Revanşa clonelor

BOICOT // PCRM şi PSD solicită electoratului să boicoteze referendumul din septembrie

PCRM susţine că va boicota referendumul privind alegerea şefului statului şi cere liderilor AIE să stabilească data alegerilor anticipate. În aceeaşi zi, şi PSD anunţa lansarea pe 20 iulie a campaniei de informare a populaţiei, pentru a organiza o boicotare cât mai eficientă a plebiscitului. Analiştii politici susţin că referendumul care va fi organizat în toamnă va fi validat. Unii analişti cred că PCRM se teme de alegeri directe, pentru că nu au un candidat reprezentativ.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a anunţat marţi că va boicota referendumul privind alegerea şefului statului, calificând plebiscitul „o escrocherie politică primitivă”. “Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) încearcă din răsputeri să atingă un singur scop – să rămână la putere cu orice preţ, să se menţină în starea de plutire, călcând peste lege şi uzurpând puterea în stat”, a declarat Vladimir Voronin, liderul PCRM. Tot marţi, Partidul Social Democrat (PSD), în fruntea căruia a fost ales recent omul de afaceri Victor Şelin, a lansat campania de informare „Moldova Independentă”, pentru a putea realiza un boicot eficient al referendumului. PSD se teme că, în cazul în care referendumul va fi validat, acest lucru ar putea crea un precedent. „Ulterior, vor putea fi organizate şi alte referendumuri la care să fie aprobate decizii care vor duce la lichidarea statalităţii Republicii Moldova”, îşi motivează PSD decizia.

“Decizie electorală”

Igor Munteanu, directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Sociale şi de Dezvoltare (IDIS) „Viitorul” crede că decizia PCRM a fost luată în contextul campaniei electorale în care s-a lansat odată cu pierderea alegerilor. „Comuniştii în tot acest timp au încercat să forţeze mâna AIE, pentru a anunţa alegeri anticipate”, a declarat pentru JURNAL Munteanu. Potrivit expertului, pentru PCRM înlăturarea lor de la putere înseamnă pierderea influenţei şi resurselor financiare enorme care erau la îndemâna lor. „Din aceste motive, Partidul Comuniştilor nu poate să supravieţuiască în opoziţie, nu vrea să accepte jocul şi foloseşte argumente că Alianţa va refuza să mai organizeze alegeri anticipate”, spune expertul. Motivul invocat de comunişti, cum că AIE nu va organiza alegeri anticipate, este un fals, o sperietoare pentru toată lumea. „AIE a căzut de acord cu reprezentanţii Consiliului Europei ca alegerile anticipate să aibă loc”, spune expertul.

În aceeaşi ordine de idei, directorul IDIS „Viitorul” susţine că apelul lansat de Partidul Social Democrat este o acţiune concertată între PSD şi PCRM. „Formaţiunea a devenit clona Partidului Comuniştilor şi e păcat, căci era un partid destul de interesant”, opinează Munteanu.

„Comuniştii se tem de asul din mâneca lui Ghimpu”

Analistul politic Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), susţine că, şi fără participarea PCRM, referendumul va fi validat, iar comuniştii se află într-o situaţie proastă. „Barometrul Opiniei Publice arată că 76 – 80 % din cetăţenii Republicii Moldova optează pentru alegerea directă a şefului statului. În cazul de faţă, comuniştii vor avea imaginea de duşmani ai referendumului, de duşmani ai alegerii directe a preşedintelui. Iar dacă liderii AIE vor folosi această armă în campania electorală vor avea de câştigat”, a declarat pentru JURNAL Barbăroşie.
Expertul politic spune că formaţiunea comunistă se teme de următorul as din mâneca preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. „Comuniştii se tem în continuare că după ce va avea loc referendumul şi preşedintele va fi ales prin vot direct de popor, Parlamentul nu va fi dizolvat, ci vor fi anunţate doar alegeri prezidenţiale”, susţine analistul politic.

„PCRM, supărat din cauza lipsei de candidaţi eligibili”

Pe de altă parte, analistul politic Denis Cenuşă crede că supărarea comuniştilor este determinată de “lipsa de candidaţi eligibili” pentru eventualele alegeri prezidenţiale. „Totodată, PCRM execută o replică indirectă a Partidului Democrat din Moldova, care are cel mai puternic candidat pentru alegerile prezidenţiale pe centru-stânga, susţinut şi de segmentul de dreapta al eşichierului politic. Anume avantajele inconstestabile ale principalului rival îi fac să se antreneze masiv în programarea publicului „să neglijeze” inconştient sau „să boicoteze” după o reflectare manipulată nedoritul referendum constituţional”, scrie Cenuşă pe blogul său.

Ion Guceac, secretarul general al Academiei de Ştiinţe, doctor în drept constituţional, spune că indiferent de rezultatele referendumului, Parlamentul urmează să fie dizolvat. „În condiţiile în care realizarea democraţiei directe în societatea contemporană este practic imposibilă, referendumul rămâne a fi una din intervenţiile directe şi nemijlocite ale poporului în calitatea sa de garant al suveranităţii naţionale în procesul de guvernare”, a declarat Guceac în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)