Revenirea basarabeanului: Calancea de oţel

Halterofilul moldovean Valeriu Calancea (29 de ani) îşi pregăteşte paşii pentru podiumul de la Londra 2012. După ce, anul trecut, a revenit în competiţii cu un bronz mondial, acum Calancea a dublat medaliile. Sâmbătă seara, în Antalya, la categoria 94 kg, acesta a devenit campion mondial la aruncat, 220 kg, şi a cucerit bronzul, la total, 397 kg.

Dublul campion mondial în 2003 şi-a regăsit drumul de aur. După ce a lăsat în urmă o perioadă nefastă, doi ani, în care a efectuat o suspendare pentru dopaj, Valeriu Calancea a reînnodat şirul performanţelor de vârf. Mult mai motivat decât la Mondialele din 2009, scăpând şi de tracul concursului de revenire, halterofilul originar din Chişinău a săltat, după şapte ani, pe primul loc în lume. Calancea s-a impus la stilul său preferat, aruncat, unde a dominat categoric concursul.
Basarabeanul s-a jucat cu greutăţi de trei şi patru kilograme în plus faţă de urmăritorii pe podium. A ridicat de fiecare dată cel mai mult – 215 kg la prima încercare şi 220 kg la cea de-a doua – cu care şi-a adjudecat aurul.

Aproape calificat la Londra 2012

Cu o strategie perfectă la smuls, unde a ridicat pe rând 168 kg, 174 kg şi 177 kg, dinamovistul a agăţat şi bronzul la total. „Medaliile obţinute de Valeriu ne dau speranţe pentru viitor. Să nu uităm că mai avem un an şi ceva până la Londra. În acest timp, poate progresa şi îşi poate depăşi rezultatele de până acum”, a punctat Nicu Vlad, preşedintele forului de specialitate.
Cele două medalii cucerite în Turcia i-au adus lui Calancea şi primele puncte pentru prezenţa la Londra 2012. Mondialele din acest an constituie primul reper pentru concursul olimpic.

Halterofilii moldoveni au dezamăgit

Halterofilii din Republica Moldova au avut o evoluţie ştearsă la Campionatul Mondial din Turcia. Ghenadie Dudoglo s-a clasat pe locul 18, categoria de 56 kg, iar bălţeanul Igor Grabucea a reuşit să ridice la proba smuls 110 kg; la aruncat, nu a reuşit nici greutatea iniţială.

Au dezamăgit Alexadru Dudoglo şi Andrei Bârcă, la categoria de 77 kg. Alexandru s-a clasat pe locul 11, iar Andrei – pe poziţia a 14-a.

Iurie Dudoglo s-a clasat pe locul 16 la categoria de până la 62 kg. Acesta a reuşit la proba smuls 121 kg, iar la aruncat 145 kg.