Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, mai presus de frontiere

Secvență din „Dansul Delhi” de Ivan Vyrypaev, în regia lui Radu Afrim, Teatrul Național „V. Alecsandri”, Iași

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău (TNME), cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova,  Ministerului Culturii și Identității Naționale al României și al Institutului Cultural Român, organizează Reuniunea Teatrelor Naţionale, ediţia a V-a, în perioada 16-29 septembrie 2019.

Teatre de pe ambele maluri ale Prutului, la Chișinău

„Pentru  al cincilea an, consecutiv, Reuniunea adună iubitorii de teatru într-o Horă a Unirii, făcând abstracție de frontierele fizice, oferind spectatorilor bucuria de a aprecia  montări recente, realizate de prestigioase trupe din România, Serbia și Republica Moldova. Apropiindu-ne de centenarul Teatrului Național din Chișinău, fondat în 1921, facem încă un pas hotărât pe drumul cunoașterii reciproce, al regăsirii și împărtășirii valorilor și viziunilor artistice care ne definesc”, se menționează într-un comunicat al TNME.

Şi-au anunţat participarea Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, Bucureşti; Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Craiova; Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Iaşi; Teatrul Naţional „Radu Stanca”, Sibiu; Teatrul Național Târgu Mureș (cu ambele trupe, română și maghiară); Teatrul Național „Strija”, Serbia; Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”, Bălți;  Teatrul ”B. P. Hasdeu”, Cahul; Centrul de Arte ”Coliseum”, Chișinău; Teatrul Naţional Radiofonic, București, Teatrul la microfon ( Radio Moldova 1).

Programul conține și numeroase manifestări adiacente: conferințe, concerte, expoziții, întâlniri cu regizori și actori invitați. Reuniunea consolidează legăturile cultural-identitare între artiştii şi publicul din cele două state, fiind un proiect ambițios, așteptat de profesioniștii scenei și de spectatori, la fiecare început de stagiune.

Petru Hadârcă: „Reuniunea Teatrelor Naționale înseamnă o operă de solidaritate, de respect și de iubire”

„Cred că forța și amploarea acestui eveniment cultural rezidă în faptul că am reușit să-i conferim durabilitate și continuitate. Este foarte important că Reuniunea Teatrelor Naționale Românești a ajuns la cea de a cincea ediție, cred că putem vorbi de o tradiție. Am reușit să creăm un orizont de așteptare pentru  spectatorii din R. Moldova. Bineînțeles, accentual se pune pe consistența valorică, pe calitatea spectacolelor, pe diversitatea tematică și  a limbajelor teatrale.

Pentru mine personal, și această Reuniune a însemnat un an de căutări și tratative pentru a asigura finanțarea, un an de discuții cu managerii de teatre pentru a identifica posibilitățile de a aduce spectacole valoroase la Chișinău. E o imensă bucurie să constat că colegii noștri din România fac tot posibilul pentru a menține acest proiect de suflet.  Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău  înseamnă o operă de solidaritate, de respect  și de iubire a oamenilor de artă față de teatru și față de public”, a declarat pentru Jurnal de Chișinău Petru Hadârcă, director al Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Reuniunea va începe cu spectacolul „Dosarele Siberiei” al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Înainte de spectacol,  în foaierul TNME va fi vernisată expoziția pictorului Tudor Zbârnea cu genericul „Spațiu atemporal”.

Cât privește repertoriul, e de remarcat faptul că două din cele zece spectacole, venite din România, au fost selectate de Festivalul Național de Teatru de la București 2019: „Navigatorul” de Conor McPherson, în regia lui Cristian Juncu de la Teatrul Național  din Târgu Mureș și „Dansul Delhi” de Ivan Vyrypaev, în regia lui Radu Afrim,  de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Un alt spectacol al Teatrului din Târgu Mureș, al trupei maghiare, „Beție” de Ivan Vyrypaev, în regia lui Radu Afrim, a fost în selecția oficială a FNT în 2018.

Scenă din „Perfect compus”, text și regie de Alexandra Badea, Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu

Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București vine cu „Noii infractori” de Edna Mazia, în regia lui Ion Caramitru.

Sibiul aduce două spectacole: unul emblematic pentru generația tânără, premiat în repetate rânduri, „Balul” semnat de Radu Alexandru Nica; și cel de-al doilea spectacol este despre impactul istoriei asupra destinului individual – „Perfect compus”, text și regie de Alexandra Badea.

Constantin Chiriac, actorul și managerul Teatrului și Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, va prezenta un recital extraordinar,  „Domnule și frate Eminescu!”  în fața studenților de la Academia de Studii Economice din Chișinău.

Două spectacole vor veni de la Craiova: „Miroase a pradă” de Michele Lowe, în regia lui Alexandru Boureanu și „Retroelectro”, text și regie de Bogdan Georgescu, artist și dramaturg recunoscut pentru forme ale teatrului documentar și comunitar pe care le practică cu succes.

„Pentru prima dată va veni la Chișinău, în cadrul Reuniunii, Teatrul Național Strija, al comunității românești din Serbia, care va juca spectacolul „Adolescentul din dubă cu sentimente de unică folosință” de Mircea M. Ionescu, în regia lui Iulian Ursulescu”, accentuează Petru Hadârcă.

Potrivit directorului TNME, la Reuniune vor fi prezentate și trei coproducții ale echipelor de creație de pe ambele maluri ale Prutului:  „Noaptea lui Helver” de Ingmar Villqist în regia lui Veaceslav Sambrish, cu actrița TNME Diana Decuseară, cu actorii Cătălin Lungu de la Night Guguță, Chișinău și Iulian Burciu de la București. Celelalte două sunt producții radiofonice realizate la Teatrul Național Radiofonic București cu o echipă de actori de la TNME și de la teatrele din România: „Stalin mi-a furat copilăria” de B. Vasiliev și ”Anastasia Dicescu – Bucuria muzicii”, scenariu radiofonic de Magda Duțu și Manuella Popescu. Spectacolul despre celebra cântăreață Anastasia Dicescu va fi difuzat în premieră absolută la Chișinău! La eveniment este așteptată nepoata Anastasiei Dicescu, Manuella Popescu.

De notat, că și la această ediție avem ocazia de a audia cele mai noi producții ale Teatrului Național Radiofonic de la București, condus de Attila Vizauer, producătoare – Magda Duțu, care mai bine de un deceniu promovează dramaturgii  basarebeni și personalități remarcabile de la noi. Audițiile vor avea loc ziua, cu începere de la ora 14.00, intrarea este liberă.

Un program divers, cu spectacole premiate, dar și cu reprezentații în spații neconvenționale

În cadrul Reuniunii publicul poate urmări și spectacolul „Shakespeare pentru Ana”, producție a Centrului de Arte Coliseum, în montarea Luminiței Țâcu, o regizoare  de forță, recunoscută pe ambele maluri ale Prutului, care a realizat mai multe lucrări în domeniul teatrului-document.

Vom putea vedea și două reprezentații în spații neconvenționale. Astfel, pe strada pietonală va fi susținut un recital muzical, „Oamenii dimineții”, în care jazz-ul, rock-ul, funk-ul, blues-ul și muzica românească tradițională vor fi însuflețite de un grup de actori, artiști plastici și muzicieni de la Târgu Mureș, care se autodefinesc drept „matinalii ciudați cu personalitate”. Cel de-al doilea eveniment muzical se va desfășura la Muzeul Național de Arte Plastice, cu participarea actorilor și orchestrei de cameră a TNME.

Bineînțeles, la Reuniune vor veni și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, cu „Retro” de A. Galin, în regia lui Alexandru Cozub, precum și Teatrul Dramatic „B.P. Hasdeu” din Cahul, cu „Herghelia” după Valeriu Butulescu, în regia lui Gheorghe Mândru.

Reuniunea Teatrelor Naționale devine o permanență, un reper, o sărbătoare de rezonanță în întreg spațiul românesc.

Irina Nechit