu patru copii, el fiind mezinul. Şi-a făcut studiile la ULIM. Are pe picior svastica nazistă. Spune că crede în Dumnezeu şi este dezamăgit de Partidul Liberal, membrul căruia, potrivit lui, a fost. „Am şi carnet de partid cu numărul 57”, susţine tânărul. Apropiaţii îl detestă pentru acţiunile sale: „Am trei fraţi mai mari. Ei mă urăsc pentru ceea ce am făcut în aprilie 2009”.

Eugen Mocanu a fost eroul mai multor subiecte la Curaj.TV. În unul din acestea recunoaşte că a participat la mai multe acţiuni organizate de Maia Laguta. „Recunosc că a fost o greşeală şi vă asigur că nu am nimic legat cu ruşii”, a declarat pe 3 aprilie Eugen Mocanu. Contactat de JURNAL, Oleg Brega ne-a recomandat să evităm această persoană. „Este un personaj dus cu pluta. Nu ştie singur ce-i cu viaţa lui. Pentru o sută de lei este gata să-ţi spună orice”, a menţionat Brega.

 

În raportul prezentat de către vicedirectorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valentin Dediu, în cadrul şedinţei Parlamentului din 14 aprilie 2011, se arată că nu există probe cu privire la implicarea grupului informal „Noua Dreaptă” în evenimentele din 7 aprilie 2009.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)