Revista "În culise", lansată de ziua lui Eminescu

teatru Coroban 2

La Chișinău s-a născut o revistă de teatru! Se numește ”În culise” și este publicația Teatrului Național ”Mihai Eminescu” (TNME). În contextul unei crize profunde ce afectează cultura noastră, apariția unei publicații de teatru ne entuziasmează, fiind un act de supraviețuire culturală.

Revista ”În culise” a fost lansată pe 15 ianuarie în incinta TNME, la conferința de presă consacrată zilei de naștere a lui Mihai Eminescu. Directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, actorul și regizorul Petru Hadârcă subliniază în prefața la primul număr al revistei: ”Dacă scena este locul spre care se îndreaptă cu predilecție toată atenția, atunci culisele sunt zona în care are loc gestația creatoare”.

Potrivit lui Petru Hadârcă, în revistă vor fi publicate cronici, portrete ale artiștilor TNME, relatări de actualitate, dar și o serie de documente inedite descoperite în Arhiva Națională și Biblioteca Academiei Române de la București, care confirmă eforturile depuse în perioada interbelică de a crea un Teatru Național la Chișinău.
Primul număr al revistei ”În culise” conține un grupaj de materiale despre cel mai mare turneu al anului 2014, cu genericul ”Teatru românesc la București și Chișinău”, un interviu cu marea actriță Dina Cocea, o cronică la spectacolul ”Familia Tot” de István Örkény în regia lui Sandu Cozub, un eseu al lui Anatol Durbală despre actrița Ludmila Iachim și o pagină intitulată ”Prietenii TNME”. Pe ultima copertă a revistei e publicată reproducerea unei lucrări de excepție, ”Teatru”, realizată de pictorul Vitalie Coroban.

La conferința de presă s-a mai anunțat că în luna ianuarie Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va efectua un turneu important la Iași, dedicat Unirii Principatelor Române. Astfel, la 24 și 25 ianuarie Naționalul de la Chișinău va juca pe scena Teatrului Naţional ”Vasile Alecsandri” din Iaşi spectacolele ”Hronicul găinarilor” de Aureliu Busuioc şi ”Douăsprezece scaune” după Ilf şi Petrov, ambele în regia lui Petru Hadârcă. La rândul lor, actorii Teatrului Naţional ”Vasile Alecsandri” din Iaşi vor prezenta, pe 27 și 28 martie, două spectacole la Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” din Chişinău, acest eveniment se va desfășura cu prilejul Unirii Basarabiei cu România.

Repertoriul Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău se va completa până la finele stagiunii curente cu producții noi semnate de Sandu Vasilache și Petru Hadârcă, se preconizează colaborări cu celebrul coregraf și regizor român Dan Puric și cu regizoarea Agnieszka Korytkowska din Polonia. Echipa TNME își propune, de asemenea, să realizeze un spectacol-lectură după cartea ”Scrisori către Stalin” de Mariana Țăranu.