Reținerea lui Turgay Şen face parte din aceeași acțiune privind sechestrarea cetățenilor turci din Kosovo

În ajunul reţinerii directorului Turgay Şen de către oamenii legii din R. Moldova, presa internaţională a anunţat despre sechestrarea şi extrădarea în Turcia a cinci profesori şi a unui doctor turci

În timp ce pe 31 martie presa moldovenească informa că Turgay Şen, directorul Liceului Teoretic „Orizont” din Republica Moldova, a fost reţinut pe Aeroportul Internațional Chişinău, organele de drept erau confuze și nu știau cum să procedeze mai departe, deducem din interviul acordat JURNALULUI de Chişinău de către director. Într-un târziu, Turgay Şen a fost dus la Procuratura Generală, apoi eliberat cu condiţia să nu părăsească Republica Moldova în următoarele zece zile.

Nadejda Roşcovanu

Turgan Şen a solicitat azil politic în Republica Moldova din cauza represiunilor iniţiate de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, împotriva adepţilor clericului Fethullah Gulen, refugiat în SUA, pe care preşedintele turc îl consideră organizatorul tentativei loviturii de stat din 2016.

Arestarea lui Turgay Şen face parte din același scenariu

În ajunul reţinerii directorului Turgay Şen de către oamenii legii din R. Moldova, presa internaţională a anunţat despre sechestrarea şi extrădarea în Turcia a cinci profesori şi a unui doctor turci, care îşi desfăşurau activitatea în Kosovo. Acţiunea, pusă la cale de serviciile secrete kosovare şi cele turceşti, a stârnit reacţia mai multor organizaţii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului şi a diferitor politicieni europeni. Acestea au atenţionat şi recomandat de mai multe ori statelor cărora le-a cerut Erdogan „repatrierea” presupuşilor săi duşmani să nu extrădeze cetăţenii turci.

Drept urmare, premierul kosovar, Ramush Haradinaj, i-a demis pe ministrul de Interne şi pe şeful serviciilor secrete după expulzarea în Turcia a celor şase cetăţeni turci. Haradinaj a spus că nu a fost informat despre arestarea şi expulzarea acestora, scrie www.zamanromania.ro.

Turgay, preţul pentru reparaţia preşedinţiei?

Reţinerea lui Turgay Şen, pe Aeroportul din Chişinău, se pare că e parte a avalanşei de represiuni, reţineri şi arestări întreprinse în ultimii ani asupra cetăţenilor turci împrăştiaţi prin lume după tentativa loviturii de stat care a avut loc în Turcia în 2016, speculează unii politicieni şi formatori de opinie de la Chişinău. Totodată, aceştia fac legătura între reţinerea directorului cu vizitele lui Dodon în Turcia, dar şi prietenia sa cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a promis reparaţia clădirii Preşedinţiei R. Moldova.

Şeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Nicoale Chitoroagă, a declarat pentru o instituţie de presă că Turgay Şen este bănuit de comiterea unei infracţiuni „din categoria celor grave”.

Turgay Şen însă se întreabă: cum a fost lăsat să circule până acum în mai multe ţări europene dacă dosarul său, cu bănuiala de comiterea infracţinii „din categoria celor grave”, e deschis din 2017?

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)