„Republica Plahotniuc”

CONFLICT // Controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc este acuzat că a acaparat afaceri străine prin intermediul unor instituţii de stat – CCCEC, Procuratura Generală şi judecători, pe care le-ar controla din umbră

Un grup de oameni de afaceri din R. Moldova au adus, în cadrul unei conferinţe de presă, acuzaţii grave la adresa controversatului businessman Vlad Plahotniuc, afirmând că acesta ar fi acaparat afaceri străine prin intermediul unor instituţii de stat – CCCEC, Procuratura Generală şi judecători, pe care le-ar controla din umbră.

Potrivit ex-consilierului prezidenţial Sergiu Mocanu, „probele” sunt oamenii de afaceri care au avut de suferit din cauza lui Vlad Plahotniuc. Aceştia au spus că se adresează mass-media cu dovezile lor şi nu în instanţe sau la organele de anchetă pentru că acolo nu ar obţine dreptate. Majoritatea dintre cei care l-au însoţit pe Sergiu Mocanu la conferinţa de presă au spus că le-au fost intentate dosare penale la comandă de către aceiaşi procurori sau de către aceiaşi ofiţeri anticorupţie, la indicaţia lui Vlad Plahotniuc.

„Nimeni dintre noi, cei prezenţi în faţa presei, nu am avut probleme cu legea, dar când Vlad Plahotniuc a pus ochii pe afacerile noastre – a început teroarea. Sunt oameni care s-au sinucis din cauza presiunilor Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), instituţie controlată de Plahotniuc”, a declarat în cadrul conferinţei de presă Viorel Ţopa, acţionar la „Victoriabank”.

„CCCEC, arma lui Plahotniuc”

Potrivit lui Viorel Ţopa, CCCEC este arma lui Plahotniuc. „Beneficiar la toate atacurile CCCEC împotriva unor oameni de afaceri este anume Vlad Plahotniuc. Nu cred că este vorba de o coincidenţă. Noi ne adresăm Procuraturii Generale pentru a face lumină în aceste cazuri, dar ne adresăm aceloraşi persoane care ne-au atacat şi fabricat dosare”, a spus Viorel Ţopa.

Omul de afaceri a adăugat că instituţiile statului mimează lupta cu corupţia. „Judecători, anchetatori şi alţi funcţionari se odihnesc la un club patronat de Plahotniuc. Acolo primesc ordine de la acesta, iar ulterior îndeplinesc aceste comenzi”, a precizat Viorel Ţopa.

Acţionarul „Victoriabank” Victor Ţopa a menţionat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că Plahotniuc a terorizat o mulţime de oameni şi a pus mâna pe afacerile lor. „Ne-am adresat în judecată pentru ca să ni se facă dreptate, dar cei de la Judecătoria Economică sunt supuşii lui Plahotniuc. Mai mult, acesta ne-a ameninţat că va da ordine CCCEC şi PG să aibă grijă de noi. Plahotniuc controlează judecătorii, procurorii, anchetatorii. A pus mâna pe cele mai profitabile afaceri în ultimii ani, iar acum vrea deja puterea în stat”, a conchis Victor Ţopa.

„Calul troian din AIE”

Politicianul Sergiu Mocanu a confirmat cele spuse de Victor Ţopa. „Această caracatiţă mafiotă este acoperită de Marian Lupu. Acţiunile noastre nu sunt îndreptate împotriva Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Nu trebuie să facem din AIE o vacă sacră. În AIE s-a infiltrat un cal troian, numele căruia e Plahotniuc”, a specificat Mocanu. „Am informaţii că Plahotniuc vrea să fie şi are şansele să fie al doilea pe listele PD la viitoarele alegeri parlamentare. Prin această mutare, acesta ţinteşte funcţia de prim-ministru al R. Moldova”, a spus Mocanu.

Ex-consilierul prezidenţial a precizat că, pe lângă cei cinci oameni de afaceri, prezenţi la conferinţa de presă, mai sunt şi alţii, dar au fost constrânşi să nu vorbească despre ilegalităţile care li s-au făcut de Plahotniuc. Directorul S.A. „Carmez” Anatol Câşlaru a menţionat că a fost înlăturat ilegal de la conducerea întreprinderii şi că i s-a incriminat că a adus pagube de peste şase milioane de lei. „Nu pot să spun că anume Plahotniuc a fost implicat în schema de preluare a întreprinderii, dar instituţiile statului nu vor să se afle adevărul”, a spus Câşlaru.

Cazuri asemănătoare au fost enunţate şi de către fostul director de la S.A. „Franzeluţa”, Spiridon Danilescu, omul de afaceri din Călăraşi, Nicolae Discant, şi Ilie Rotaru, care s-a referit la cazul „Gemenii”.

Întrebaţi de ce au făcut publice aceste informaţii abia acum, oamenii de afaceri au spus că au aşteptat schimbarea puterii, iar apoi le-a fost frică să nu dăuneze Alianţei pentru Integrare Europeană. De asemenea, Mocanu a spus că, în curând, în Moldova va fi constituit un comitet antimafie, susţinut financiar de către parteneri din afară.

Sergiu Mocanu a fost acţionat în judecată de Vlad Plahotniuc şi, dacă instanţa îl va găsi vinovat, va trebui să achite 2 milioane de lei pentru defăimare.

Diferend economic

„Vlad Plahotniuc a furat acţiunile noastre”, a declarat Victor Ţopa, acţionar la Victoriabank, în cadrul unei emisiuni televizate. Totodată, acesta a mai precizat că acuzaţiile aduse la adresa lui Vlad Plahotniuc vor fi argumentate cu probe în procesele de judecată. „Acţiunile respective întreprinse acum sunt din interes pur economic”, a adăugat Ţopa.

Reacţia lui Vlad Filat

Prim-ministrul Vlad Filat a declarat la o emisiune televizată că declaraţiile lui Sergiu Mocanu despre dirijarea de către Plahotniuc în R. Moldova îl deranjează mai mult decât l-ar afecta pe Marian Lupu, liderul PDM, pentru că este vorba despre instituţiile statului. Filat a spus că a cerut instituţiilor abilitate să clarifice situaţia, iar celor ce fac acuzaţii le-a sugerat să mai prezinte şi probe.

Plahotniuc neagă acuzaţiile şi ameninţă presa

Omul de afaceri Vlad Plahotniuc a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că îi va da în judecată atât pe cei care îl denigrează, precum şi mass media care va publica aceste informaţii. „În calitatea mea de cetăţean onest al acestui stat, care promovează interesele naţionale, dar şi ca contribuitor la bugetul de stat, solicit organelor statului să mă protejeze pe mine şi afacerile mele. Am certitudinea că acest atac, pornit împotriva mea, este coordonat cu persoane interesate să-mi destabilizeze afacerile coordonate de mine de 20 de ani”, a declarat acesta. El a mai spus că nu a atentat niciodată la averile sau afacerile altora.

Controversatul om de afaceri a preîntâmpinat că va acţiona în judecată pe cei care vor promova cu „reacredinţă” mesaje denigratoare la adresa sa, referindu-se aici şi la instituţiile de presă, specificând că regretă participarea jurnaliştilor la această campanie, aceştia publicând informaţii „nedovedite”.

Vlad Plahotniuc spune că atacurile care sunt făcute la adresa lui şi a angajaţilor săi sunt făcute chiar de către persoane care au avut probleme cu justiţia.

Vlad Plahotniuc a declarat că, pe moment, nu intenţionează să se lanseze în politică şi a negat zvonurile că ar pretinde la funcţia de prim-ministru în cazul în care Marian Lupu ar deveni preşedintele Republicii Moldova. Totodată, bussinesmanul a declarat că „Lupu va fi cel mai bun preşedinte al Republicii Moldova. Are suportul meu nu numai pentru faptul că suntem prieteni”.

Plahotniuc s-a referit de asemenea la declaraţiile cu privire la concernul său media făcute de premierul Vlad Filat în cadrul unei emisiuni televizate. „Dacă a atacat şi dumnealui afacerile mele, atunci e rău”, a spus Plahotniuc.

Replica lui Mocanu

„Conferinţa lui Plahotniuc nu a avut loc întâmplător imediat după ce au început şedinţele de judecată în dosarul Plahotniuc versus Mocanu. Astfel, acesta a vrut să intimideze jurnaliştii, să le spună că dacă vor continua să spună rău despre el, vor păţi ca Mocanu. A vrut să spună că persoanele care îl vor ataca vor „beneficia” de justiţa lui”, a declarat fostul consilier prezidenţial, Sergiu Mocanu, cu referire la conferinţa de presă susţinută de omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Amintim că, printr-o decizie judecătorească, a fost pus sechestru pe averea lui Mocanu (vezi detalii în pagina 4).

Marian Lupu: „Îi voi da replica păpuşarului”

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, a spus că nu vrea să intre în dispută cu Sergiu Mocanu, care l-a acuzat că este susţinătorul omului de afaceri Vlad Plahotniuc. „Mocanu este un mercenar în tot acest scandal care durează de mai bine de o săptămână. Atunci când păpuşarul va apărea la rampă voi spune mai multe”, a spus Lupu, menţionând că premierului Vlad Filat îi convine declanşarea acestui scandal, pentru că este contracandidatul său în cursa prezidenţială. „Domniei sale îi convine această situaţie, mai ales că va fi contracandidatul meu în cursa prezidenţială. Aceste atacuri au început imediat ce Curtea Constituţională a emis hotărârea în care se spune că Vladimir Voronin nu are dreptul să candideze la funcţia de preşedinte”, a spus Marian Lupu.

Liderul PD a menţionat că în cadrul unei întrevederi cu Plahotniuc a fost informat că acestuia din urmă i s-a propus să fie „rege în business” în Republica Moldova. „Vlad Plahotniuc mi-a spus că cineva dintre politicieni i-a transmis că, în schimbul susţinerii sale pentru a deveni «rege în politică», îi garantează să fie «rege în business». Să vă spună dânsul despre care politician e vorba. Vlad Plahotniuc apare în faţa presei şi asta este un lucru bun”, a dezvăluit liderul PD.

Atacurile la adresa lui Filat nu s-au oprit aici. „În cele 12 luni, de când PDM se află la guvernare, nu am deţinut funcţii şi nu am beneficiat şi folosit surse administrative. În acelaşi timp, rating-ul meu este în creştere. Şansele mele mari la alegerile prezidenţiale deranjează pe unii. Nu le convine că se întâmplă aşa şi încearcă să împroaşte cu mizerie în mine”, a menţionat sursa citată.

Marian Lupu a precizat că va pleda pentru modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte atribuţiile preşedintelui ţării. „Preşedintele trebuie să asigure un echilibru între puteri şi nu să fie unul foarte puternic. Nu avem nevoie de un Pinocet”, a adăugat Lupu. Ultima afirmaţie vine ca o replică pentru Vlad Filat care a spus că Republica Moldova are nevoie de un preşedinte puternic.

„Calomnie directă”

De asemenea, directorul CCCEC, Viorel Chetraru, a negat cu înverşunare faptul că omul de afaceri, Vlad Plahotniuc, i-ar fi achitat vacanţa acestuia, după cum a declarat anterior Sergiu Mocanu. Acesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că toate acuzaţiile în adresa sa şi a CCCEC nu sunt decât o „calomnie directă”.

„Vacanţa mea şi a familiei mele, pe care am petrecut-o în acest an în Turcia, în perioada 6–16 iulie, m-a costat 26.550 de lei. Vă asigur că îmi pot permite un trai decent şi că niciun businessman nu mi-a achitat niciodată facturile. Sunt acuzaţii grave pe care nu le voi accepta niciodată”, a declarat, pe un ton ridicat, Chetraru. Acesta a dat asigurări că nu va lăsa lucrurile aşa şi că prima dovadă în acest sens este chemarea în instanţă a lui Sergiu Mocanu.

Directorul CCCEC a mai spus că nu-l interesează banii şi că nu are de gând să-i ceară de la Mocanu. „Nu banii contează, ci onoarea. Am avut o reputaţie ireproşabilă pe toată durata activităţii mele. Am trei facultăţi terminate, dintre care una peste hotare. În cariera mea nu mi-a fost pătată niciodată reputaţia şi nu o să permit acest lucru acum”, a conchis Chetraru.

Cristina BACIU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)