Resuscitarea bibliotecilor din Republica Moldova

Fundaţia „Bill şi Melinda Gates” va investi trei milioane de lei în bibliotecile din Republica Moldova

Bibliotecile din Republica Moldova vor avea o nouă şansă să crească. Potrivit bibliotecarilor, instituţiile vor deveni centre comunitare, dar pentru ca aceasta să se întâmple, ar trebui să existe implicare, colaborare şi dorinţa de a lucra.

Biblioteca raională din Leova s-a îmbrăcat marţi în straie de sărbătoare, a deschis larg uşile şi a întâmpinat oaspeţii. Unii au venit din Chişinău, alţii au traversat Atlanticul pentru a ajunge la deschiderea primului Centru Regional de Formare pentru bibliotecari – parte a rețelei pilot de biblioteci „Novateca”. „E un eveniment istoric, suntem mândri de deschiderea Centrului în localitatea noastră”, a dat startul discursurilor Eufrosinia Greţu, preşedintele raionului Leova.

Centru pentru toţi

Valentina Naşcu, directoarea Bibliotecii publice raionale Leova, spune că, prin intermediul proiectului pilot „Novateca”, instituţia a fost dotată cu zece calculatoare, imprimantă, scaner şi alte aparate ce le-au uşurat lucrul. „Până a se apuca de lucru, bibliotecarii au fost instruiţi, au participat la diferite traininguri în cadrul cărora au învăţat ce este internetul, cum să deschidă un cont pe skype, lucruri importante şi utile”, spune emoţionată Naşcu.

Aceasta a mai menţionat că Centrul deschis la Leova va servi nu doar la organizarea trainingurilor pentru bibliotecari, dar va putea fi folosit şi de către locuitorii oraşului Leova. „Deja au început să vină oameni pentru a naviga pe internet. Vorbesc cu rudele plecate peste hotare. În timp ce îşi aşteaptă rândul, mai răsfoiesc câte o carte”, spune directoarea bibliotecii.

„De ce mai avem nevoie de bibliotecă?”

„Unii primari se întrebau de ce mai avem nevoie de bibliotecă în comunitate. Acum această întrebare nu mai există. Au înţeles că biblioteca va deveni un centru comunitar”, ne spune Mariana Jalbă, directoarea Bibliotecii raionale Hânceşti. Aceasta susţine că a trecut timpul când bibliotecile erau considerate ca depozite de cărţi. „Dotarea acestora cu computere şi internet le transformă într-un adevărat centru, mai ales în localităţile care au rămas fără şcoli şi grădiniţe. Nu puteam rămâne în continuare la nivelul anilor 90. Avem posibilitatea să mergem în pas cu lumea. În acelaşi timp, va creşte încrederea în bibliotecari. Am o colegă care a lucrat toată viaţa la biblioteca din sat cu un salariu de 800 de lei. Soţul îi spunea să lase serviciul şi să facă ceva mai util. După ce a participat la programul de instruire, a fost solicitată să vorbească pentru mai multe televiziuni, după asta bărbatul şi-a schimbat atitudinea. Merge prin sat şi le spune tuturor că soţia sa este bibliotecară. De asta aveau nevoie bibliotecarele noastre, de o mână întinsă şi de recunoaşterea lor profesională. Acum cred că vor înceta să fie la fel de modeste şi vor cere mai mult respect din partea autorităţilor”, spune Mariana Jalbă.

Potrivit organizatorilor, Bill Gates are o filozofie democrată şi susţine că nu poate intra în casa cuiva să facă ordine. De aceea a fost lansat proiectul pilot pentru doi ani şi, în funcţie de rezultatele obţinute, se va decide dacă va continua sau nu.

Sandra Fried, reprezentant al Fundaţiei „Bill & Melinda Gates” care susţine financiar reutilarea bibliotecilor şi deschiderea centrelor regionale, menţionează că proiectul „Novateca” face parte din Programul „Global Libraries” deschis în Statele Unite ale Americii. „Prima ţară, după SUA, în care a fost implementat proiectul a fost Chili. „Novateca” este proiectul pilot pentru RM. În fiecare ţară, programul are o denumire proprie şi o organizaţie care îl implementează. În R. Moldova programul este implementat de IREX, în timp ce în Chili de Ministerul Educaţiei”, explică Fried.

Parteneri de încredere

Fried mai susţine că punctul forte al Republicii Moldova este că bibliotecile sunt deja formate. „Aş vrea ca acest proiect să meargă înainte, deoarece avem oportunitatea să contribuim la dezvoltarea şi creşterea bibliotecilor”, opinează reprezentantul fundaţiei.

Megan O’Connor, specialist principal al organizației IREX pentru Inițiativa „Global Libraries” pentru România, Ucraina şi R. Moldova, spune că spre deosebire de celelalte două ţări, în Republica Moldova, bibliotecarii, cu resursele modeste pe care le-au avut, au reuşit să păstreze instituţiile.

„Nu vrem să ne gândim că este un proiect pilot, dar că va avea continuitate. Sunt mai puţine provocări. Pentru aceasta avem nevoie de parteneri de încredere şi implicare”, spune O’Connor.

Prima doamnă Margareta Timofti, prezentă la eveniment, a fost denumită şi prima bibliotecară a RM. „Proiectul ‘Novateca’ vine în Republica Moldova în condiţiile în care doar 15% din bibliotecile de aici sunt dotate cu calculatoare şi doar 11% au acces la internet. Este unica şansă pentru biblioteci de a-şi moderniza activitatea”, a menţionat Margareta Timofti.

 

Novateca

Proiectul pilot „Novateca” a demarat în 2011. În această perioadă au fost selectate 68 de biblioteci care vor fi dotate cu computere. De asemenea, pe întreg teritoriul RM vor fi deschise cinci centre regionale de formare, care vor instrui peste 100 de bibliotecari pentru a putea utiliza noile resurse tehnologice în beneficiul comunităţilor.

Proiectul „Novateca” este susţinut financiar de către Fundaţia „Bill şi Melinda Gates”, prin intermediul IREX Moldova în cooperare cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). La etapa pilot, pentru dezvoltarea bibliotecilor şi transformarea lor în centre comunitare vor fi alocate trei milioane de dolari.

 Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)