Rețineri de salarii în educație

„Profesorii din colegii nu au primit încă salariile pe luna decembrie 2018. Nu știu dacă e peste tot așa, dar la Colegiul Pedagogic „M. Eminescu” din Soroca sunt rețineri de salariu. E foarte greu pentru profesori să supraviețuiască iarna cu salarii neprimite de două luni, care și așa sunt mici. Nici studenții nu au primit bursele.  Nu înțeleg de ce guvernul face rețineri la salarii. Profesorii nu vor să vorbească, li-i frică. Colegiul are de trecut acreditarea și nici nu știu dacă vor activa în următorii 3-5 ani. Profesorii sunt foarte speriați”, ne-a spus un profesor de la colegiul menționat.

Solicitată de JURNAL de Chișinău, directoarea Colegiului „Mihai Eminescu” din Soroca, Tatiana Vișniova, ne-a spus că cei 70 de profesori ai colegiului și-au ridicat salariile pentru luna decembrie la finele săptămânii trecute. Tot în acea zi, potrivit directoarei, au ridicat bursele pe lunile decembrie și ianuarie și cei 582 de studenți ai colegiului.

Am întrebat-o pe Tatiana Vișniova care a fost cauza reținerii salariilor și a burselor. „Am fost recent la minister. Este ușor de criticat. Eu am văzut cu ochii mei că trecerea la altă modalitate de salarizare, la formulele noi a durat un pic. Nu a fost ușor. Noi am fost înțelegători și ne-am descurcat”, a spus ea, adăugând că lumea nu s-a indignat (în numele unui colectiv întreg), chiar dacă am fost sesizați referitor la reținerea de salarii din partea unor profesori de la colegiu.

Tatiana Vișniova ne-a asigurat că salariile profesorilor pentru luna ianuarie vor fi plătite în timpul apropiat. „Am transmis actele necesare pentru luna ianuarie la ministerul de resort pe data de 4 februarie curent”, a precizat directoarea Vișniova.

The following two tabs change content below.