Retorică anti-gay de la Sângerei

centralUn părinte din oraşul Sângerei îndeamnă pe o reţea de socializare să-i batem pe homosexuali pentru a salva Rusia

Părintele Maxim Guzun este parohul Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din oraşul Sângerei. Părintele Guzun, alături de Marchel, episcopul de Bălţi şi Făleşti, au avut o campanie împotriva Legii cu privire la egalitatea de şanse. Potrivit acestora, legea cu pricina este „purtătoare de duh homosexualist al societăţii. Nu apără interesele creştineşti, ci le trădează în faţa homosexualilor europeni”. Contactele părintelui Guzun pot fi găsite pe site-ul Eparhiei de Bălţi şi Făleşti. Găsiţi numărul de contact, linkul spre odnoklassniki, precum şi adresa de skype: maximelu-guzunelu!

Adoptarea legii pentru egalitatea de şanse a fost una dintre condiţiile pentru abolirea regimului de vize. Parlamentul a fost receptiv la cerinţele reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe din Moldova şi a revizuit textul primei variante a legii, care se numea „Legea antidiscriminare”, eliminând sintagma „Minorităţi sexuale”.

10154722_703677563027817_458343703_nPoza de pe Odnoklassniki

Un locuitor din oraşul Sângerei ne-a spus că părintele Guzun obişnuieşte la predicile de duminică să susţină o retorică antieuropeană, promovează ideile proruse, iar pe site-urile de socializare nu face decât să apeleze la agresiune împotriva minorităţilor sexuale. Drept exemplu este o fotografie cu un mesaj care îndeamnă la agresiune promovată de către părintele Guzun pe site-ul de socializare odnoklassniki.ru.

Poza are un titlu sugestiv „Бей педрил спасай Россию!” (Bate poponarii, salvează Rusia!). În imagine este prezentat un participant la un marş al homosexualilor. În secvenţa din stânga apare un băiat care flutură un steag al LGBT, iar în secvenţa din dreapta apare mutra desfigurată şi însângerată a acelui băiat. Această secvenţă sugerează încheierea paradei homosexualilor. Sub îndemnul de a-i chelfăni pe homosexuali şi de a slava Rusia, scrie „Expuneţi-vă opinia”. Deci, de fapt, părintele încurajează prietenii de pe acea reţea de socializare să-şi expună opinia asupra acestui mesaj.

„Le-au luat treuca”

Persoana care ne-a contactat a vrut să-şi păstreze anonimatul. „Au fost timpuri când mergeam la biserică în fiecare sâmbătă şi duminică, pe timpul comuniştilor, şi preoţii nici măcar nu scoteau un cuvânt despre politică, dar acum parcă li s-a luat treuca. Când am decis să mă cunun anul trecut, de scârbă, am mers în alt sat, numai să nu mă duc la preotul ăsta”, zice tânărul.

L-am contactat pe părintele Guzun ca să aflăm dacă sunt adevărate afirmaţiile sursei noastre şi dacă are retorică antieuropeană la predicile de duminică. Părintele a avut o reacţie ambiguă: „Nuuuu, nu este adevărat. Nici nu ştiu cum să vă spun… Nuuuu, nu este aşa ceva… poate ceva referitor la legea antidiscriminare… care este pericolul… dar contra Europei…”

„Toată treaba asta vine dinspre Europa!”

Mai mult, părintele a susţinut că nu este împotriva homosexualilor, ci împotriva promovării homosexualităţii: „Noi suntem împotriva păcatului. Suntem împotriva promovării acestui păcat în rândul elevilor, studenţilor. Am văzut acele opt milioane de cărţi venite din România, în care se promovează homosexualitatea, în haine, în coafură. Acolo se spune că mai sunt promovate în rândurile modei şi coafurii persoanele homosexuale. Am datoria să le vorbesc oamenilor la predici despre păcat, iar homosexualitatea este un păcat foarte mare! Eu nu ascund nimic, am vorbit oamenilor despre asta. Toată treaba asta vine dinspre Europa, nu din altă parte! Ne-au băgat pe gât această lege.”

Maxim Guzun este şi inspector şcolar, are şi ore de religie. „Elevii singuri m-au întrebat despre homosexualitate. Eu le-am explicat copiilor că ei încă nu au voie să facă propagandă şi parade”.

Întrebat dacă este justificată aplicarea forţei faţă de homosexuali, acesta ne-a spus că nu este adeptul unei asemenea metode. „Sunt împotrivă. Nu trebuie să baţi omul. De ce să-l baţi… Omu’ o să răspundă în faţa lui Dumnezeu”.

Contactat de JURNAL, membrul Consiliului orăşenesc Sângerei, Nicolae Ropot, ne-a confirmat că părintele susţine retorica antihomosexuală la Sângerei.

„Sunt oameni în biserică care s-au născut homosexuali”

Într-un interviu acordat JURNALULUI, comisarul european pentru Drepturile Omului, Thomas Hammerberg, a declarat că nu înţelege de ce biserica luptă împotriva legii nedescriminare, din moment ce în rândurile bisericii sunt multe persoane care au orientare homosexuală: „Am observat această rezistenţă din partea bisericii. Consider regretabilă opunerea. Cred că rezistenţa se bazează pe o înţelegere absolut greşită a acestei legi. Cred că este absolut inoportun ca preoţii să-şi folosească platforma şi credibilitatea pentru a răspândi prejudecăţi.

Şi, de fapt, conţinutul acestor acţiuni şi sentimente negative sunt îndreptate împotriva grupurilor de oameni care nu au făcut nimic negativ. Mai mult, sunt foarte mulţi oameni în biserică care s-au născut cu orientare homosexuală. Drepturile acestor oameni trebuie respectate. Cred sincer că legea va fi o posibilitate pentru biserică de a-şi reconsidera poziţia şi de a avea puterea de a tolera acest fenomen decât de a-l urî”.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)