Revanşaţi-vă, vrem victoria cu San Marino!

Atmosferă de vis la meciul dintre Republica Moldova şi Olanda. Zece mii de suflete au cântat la unison imnul naţional al ţării şi i-au încurajat pe tricolori pe tot parcursul partidei, dar în cele din urmă aceştia au cedat cu 0-1.

Mass-media din întreaga lume a remarcat faptul că vicecampioana mondială a pierdut greu de la Moldova, dar selecţionerul Gabi Balint nu a rămas entuziasmat de asta. Mai mult, acesta a spus că i-a fost ruşine de jocul prestat de elevii săi în prima repriză. „Trebuie să uităm acest meci. Suntem obligaţi să câştigăm în San Marino. Dacă nu o facem, nu ne va ierta nimeni”, a spus Balint.

Stadionul „Zimbru” din capitală a fost prea mic pentru a satisface cererile suporterilor moldoveni de a vedea meciul dintre naţionala noastră şi Olanda. Chiar dacă are o capacitate de 10500 de locuri, la meci au fost peste 11 mii de suporteri, care au organizat o coregrafie extraordinară, inclusiv au afişat un drapel de câteva zeci de metri pătraţi. În loc să-i motiveze în plus această atmosferă, tricolorii au început stângaci partida. Chiar dacă antrenorul i-a asigurat că nu au ce pierde, acestora le-au tremurat genunchii, iar olandezii au dominat copios. Olandezii nu şi-au irosit puterile şi au accelerat jocul doar în câteva momente, inclusiv la golul marcat în minutul 37 de atacantul lui Schalke 04, Jan-Klaas Huntelaar.

Olanda a primit un gol de la moldoveni

Balint l-a scos la pauză pe atacantul Viorel Frunză, care nu a mişcat deloc în teren şi l-a introdus pe Igor Bugaiov. Tricolorii au mai mişcat în teren, dar olandezii au controlat jocul. Mai mult, aceştia au fost aproape de a marca golul doi, doar că portarul Namaşco a parat şutul lui Huntelaar. Ai noştri nu au marcat, în schimb a reuşit un suporter moldovean. Acesta a coborât din tribune în minutul 79 şi, nestingherit de forţele de ordine, şi-a aşezat balonul la punctul cu var şi l-a „învins” pe portarul dorit de Manchester United, Maarten Stekelenburg. Zeci de poliţişti, inclusiv cu grade grele, urmăreau spectacolul suporterului şi nu au mişcat măcar un deget să-l scoată din teren. După ce s-a bucurat de marcarea golului în poarta olandezilor, suporterul buclucaş a ieşit singur din teren şi s-a predat poliţiştilor.

Incompetenţa poliţiei l-a deranjat pe selecţioner

Nepăsarea şi incompetenţa poliţiştilor l-a deranjat şi pe Balint. „Noi la faza respectivă eram în atac şi obţinusem un corner. Pentru noi un corner este ca şi jumătate de gol. Oamenii reacţionează cum cred ei de cuviinţă. Nu pot să-l judec pe acel om, dar nu am înţeles de ce a sărit. A vrut să-şi facă poze probabil”, a spus resemnat selecţionerul.

Să uităm jocul cu Olanda

„Ştiam cine-i Olanda, ştiam ce ne aşteaptă, însă ne-am pregătit şi am încercat să dăm o replică cât mai bună şi să sperăm într-o minune. Nu sunt supărat că am pierdut, pe undeva e firesc, la jocul pe care l-au prestat ei, la faptul că au controlat jocul, la faptul că au avut ocazii, 4-5 ocazii foarte clare pe care le-au ratat, deci rezultatul trebuie să recunosc putea fi mai mare, însă sunt supărat pentru prima repriză”, a spus Balint, care le-a transmis jucătorilor să uite acest meci.

„Le-au tremurat genunchii”

Totuşi, antrenorul nu a putut să-şi ascundă supărarea faţă de cum au jucat elevii săi în prima repriză. „N-am înţeles nimic ce s-a întâmplat cu jucătorii în prima repriză, de ce n-au fost în stare să facă două pase, de ce le-au tremurat atât de mult genunchii. Pentru prima repriză mi-a fost ruşine. Am discutat cu ei că nu avem nimic de pierdut, pentru noi meciul greu este în San Marino. Cu Olanda nu trebuia să fie un meci greu, pentru că e favorită, poţi să faci o minune, sigur, şi chiar se putea întâmpla în repriza a doua cu puţin noroc. La 1-0 echipa a început să joace mai bine, a construit mai mult, şi-a creat câteva acţiuni, dar din păcate nu putem să spunem că am avut ocazii clare de a marca”.

San Marino a primit o „căruţă de goluri”

Balint încearcă să-şi motiveze elevii pentru meciul cu San Marino şi crede că nimeni nu o să-i ierte pe jucători, dar şi pe el, dacă nu vor fi obţinute trei puncte. „Noi acum ne gândim deja la meciul care urmează, acolo suntem obligaţi să câştigăm. Întâlnim o echipă care vine cu o căruţă de goluri în spate. A luat opt de la Ungaria, şase de la Suedia şi cinci de la Olanda. Nimeni nu ne va ierta dacă nu câştigăm acolo”, a mai adăugat selecţionerul, care speră că suporterii vor veni şi în continuare în număr mare la meciurile naţionalei.

Jucătorii vor victoria cu San Marino

Tricolorii îşi asumă vina pentru rezultatul cu Olanda şi vor să se revanşeze faţă de public şi antrenor în meciul de astăzi cu San Marino. Atacantul Anatol Doroş este convins că se putea de obţinut un rezultat de egalitate cu Olanda, dar că jocul echipei sale a lăsat mult de dorit în prima repriză. „În repriza secundă am jucat altceva, dar era deja târziu”, a spus acesta. La rândul său, fundaşul Petru Racu a dezvăluit că antrenorul i-a felicitat după meciul cu Olanda, dar e conştient că nu au jucat tocmai bine. „Vrem victoria cu San Marino. Nu pot să spun cu ce scor vom câştiga, dar importante sunt cele trei puncte”, a spus Racu.

Ghimpu mai crede în calificare

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a fost prezent la meciul naţionalei şi s-a agitat la fiecare fază mai periculoasă a olandezilor. Acesta a încurajat echipa şi la fazele fixe tot striga: „Gol, gol, gol!”. La final, Ghimpu a recunoscut că olandezii au fost mai buni, dar are încredere că tricolorii vor obţine puncte preţioase în meciurile viitoare şi poate că şi calificarea la turneul final.

Meciul dintre San Marino şi Republica Moldova va avea loc astăzi, de la ora 21.30, şi va putea fi urmărit la postul public de televiziune, Moldova 1.

În grupa E, din care face parte şi naţionala noastră, marţi se vor mai juca meciurile Olanda – Suedia şi Finlanda – Ungaria.

Vitalie Hadei