Republica Moldova este într-un top ruşinos al sclaviei

Republica Moldova a ajuns într-un top ruşinos: locul şase în lume la capitolul sclaviei moderne din 162 ţări. Oficiali şi membri ai organizaţiilor nonguvernamentale consideră că acesta este un studiu tendenţios şi neprofesionist, similar raportului fundaţiei „Scelles”, care a arătat că 70% din femeile din RM cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani s-au prostituat cel puţin o dată.cersetoarea

Pe primele cinci locuri se află Mauritania, Haiti, Pakistan, India şi Nepal. ONG-ul „Walk Free” din Australia a făcut public un clasament al ţărilor care practică sclavia modernă. Potrivit studiului, Republica Moldova este în primul rând sursă de sclavie modernă. Numărul sclavilor originari din Republica Moldova este estimat la 32–35 de mii de persoane. Studiul spune că cetăţenii moldoveni sunt exploataţi în industria sexuală, construcţii, agricultură şi munci casnice.

Definiţia dată de „Walk Free” sclaviei include munca forţată (inclusiv furnizarea de sex) şi copiii forţaţi să se căsătorească. Indicele este realizat în baza analizei acestui fenomen în 162 de ţări. „Walk Free” raportează faptul că practica sclaviei generează profituri de 32 miliarde de dolari pe an pentru cei care îi privează pe alţii de libertate.

32-35 mii de sclavi

Mai mulţi experţi din Republica Moldova nu sunt de acord cu rezultatele acestui studiu, invocând faptul că ONG-ul australian se bazează pe date colectate de la organizaţii şi ONG-uri în 2005–2010. Studiul relevă faptul că, în 2011, în Republica Moldova au fost înregistrate 135 de cazuri de trafic, iar în 2012 – 177. Totodată, studiul vorbeşte despre 32–35 de mii de sclavi, cetăţeni ai Republicii Moldova, însă nu indică sursa acestor cifre.

„Concept la modă”

Ecaterina Berejan, secretarul Comitetului Naţional pentru Combaterea Traficului cu Fiinţe Umane, consideră că Republica Moldova nu este poziţionată corect în acest raport, deoarece nu este clară metodologia. Mai mult, definiţia „sclavie modernă” nu este instituţionalizată.

„Conceptul ‘sclavie modernă’ este la modă, însă această definiţie nu se găseşte în niciun act oficial internaţional. De aceea nu putem vorbi despre credibilitate, metodologie convenită la nivel naţional de evaluare a 162 de ţări”.

Potrivit funcţionarei, în ceea ce priveşte Republica Moldova, raportul conţine date veridice doar la capitolul traficul de fiinţe umane. „Noi am furnizat rapoartele pentru 2011–2012 şi ei au interpretat cum au vrut aceste statistici, dar nu înţeleg de unde au luat cifra de 35 de mii de sclavi?”.

Raport cu scandal

Contactată de JURNAL, Daniela Nikitin, vicepreşedintele al ONG-ului „La strada”, ne spune că studiul nu promovează o metodologie clară: „Chiar dacă am suma toate datele despre Republica Moldova, statistica OIM, cifrele care le oferă ‘La strada’, cifrele oferite de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Procuratura, MAEIE, cifra nu va ajunge la cea prezentată în raport. Este exagerată”. Daniela Nikitin consideră că asemenea raporturi nu rezolvă problemele, mai curând, generează scandaluri.

Statisticile oferite de Organizaţia Internaţională a Migraţiei arată că, în 2012, cei mai mulţi bărbaţi, femei şi copii din RM au fost exploataţi în Ucraina, apoi urmează Rusia, Emiratele Arabe Unite, Turcia şi Kosovo. În ceea ce priveşte Ucraina, peste jumătate din victimele exploatării sunt bărbaţi, iar circa 90% din totalul de victime au fost traficate pentru munci.

OIM nu se pronunţă

Nichita Gurkov, purtător de cuvânt la Organizaţia Internaţională a Migraţiei, declară că nu poate să se pronunţe pe marginea raportului în cauză, „întrucât nu ne aparţine, o opinie clară pe marginea acestuia ar putea fi formulată doar după o analiză detaliată a metodologiei de cercetare, a definiţiilor termenilor esenţiali şi a corectitudinii utilizării surselor citate. Doar în baza unei astfel de analize, în caz de necesitate, împreună cu partenerii noştri din Republica Moldova, am putea formula o viziune consolidată despre concluziile prezentate în raport”.

Nu o cercetare factologică, ci una conceptuală

 Ana Revenco, directorul Centrului pentru Combaterea Traficului cu Fiinţe Umane, consideră că studiul ONG-ului australian nu este o cercetare factologică, ci una conceptuală. Ana Revenco constată cu regret că studiul face trimiteri la rapoarte din 2005–2006, iar cele recente, care arată că Republica Moldova nu este considerată o regiune problematică în contextul traficului fiinţe umane, nu sunt luate în consideraţie.

„EUROSTAT a făcut public în această primăvară un raport cu privire la traficul de fiinţe umane care arată că, începând cu 2008, nu mai sunt identificate în spaţiul UE, grupul GRETA, care monitorizează progresul ţărilor semnatare a Convenţiei europene în domeniul anti-trafic, de asemenea, a făcut o evaluare privind Republica Moldova în care constată o evoluţie pozitivă. Situaţia privind traficul de fiinţe umane nu este alarmantă conform acestor rapoarte”, concluzionează Revenco.

Amintim că, la începutul anului 2012, Fundaţia franceză „Scelles”, a publicat un studiu tendenţios „Raportul global privind exploatarea sexuală, prostituţia la bazele crimei organizate”. Studiul a menţionat că în R. Moldova „70% din femeile cu vârsta între 15 şi 25 de ani s-au prostituat cel puţin o dată”.

Numărul de victime identificate/asistate pe perioada anului 2012

Instituţia

adulţi/copii

Total

CCTP

266/24 (MAI)

290

Centrele de asistenţă

98/12

110

repatriate (OIM Moldova)

80 /3

83

identificate/asistate de către OIM

189/16

205

asistate în cadrul SNR, MMPSF

169 /20

189

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)