Republica Plahotniuc

„Pentru Vlad Plahotniuc este important să înăbuşe protestele din piaţă”

DSC_7234

Foto: Nadea Roşcovanu

Cabinetul de miniştri în frunte cu Valeriu Streleţ a fost demis joi, 29 octombrie, după trei luni de la învestire. Moţiunea de cenzură împotriva executivului, depusă de socialişti şi comunişti, a fost susţinută cu voturile a 65 de deputaţi PSRM, PCRM şi PD. Semnatarii moţiunii au invocat că Guvernul, în frunte cu Valeriu Streleţ, s-a poziţionat în fruntea unor scandaluri de corupţie şi, în aceste împrejurări, a pierdut dreptul de a mai administra statul. Totodată, democraţii l-au acuzat pe Streleţ că s-a detaşat de funcţia sa şi s-a transformat în apărătorul lui Vlad Filat în momentul în care a cerut demisia şefului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, şi a procurorului general, Corneliu Gurin.

În replică, Valeriu Streleţ a declarat că moţiunea de cenzură este total lipsită de fond. Mai mult, acesta a declarat că se aştepta la căderea Guvernului după ce, sâmbătă, 24 octombrie, i-a telefonat de două ori oligarhul Vlad Plahotniuc, dar el nu i-a răspuns la telefon. „Noi nu mai putem accepta jocurile din culise, totul trebuie să fie transparent, nu mai putem participa la conservarea unui sistem”, a spus Streleţ. Acesta a adăugat că demiterea Guvernului ar putea crea un blocaj bugetar pentru R. Moldova. Şi asta pentru că, în lipsa unei stabilităţi politice, nu va fi posibilă semnarea Acordului de finanţare cu FMI, dar nici acordarea primei tranşe de împrumut din partea României.

Îndemn la conciliere

Potrivit Constituției, președintele Timofti trebuie să numească un nou premier, care să vină în Parlament cu un nou guvern în termen de 15 zile

După demisia Guvernului Streleț, liderul PL Mihai Ghimpu a îndemnat reprezentanţii partidelor să depăşească supărările personale şi să se aşeze la masa de negocieri pentru a forma o nouă alianţă proeuropeană. Un îndemn similar a făcut şi liderul PPEM Iurie Leancă. „Cel mai important acum e să fie lansate fără întârziere discuţii în vederea formării unei noi majorităţi proeuropene, cu angajamente foarte clare, pentru a scoate Republica Moldova din criza sistemică”, a declarat liderul PPEM. Acesta s-a arătat convins că un consens în privinţa alegerii noului guvern ar putea fi atins în zece zile.

Potrivit lui Goşu, o mare problemă pentru Moldova este că așa-zisele coaliții proeuropene, mai ales după 2014, au izbutit să compromită ideea europeană pentru o lungă perioadă. Votul de ieri nu a făcut decât să legifereze existența unei alte coaliții, care funcționa de câteva zile, mai precis din momentul în care s-a schimbat subordonarea Centrului Naţional Anticorupţie, de la 22 octombrie, când Plahotniuc, Ghimpu, Voronin, Dodon au votat trecerea Centrului Naţional Anticorupţie în subordinea Parlamentului, din acel moment în R. Moldova exista o altă majoritate parlamentară.

Ce va urma după demisia Guvernului

Analistul politic de la Bucureşti, Armand Goşu, consideră că PPEM va fi atras la guvernare, iar liderul partidului ar putea fi viitorul premier al R. Moldova. PLDM va fi supus unor presiuni incredibile pentru a fi destructurat, oamenii vor fi cumpăraţi ori şantajaţi să treacă la PPEM-ul lui Iurie Leancă, ca să reformateze o nouă majoritate, tot aşa la limită. „Cu sprijinul parlamentarilor comunişti şi chiar socialişti va fi votat orice. Vladimir Plahotniuc poate să pună un tomberon în fruntea guvernului că oricum va fi votat. Important pentru Plahotniuc este să înăbuşe protestele din piaţă. E îngrozit de perspectiva că ar putea avea soarta lui Ianukovici sau a lui Ceauseşcu, pentru asta trebuie să controleze cu braţ de fier procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie, SIS-ul, Ministerul Apărării, iar acum Ministerul Afacerilor Interne. E vital să controleze MAI”, a opinat analistul.

„Plahotniuc este îngrozit de perspectiva de a avea soarta lui Ceauşescu”

Potrivit expertului, un rol determinant în relaţiile dintre Plahotniuc şi Filat l-a jucat Platforma pentru Demnitate și Adevăr. „Plahotniuc s-a minţit singur. El, probabil, este ferm convins că moldovenii sunt atât de naivi încât nu protestează nici dacă le furi tot ce au. Nu protestează decât dacă cineva îi manipulează şi îi scoate din casă printr-un complot. Plahotniuc, posibil, crede sincer că Filat şi nu mai ştiu cine, din nu ştiu ce ţară, au conspirat împotriva lui şi au organizat aceste proteste ale Platformei DA. Cum este îngrozit de perspectiva de a avea soarta lui Ceauşescu sau Ianukovici, a încercat să blocheze aceste proteste cu orice preţ. Pentru asta, crezând că protestele sunt rezultatul unei conspiraţii la care a participat Filat, a lovit în acesta. Mai mult, arestarea lui Filat le-a permis posturilor media controlate de oligarh să dea vina pe Filat pentru miliardul furat”.

Potrivit lui Goşu, o mare problemă pentru Moldova este că așa-zisele coaliții proeuropene, mai ales după 2014, au izbutit să compromită ideea europeană pentru o lungă perioadă. Votul de ieri nu a făcut decât să legifereze existența unei alte coaliții, care funcționa de câteva zile, mai precis din momentul în care s-a schimbat subordonarea Centrului Naţional Anticorupţie, de la 22 octombrie, când Plahotniuc, Ghimpu, Voronin, Dodon au votat trecerea Centrului Naţional Anticorupţie în subordinea Parlamentului, din acel moment în R. Moldova exista o altă majoritate parlamentară. Ce s-a întâmplat acum a fost doar confirmarea funcționării acestei majorităţi, a conchis analistul.

Și Anatol Ţăranu, directorul Centrului de analiză şi consultanţă „Politicon”, consideră că PLDM va rămâne la guvernare, deşi nu se va mai afla pe prima poziţie. În cadrul alianţei va fi atrasă PPEM. Aceasta înseamnă că PLDM va fi împins de pe prima poziţie, iar acest loc va fi ocupat de PDM.