Republica Moldova este neputincioasă și nepăsătoare în problema Nistrului, iar Ucraina își face mendrele 

Majoritatea parlamentară a respins ieri, 15 februarie, propunerea liberal-democraților de a audia membrii Guvernului la subiectul dezvoltarea Complexului hidroenergetic Dnestrovsk și construcția altor șase hidrocentrale care ar pune în pericol râul Nistru. Iminența acestei catastrofe ecologice a fost determinată de ignoranța cu care au abordat autoritățile moldovenești această problemă zeci de ani la rând.

Liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a făcut referire la informațiile mai multor organizații neguvernamentale, potrivit cărora Ucraina ar cere de la R. Moldova un teren de 19 de hectare pentru ca această centrală să poată funcționa la o capacitate mai mare. În consecință, Chișinăul ar pierde controlul asupra scurgerii râului Nistru pe teritoriul său.

„Sunt mai multe lucruri necunoscute pe care trebuie să le discutăm”, a spus Pistrinciuc. „Nistrul poate dispărea și R. Moldova se va transforma în deșert”, și-a exprimat susținerea pentru această propunere socialistul Vlad Bătrâncea, adăugând că ucrainenii ar intenționa deja să înceapă construcția altor șase hidrocentrale.

Și liberalul Roman Boțan a subliniat că această problemă ține de securitatea națională a statului și trebuie discutată, iar comunista Elena Botnarenco a accentuat importanța unui control parlamentar privind acest subiect.

Cu toate acestea, pentru includerea propunerii pe ordinea de zi a Parlamentului au fost adunate numai 43 de voturi, ceea ce a fost insuficient.

Nici nu știu despre ce vorbesc

Este important faptul că liberal-democrații, comuniștii, liberalii și socialiștii insistă asupra audierilor în acest caz, însă declarațiile lor denotă o necunoaștere absolută a situației.

Amintim că JURNAL de Chișinău a realizat o investigație despre acest subiect împreună cu jurnaliști din Ucraina. Această anchetă a demonstrat că problemele pe Nistru au început să se agraveze după ce Guvernul Filat a acceptat să cedeze în 2010, în schimbul a două cariere, prin decizie secretă, partea sa de baraj de la Naslavcea.

Acest baraj este parte a Complexului hidroenergetic Dnestrovsk situat pe teritoriul ambelor state, pe o întindere de zeci de kilometri. Barajul de la Naslavcea asigură accesul la apa acestui râu de pe teritoriul Ucrainei, de unde vin 70% din întregul volum. Pe râul Nistru se scurg în medie anual, în anii ploioși, nouă kilometri cubi de apă – echivalentul apei cât curge pe Prut în patru ani.

Voind să dezvolte acest complex datorită faptului că energia electrică obținută din hidroenergie costă de trei ori mai mult decât la centralele atomice, autoritățile ucrainene au amenajat la hotarul cu Moldova trei lacuri imense, care au o capacitate de apă cât curge pe Prut într-un an de zile.

Moldova va suporta totul

Din cauza că apa Nistrului este colectată și ținută în aceste trei lacuri imense, Republica Moldova are apă în Nistru în funcție de planurile energeticienilor ucraineni. Acest fapt demonstrează intenția fățișă a responsabililor de resursele acvatice din Ucraina de a ascunde volumul real de apă evacuat din cele trei lacuri pe teritoriul Moldovei. Catastrofa este cel mai vizibilă pe segmentul Naslavcea–Otaci, unde Nistrul se înnămolește.

În scopul de a mări capacitatea acestui complex, Ucraina a mai cerut în august 2017 peste 19 hectare de pe malul drept al Nistrului, la nord de barajul Naslavcea, pentru a lărgi și mai tare unul din cele trei lacuri.

În afară de aceste lucrări care se efectuează la Complexul Dnestrovsk, Ucraina intenționează să construiască alte șase hidrocentrale mai la nord. Aceste hidrocentrale vor pune capac Nistrului, principala sursă de apă a R. Moldova, avertizează ecologiștii.

The following two tabs change content below.