Republica Moldova, în centrul unui scandal internaţional

Publicaţia britanică „The Independent” a realizat o investigaţie care relevă implicarea judecătorilor din Republica Moldova în scheme de spălare de bani

foto simbol19 companii de top din Marea Britanie se află în centrul unei investigaţii privind una dintre cele mai mari scheme de spălare de bani din Europa. Este vorba despre legitimarea a 20 de miliarde de dolari! Publicaţia britanică „The Independent” a realizat o investigaţie care relevă implicarea judecătorilor din Republica Moldova în scheme de spălare de bani. Unul dintre anchetatorii din Republica Moldova a declarat pentru „The Independent” că banii au fost trimişi din Rusia, iar companii înregistrate în Marea Britanie au instrumentat tranzitul acestor fonduri. Infractorii au creat companii paravan în Marea Britanie, care au încheiat numeroase tranzacţii între ele. Ulterior, acestea s-au acţionat reciproc în judecată în Republica Moldova, cerând plata unor datorii de sute de milioane de dolari. Un judecător din R. Moldova decidea în favoarea reclamantului, care primea astfel banii de la o altă firmă paravan, în baza unui ordin judecătoresc. Apoi banii erau viraţi în Rusia.

Anchetatorii încearcă să identifice infractorii, însă aceasta este aproape imposibil, deoarece nu se ştie cine deţine companiile paravan din Marea Britanie. În unele cazuri, în calitate de directori ai acestor companii paravan figurează cetăţeni moldoveni, care nu aveau nicio idee despre ce se întâmplă. Însă, prin angajarea lor în aceste funcţii, cazurile firmelor respective pot fi soluţionate de tribunale din R. Moldova. Potrivit „The Independent”, este imposibilă stabilirea identităţii proprietarilor companiilor britanice implicate, întrucât aceștia se ascund în spatele unor entități obscure din paradisuri fiscale, precum Seychelles, Bahamas și Insulele Marshall, în timp ce birourile oficiale le sunt înregistrate în Londra, Edinburgh, Belfast, Glasgow sau Birmingham.

În calitate de directori ai acestor companii paravan figurează cetăţeni moldoveni, care nu aveau nicio idee despre ce se întâmplă. Însă, prin angajarea lor în aceste funcţii, cazurile firmelor respective pot fi soluţionate de tribunale din R. Moldova. Potrivit „The Independent”, este imposibilă stabilirea identităţii proprietarilor companiilor britanice implicate, întrucât aceștia se ascund în spatele unor entități obscure din paradisuri fiscale, precum Seychelles, Bahamas și Insulele Marshall, în timp ce birourile oficiale le sunt înregistrate în Londra, Edinburgh, Belfast, Glasgow sau Birmingham.


De exemplu, una dintre aceste companii, cu sediul la Edinburgh, are acționari necunoscuți din Panama și Belize. O altă companie, Westburn Enterprises, a pretins o datorie de jumătate de miliard de dolari de la un garant rus prin intermediul instanțelor din Republica Moldova. Chiar dacă a pretins tranzacții atât de mari, firma este de fapt înregistrată într-un sediu modest cu o mică companie de contabilitate. Două dintre cele 19 companii oferă servicii poștale și sunt înregistrate într-un singur oficiu din Birmingham.„Documentele de la Ministerul Justiției al Republicii Moldova arată că una dintre aceste companii a primit jumătate de miliard de dolari printr-o singură hotărâre judecătorească”, scrie „The Independent”. Judecătorii din Republica Moldova au emis peste 50 de hotărâri în cadrul acestei scheme, care vizează aproximativ 20 de miliarde de dolari de datorii plătite. „Unii dintre judecători au demisionat, alții sunt investigați”, a menţionat șeful Agenției de prevenire a spălării de bani din Moldova, Vasile Sarco, pentru publicaţia britanică.

Moldoveanul Andrei Abramov, angajat la Autoritatea Aeronautică Civilă, a fost folosit pentru încasarea unei datorii fictive de 180 de milioane de dolari. Compania britanică „Valemont Properties Limited”, în calitate de creditor, a înaintat o cerere de chemare în judecată prin Judecătoria Râșcani din mun. Chișinău prin care a solicitat încasarea unei datorii fictive de 180 de milioane de dolari de la cetățeanul moldovean Andrei Abramov și de la două companii din Rusia. Moldoveanul a mărturisit că a primit 100 de dolari pentru ca numele său să apară în ordonanța judecătorului.

Acesta a mai spus că „patru sau cinci” bancheri din Republica Moldova sunt implicați în „afacere”. Firmele suspecte au făcut plăți către cele legitime britanice prin conturile unei bănci din Republica Moldova. „The Independent” relatează cazul moldoveanului Andrei Abramov, angajat la Autoritatea Aeronautică Civilă, care a fost folosit pentru încasarea unei datorii fictive de 180 de milioane de dolari. Compania britanică „Valemont Properties Limited”, în calitate de creditor, a înaintat o cerere de chemare în judecată prin Judecătoria Râșcani din mun. Chișinău prin care a solicitat încasarea unei datorii fictive de 180 de milioane de dolari de la cetățeanul moldovean Andrei Abramov și de la două companii din Rusia. Moldoveanul a mărturisit că a primit 100 de dolari pentru ca numele său să apară în ordonanța judecătorului. În acest sens, fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, a scris pe pagina sa de Facebook că presa independentă din Europa abia începe taxările la adresa Republicii Moldova pentru corupţie, spălare de bani şi contrabandă. „Ce a făcut Guvernul, sistemul judecătoresc, Banca Națională?! Citiți și veți vedea. Eu abordez subiectul de ani de zile, iar pentru asta sunt considerat cârcotaș și antieuropean. Întrebare publică pentru Ambasada SUA la Chişinău: Pentru ce au fost cheltuiţi peste 60 de milioane de dolari (bani americani) pentru proiectul „Combaterea spălării banilor şi corupţiei în Republica Moldova?”, întreabă fostul premier.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)