Revenirea TVR în R. Moldova: impas legal

BLOCAJ // Deşi autorităţile susţin că TVR 1 ar putea reveni în R. Moldova până la sfârşitul anului 2010, cadrul legal actual nu permite retrocedarea frecvenţei postului românesc de televiziune, utilizată în prezent de postul de televiziune „2 Plus”

Problema revenirii TVR 1 în R. Moldova rămâne un subiect de interes major pe agenda publică. Astfel, ministrul Justiţiei Alexandru Tănase continuă să caute soluţii şi insistă că retragerea frecvenţei TVR 1 este una din cele mai crase ilegalităţi comise de fosta guvernare comunistă. Ministrul susţine că Răzvan Paveliu, ex-directorul „2 Plus”, postul de televiziune care a preluat frecvenţa TVR 1, a fost cel care a executat această ilegalitate, iar misiunea Ministerului Justiţiei este să găsească metode de soluţionare a problemei pe cale amiabilă.

Amintim că dosarul SRTV contra R. Moldova se află pe rol la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. „Este în interesul guvernului să evităm o condamnare la Curtea Europeană şi este în interesul cetăţenilor retransmiterea TVR 1”, a declarat Alexandru Tănase în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Soluţii confidenţiale

Astăzi, fostul director „2 Plus”, Răzvan Paveliu, acuză actuala guvernare că nu întreprinde nimic pentru a întoarce TVR 1 acasă. Anterior, Corina Fusu, preşedinta Comisiei parlamentare pentru cultură, învăţământ şi mass-media, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că sunt două căi pentru revenirea TVR 1 în R. Moldova. Prima ar fi ca Guvernul R. Moldova să găsească soluţionarea problemei pe cale amiabilă, astfel încât TVR 1 să emită pe frecvenţa care i-a fost luată, adică pe frecvenţa care îi aparţine acum postului „2 Plus”, iar cealaltă posibilitate ţine de lansarea televiziunii digitale în R. Moldova. „Digitalizare în R. Moldova? Acest lucru nu e posibil în următorii cinci ani. În România, nu se reuşeşte de ani de zile să se emită digital, chiar dacă sunt bani şi posibilităţi, iar România e ţară membră UE ”, declară Răzvan Paveliu.

Cealaltă cale pentru revenirea TVR 1 în R. Moldova pare a fi la fel de irealizabilă. „Este un caz unic de felul său. TVR 1 are licenţă până în 2011, dar a fost lipsită de frecvenţă”, spune Alexandru Tănase. Revenirea SRTV în spaţiul mediatic al R. Moldova este posibilă dacă va fi retrasă frecvenţa de la compania „2 Plus”. „Actualii titulari ai frecvenţei au la rândul lor o licenţă care se prezumă a fi valabilă din simplu motiv că a trecut controlul judiciar şi există o decizie irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie în acest sens. Prin urmare, nu există un instrument legal de a o retrage”, a subliniat ministrul Justiţiei Alexandru Tănase. De asemenea, ministrul ne-a asigurat că există mai multe propuneri de soluţionare a problemei revenirii TVR 1 în R. Moldova, însă acestea nu pot fi divulgate, deoarece este o informaţie confidenţială.

Senatorul român Viorel Badea, aflat în vizită la Chişinău, consideră că va fi complicat de soluţionat problema respectivă, deoarece TVR 1 a fost lipsit de frecvenţă pe cale ilegală. Acesta a confirmat că autorităţile din R. Moldova nu sunt indiferente de problema respectivă şi înterprind paşi concreţi pentru a readuce TVR 1 acasă. Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului României, senatorul Titus Corlăţean, după întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova, Iurie Leancă, şi ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, pe care a avut-o la finele săptămânii precedente, a declarat că semnalele pozitive în această problemă îl face să spere că TVR 1 va reveni în R. Moldova până la finele anului 2010.

Cinci din nouă au votat „pro”

Operaţiunea de expulzare a TVR din R. Moldova a demarat în luna iunie 2007, când la adresa Consiliului Coordonator al Audiovizualului a venit o scrisoare de la Întreprinderea de Stat „Radiocomunicaţii” în care se solicita retragerea licenţei TVR 1 pentru datorii pe care Societatea Română de Televiziune le-ar fi avut faţă de Ministerul Dezvoltării Informaţionale şi ÎS „Radiocomunicaţii”.

„Chiar dacă am invocat şase motive prin care CCA nu ar avea de ce să retragă frecvenţa TVR 1, că licenţa acestui post de televiziune este valabilă până în 2011, în plus TVR 1 se angajase să achite toate datoriile, la 19 septembrie 2007, cu votul a cinci din nouă, frecvenţa TVR 1 a fost retrasă”, spune Vlad Ţurcanu, fost membru CCA.

Frecvenţa a doua de stat, frecvenţă acordată la scurt timp SRTV pentru translarea TVR 1, a fost transmisă unei alte companii, şi anume postului de televiziune „2 Plus” care şi-a asumat obligaţiunea că va difuza 70 la sută programe TVR 1 şi 30 la sută programe de producţie autohtonă.

Însă, după două luni de la obţinerea celei de-a doua frecvenţe de stat, nici urmă de TVR 1 pe „2 Plus”. Fostul director al postului TV „2 Plus”, Răzvan Paveliu, a declarat recent că el a fost instrumentul în mâinile omului de afaceri Vlad Plahotniuc care i-a promis investiţii substanţiale în „2 Plus” şi că postul va retransmite în continuare TVR 1. „Transmiterea TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova a fost sistată nefondat, iar în spatele acestei ilegalităţi stă Vlad Plahotniuc, din biroul căruia, de câteva ori, l-am văzut ieşind pe Gheorghe Gorincioi, preşedintele CCA”, a mărturisit Paveliu.

Bogdan Ciobanu