Restanţierii la română din UTA Găgăuzia nu vor primi diplome de Bac

În acest an, 45 de absolvenţi ai ciclului liceal din UTA Găgăuzia au luat note insuficiente la examenul Limba şi Literatura Română. Din numărul de 1050 de elevi din UTA Găgăuzia care au susţinut examenul de bacalaureat în acest an, restanţierii constituie 4,2%. Faptul l-a indignat profund pe başcanul  Găgăuziei Mihail Formuzal. Acesta a declarat într-un interviu acordat postului TV Mir că vede soluționarea acestei probleme în implementarea unui proiect de lege conform căruia UTA Găgăuzia să emită propriile diplome de bacalaureat în care nu va fi trecută nota la Limba și Literatura Română. Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, convocată pe 25 iulie a decis ca cei 45 de elevi care au luat note insuficiente la Limba și Literatura Română să susțină repetat examenul la această disciplină pe 27 iulie. Iar Direcţia Învăţământ din UTA Găgăuzia să perfecteze diplome de bacalaureat pentru aceşti elevi. Totodată, Nicolai Stoianov, vicebaşcanul UTA Găgăuzia, a declarat pentru JURNAL că Universitatea de Stat din Comrat va fi obligată să înmatriculeze elevii în baza diplomelor respective.

Ulterior, ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, preşedintele Comisiei Naţionale de Examene, a organizat şi desfăşurat, asistat de membrii Comisiei Naţionale de Examene, o şedinţă de lucru cu participarea factorilor de decizie din UTA Găgăuzia în care a fost abordată chestiunea ce vizează calitatea şi eficienţa învăţării Limbii şi Literaturii Române în UTA Găgăuzia.

În urma discuţiilor avute cu Nicolai Stoianov şi Vera Balova, şefa Direcţiei învăţământ, tineret şi sport, UTAG, părţile au căzut de acord că rata de eşec de 4,2% la proba de română în instituţiile liceale din UTAG reprezintă o realitate care nu distonează cu mult de rezultatele anului trecut. Aceste 4,2% urmează să susţină, de două ori în următorii trei ani, examenul Limba şi Literatura Română. Acestor 45 de elevi li se vor elibera certificate de confirmare a finalităţii studiilor liceale, iar, pentru cinci absolvenţi care au fost acceptaţi deja la studii peste hotare, ministerul urmează să elibereze câte un certificat special, prin care comunitatea academică internațională să fie informată privind decizia ca aceştia să susțină în mod obligatoriu proba de bacalaureat la Limba și Literatura Română în sesiunea 2012.

Vadim VASILIU 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)