REŢINERI // Gruparea criminală „Patron” se destramă

patron.f.nadea roscovanuLa o jumătate de an de când a fost reţinut în România interlopul Ion Guşan, alias Patron, o operaţiune de amploare în care au fost antrenaţi sute de oameni ai legii din R. Moldova şi Italia s-a soldat cu 20 de reţineri ale membrilor grupării criminale supranumite „Patron”.

Aceştia sunt bănuiţi de o serie de crime precum jaf, şantaj, contrabandă, trafic de fiinţe umane etc. Potrivit poliţiştilor, bănuiţii s-au specializat în extorcarea de bani de la proprietarii de microbuze care transportă colete.

Nu au scăpat de mâna criminalilor şi moldovenii aflaţi la muncă în Italia. „Sunt zeci de victime”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Ion Bodrug, şeful Inspectoratului General de Poliţie. Banii colectaţi prin metode clandestine ajungeau în R. Moldova în fondul grupării numite de presa italiană „Caracatiţa”. Atât Procuratura R. Moldova, cât şi cea din Italia au intentat câte un dosar penal.

În R. Moldova, interlopii sunt acuzaţi că au creat o grupare criminală şi urmează să se stabilească ce rol avea fiecare membru. Procurorii italieni îi acuză pe cei 20 de inşi de apartenenţa la un grup mafiot. Poliţiştii preconizează alte 20 de reţineri, gruparea având tentacule în mai multe ţări.

Contactaţi de JURNAL, oamenii legii au evitat să ne comunice cum au stabilit legătura dintre membrii grupării care se presupune că ar fi fost condusă de Ion Guşan, invocând secretul anchetei.

Amintim că Guşan a fost reţinut în septembrie 2013 în România, fiind acuzat pentru producţie şi comercializare ilegală de ţigări. După ce îşi va ispăşi pedeapsa cu privaţiune de liberate în România, Patron urmează să fie transmis justiţiei italiene. Membrii grupării, pentru crimele comise, dacă le va fi dovedită vina, riscă până la 15 ani de puşcărie.

Iana Zmeu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)