Retrospecţie. O federaţie de alternativă

Reprezentanţii câtorva cluburi din Divizia Naţională – FC Zimbru, FC Dacia, Sf. Gheorghe şi, mai nou, CSCA Rapid – au participat la cel de-al doilea aşa-zis „Forum Fotbalistic”, în cadrul căruia, chipurile, au identificat soluţii pentru dezvoltarea fotbalului moldovenesc.

 

La prima vedere, e un eveniment de salutat pentru că fotbalul moldovenesc se confruntă cu probleme, în speţă când vine vorba de meciuri aranjate, şantajarea jucătorilor etc. Totuşi, unii reprezentanţi ai cluburilor participante la „forum” au unele păcate, ceea ce provoacă unele suspiciuni legate de intenţiile acestora.

 

Cea mai vehiculată idee la acest eveniment îl priveşte pe şeful federaţiei de profil, Pavel Ciobanu. Forumiştii vor să-l facă pe actualul preşedinte să nu-şi mai înainteze candidatura pentru un nou mandat. Am impresia însă că, dacă vor pedala pe această idee, Ciobanu ar putea lejer câştiga un nou mandat.

 

De fapt, o bună parte din „rebeli” au activat până de curând în structurile executive ale FMF, cu alte cuvinte, ar fi putut schimba lucrurile dacă ar fi dorit cu adevărat. Cineva ar putea spune că Ciobanu este o mână de fier. Nu am cum să afirm contrariul pentru că nu am participat niciodată la şedinţele interne ale FMF. Cu toate acestea, mă miră faptul că aceşti oameni au tăcut atunci, iar în momentul în care nu au mai fost la FMF au început a arunca cu noroi.

 

Asocierea lor îmi aminteşte de guvernarea PCRM. Din 2002, comuniştii au început a zămisli fel de fel de uniuni de alternativă, în fruntea acestora apărând oameni loiali lui Voronin şi acoliţilor săi. Făcăturile însă, chiar dacă au fost finanţate la greu, nu au reuşit să atragă oameni buni şi, în cele din urmă, au dispărut pe vremea când încă Voronin era preşedinte.

 

Organizatorul acestui forum nu este nimeni altul decât controversatul Adlan Şişhanov, care spune că e coproprietarul FC Zimbru. Şişhanov a mai declarat public că şi-a pus drept scop să-l debarce pe Ciobanu de la FMF. Acum, prin intermediul acestui forum, Şişhanov vrea să atragă de partea sa cât mai mulţi reprezentanţi ai cluburilor din R. Moldova care i-ar face jocul.

 

Ilia Guzun, preşedintele Federaţiei de Fotbal din Găgăuzia, şi Roman Perciun, ex-preşedintele Asociaţiei Fotbalului Feminin, au reclamat că mai multe cluburi urmau să participe la acest forum, însă FMF şi Ciobanu i-ar fi intimidat.

 

Nu vreau să iau apărarea nimănui, dar de ce nu vin cu probe în acest sens? Mai curând, oamenii s-au săturat de disputele sterile şi nu vor să se asocieze cu cineva care urmăreşte un scop personal.

 

FC Zimbru, FC Dacia, Sf. Gheorghe şi, mai nou, CSCA Rapid (ultimii supăraţi pe bună dreptate că le-a fost furată Cupa Moldovei – n.r.) declară că FMF este o instituţie opacă ce cheltuie banii UEFA.

 

Nu cred că UEFA nu se îngrijeşte de banii pe care-i oferă federaţiilor de profil. Fiecare ban este numărat şi cred că se efectuează revizii de câte ori e nevoie. Ciobanu a activat în timpul diferitor guvernări şi, cu siguranţă, că mulţi au vrut să-l înlocuiască. În cazul în care ar fi avut motive întemeiate,  demult nu mai era preşedintele FMF.

 

Fiecare dintre noi vrea un fotbal curat şi de calitate. Dacă cineva are idei, soluţii şi vrea să vină în fruntea FMF, nu are decât să facă o campanie bună şi să câştige simpatia oamenilor din fotbal.

  Vitalie HADEI